„Protecția mediului – prezent și viitor”, simpozion studenţesc
Iun 2, 2016, 0 Comentarii
Facultatea de Protecţia Mediului, Departamentul de Ingineria Mediului a organizat Simpozionul Internațional Științific Studențesc „Protecția mediului – prezent și viitor”, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.
Simpozionul s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) ăn parteneriat cu parteneri Școala Doctorală „Agronomia” de la Universitatea din Debrecen, reprezentată de directorul său, Prof. Dr. Ing. Pepó Péter și de Centrul de Cercetări pentru Protecția Mediului „Crișana” din cadrul A.O.S.R, prin Directorul științific, Conf. Dr. Ing. Radu Brejea. Delegația Universităţii din Debrecen, condusă de prof. Pepó Péter Președintele Asociației Europene a Agronomilor a prezentat lucrarea „Efectul schimbărilor climatice asupra producției culturilor”, iar 3 doctoranzi au prezentat o sesiune de postere.
În plenul simpozionului, Şeful de lucr. Dr. Ing. Cristian Domuța a prezentat o lucrare despre cele 5 arii protejate câștigate în regim competițional de către Consiliul Județean Bihor în colaborare cu Facultatea de Protecția Mediului, iar prof.dr.ing. Cornel Domuța a prezentat infrastructura proprie a specializării Ingineria Mediului, specializare care a fost acreditată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
Studenții Facultății de Protecția Mediului au prezentat următoarele lucrări: Florin Chirodea – Oradea, unicul centru pentru ameliorarea migdalului din România; Cosmin Scridon – Bioremedierea ex-situ a solurilor contaminate cu produse petroliere cu ajutorul produsului Enzymmix; Magda Solonca – Gazeificatorul – energie din deșeuri prin disociere moleculara – invenție românească; Sebastian Carțiș – Seceta la cultura verzei de toamnă și folosirea irigației și Balasz Robert –Modularea in vitro a proceselor de morfogeneză la Artemisia racunculus, cu ajutorul unor compuși naturali și sintetici.
La secțiunea Agricultură-Horticultură, dintre cele 32 de lucrări, cea mai valoroasă a fost considerată lucrarea prezentată de cercetătorul Ionuț Pantiș „Influența fertilizării organice asupra eficienței valorificării apei de către cultura porumbului din Câmpia Crișurilor”. La secțiunea Protecția Mediului în Silvicultură din cele 53 de lucrări, s-a remarcat lucrarea masterandului Nicolae Cenușa „Ameliorarea solurilor salinizate în condițiile Câmpiei Crișurilor”, iar la secțiunea Siguranța alimentară din cele 11 lucrări s-a remarcat lucrarea studentei Mihaela Oros „Optimizarea metodelor de extracție a flavonoidelor”.
Prof. Univ. Dr. Ing. Cornel Domuța, Membru corespondent al A.O.S.R.