Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

La gust, contează sexul ardeiului dulce și vinetelor, bogate-n vitamine


La fel ca majoritatea legumelor, ardeii se împart în genul feminin și cel masculin. 

Fasingur.info dezvăluie care este diferența dintre ele și pentru ce se potrivește fiecare. Deosebirea este foarte mare!

Ardeiul dulce conține un munte de vitamina C. Nici citricile, nici coacăzele nu pot concura cu el. Salatele cu ardei sunt delicioase și pline de vitamine. Mai mult, consumul de ardei dulce contribuie la funcționarea mai bună a metabolismului și a digestiei. Puțini, însă cunosc cum să aleagă corect ardeiul în funcție de scopul folosirii acestuia.

Ardeiul dulce

Pentru a afla care este genul ardeiului trebuie doar să-l verificați. Dacă ardeiul are 4 secțiuni, atunci este de genul feminin. Dacă 3, masculin. Acesta este secretul umflăturilor la ardei. De asemenea, trebuie să vă spunem că „băiatul” are o formă mai alungită, iar „fata” este mai lată și mai scurtă. Acum să trecem la cel mai interesant moment – diferențele de gust și utilizarea.

Gustul ardeiului de genul feminin este mai dulce, decât cel masculin. „Fata” este mai moale și trebuie consumată cât mai proaspătă. Puteți prepara diferite salate, dar pentru bucatele calde este prea apos.

Reprezentanții genului masculin au calități diametral opuse. Sunt mai acri și mai tari. Se potrivesc foarte bine pentru conservații și bucate care necesită prelucrare termică. De asemenea, sunt foarte buni pentru umplut. În formă proaspătă sunt la fel de buni, dar sunt mai puțini dulci decât cei de genul feminin.

Este curios faptul că ardeii-băieți au mult mai puține semințe în interior. Dacă doriți să plantați, alegeți ardeii-fete.

Sunt puțini cei care cunosc faptul că cele mai multe vitamine și microelemente se află în zona piciorușului, pe care noi de cele mai multe ori o aruncăm. Un alt fapt curios: cu cât este mai greu, cu atât este mai suculent.

Atrageți atenție și la codița ardeiului. Ea trebuie să fie verde și tare. Nu se recomandă cumpărarea ardeilor cu codița uscată sau neagră. Ei nu conțin nimic folositor.

Nu cumpărați nici ardei cu pete. În special pentru a fi consumați proaspeți. Orice pată de pe ardei arată că este infectat cu o ciupercă, iar petele portocalii ne spun despre faptul că ardeii au fost atacați de dăunători.

Ardeiul proaspăt se păstrează în frigider aproximativ o săptămână. Însă nu trebuie păstrați în pungi de plastic, deoarece se va altera deja peste 2 zile.

Vinetele și calitățile lor

Nu ştiu exact dacă e dragostea de mamă, de soţie ori simpla nebunie, ce împinge o femeie să coacă o sacoşă de vinete ca să scoată un castron de salată ori un borcan de zacuscă. Oricare ar fi motivul, întotdeauna apreciez o salată de vinete bine făcută: ulei cât poate să ţină, sare pe măsură şi câteva fâşii de ceapă; nimic mai mult. Femeia de azi însă e complexă sau cel puţin are libertatea de a-şi exprima complexitatea-i nativă. Mamă mai târziu, soţ cu moţ şi un alt soi de nebunie. De când globalizarea a făcut lumea un loc mult mai mic, o umilă salată de vinete nu mai e suficientă pentru femeia modernă. Aşa că…

 


Indiferent de cum vreţi să le faceţi, vinetele fac parte din aceeaşi familie de plante cu roşia, cartoful ori ardeiul, toate producătoare de alcaloizi. Alcaloizii sunt nişte substanţe cu care planta se apără de insecte. Roşia şi cartoful au solanină, ardeiul capseicină, iar vânăta are cea mai mare cantitate de nicotină imediat după tutun. Aşa că dacă vă întrebaţi de ce vinetele coapte şi nescurse cum trebuie au gust de muc de ţigară ud, acum ştiţi. La vânătă, alcaloizii sunt depozitaţi în seminţe, drept urmare, numărul de seminţe determină şi gradul de amăreală. Cum să vă feriţi de vinete sămânţoase? În primul rând vă uitaţi la sex. La sexul vinetelor, desigur.

Femeile vânătă sunt pline de seminţe şi le recunoaşteţi după „buricul” mare şi alungit din vârf.

 

Bărbaţii vânătă au buricul mic şi rotund şi mult mai puţine seminţe. În al doilea rând vă uitaţi la mărime. Femeile stau cam prost la apreciat dimensiuni indiferent de direcţie sau obiect, iar bărbaţii cred că cu cât e mai mare cu atât e mai bine. Eu vă zic că dacă aveţi mai mult de trei vinete într-un kil’ înseamnă că aveţi nişte vinete bătrâne, căci cu cât sunt mai mari cu atât sunt mai în vârstă şi numărul seminţelor va fi pe măsură. Ştiu că e mai comod să coaceţi şi să curăţaţi câteva vinete mari, decât mult mai multe vinete mici, dar o să vă arăt o metodă de curăţat ceva mai rapidă şi curată.

 


Trei vinete am avut şi eu şi le-am copt în flăcările iadului vreo 40 de minute pe toate părţile. Dacă nu deţineţi un iad personal, le puteţi coace şi la grill-ul de la cuptor. Dacă aveţi curte şi grătar, nici nu mai staţi pe gânduri. Nu uitaţi să le înjunghiaţi cu un băţ de frigăruie din loc în loc ca să aibă pe unde să iasă aburul, altfel e posibil să vă explodeze şi deşi amuzant nu o să se mai coacă la fel de frumos dacă interiorul o să fie expus la o temperatură prea mare.

 

După ce timpul a trecut şi vinetele au început să se zbârcească, scoateţi-le din foc şi îmbrăcaţi bine fiecare vânătă în folie de plastic (Nu, nu o să se topească). Dacă vă grăbiţi răciţi vinetele în apă rece cu gheaţă, dacă nu, lăsaţi-le să se răcească până ajung la o temperatură suportabilă pentru mâini.

 

Luaţi apoi fiecare vânătă şi tăiaţi cu o foarfecă imediat sub coadă. Stoarceţi precum un tub de pastă de dinţi conţinutul într-o sită aşezată pe-un castron. Repetaţi şi cu celelalte. Aşezaţi ceva greu peste vinete şi aşteptaţi juma’ de ceas să se ducă răutatea din ele.

Luaţi mânuţa de vinete cu care aţi rămas după tot efortul şi aruncaţi-o într-un robot de bucătărie. Adăugaţi sare fine, paprika afumată, o linguriţă de miere de tei, patru căţei de usturoi, patru linguri de tahini şi zeama de la o lămâie darnică.

Pulsaţi de câteva ori apoi adaugați patru linguri de ulei de floarea soarelui şi câteva frunze de pătrunjel.

Încă ceva pulsuri şi aţi obţinut un baba ganoush sau o salată de vinete cu moţ.

Tot ce vă mai trebuie acum e nişte pâine, un cuţit şi cineva cu care să o împărţiţi.

Prof. univ. dr. Mihai Miron

 

2 Responses “La gust, contează sexul ardeiului dulce și vinetelor, bogate-n vitamine”

  1. Adrian Ciocoiu
    aprilie 10, 2018 at 11:07 pm

    Este foarte interesant ! Apreciez reteta si recunosc ….cu sexul la ardei si vinete, am invatat abia la 64 de ani ! Felicitari !

  2. bnitzu
    august 28, 2019 at 8:30 am

    Am mai învățat ceva azi. Doar că se pare că la mine am numai fetițe, indiferent de forma ardeilor. Zic asta, uitându-mă la gradul de germinație care este de aprox. 100%. Și asta la „majoritatea legumelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *