Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

C.N. „Emanuil Gojdu” și-a sărbătorit Patronul Spiritual


 

Ziua Patronului Spiritual al Colegiului Național „Emanuil Gojdu” a fost marcată, pe 21 februarie, printr-o serie de activități la care au participat foste cadre didactice, actuali profesori, foști alumini și elevii ai renumitei instituții școlare.

Pe 9 februarie s-a sărbătorit 220 de la nașterea marelui mecenat român, Emanuil Gojdu, care s-a născut în 1802 în orașul de pe Crișul Repede. Manifestările dedicate Patronului Spiritual au debutat cu o sesiune de comunicări ştiinţifice ale elevilor clasei a XI-a G, coordonaţi de profesorul Gelu Serea. Apoi, la statuia avocatului orădean bobocii din clasele a V-a, coordonaţi de profesorul Viorel Mititean și însoțiți de diriginții lor, dar și în prezența directorului C.N. „Emanuil Gojdu” Anca Mile, au depus flori și o coroană. Despre statuia lui Emanuil Gojdu a vorbit dr. Cristina Liana Puşcaş, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor, secția Muzeul Orașului Oradea.

„Statuia marelui mecenat român, Emanuil Gojdu, și-a găsit cu greu un loc în urbea de pe Crișul Repede, acolo unde s-a născut pe 9 februarie 1802. Din anul 1978, anul în care s-a luat  decizia privind realizarea unei compoziții statuare închinate strălucitului avocat Gojdu, și până în anul 1988, când statuia a fost amplasată în Oradea, în Piața Victoriei, azi Piața Unirii, a trecut un deceniu. Pe 5 octombrie 2019, cu prilejul manifestărilor închinate Centenarului C.N. „Emanuil Gojdu”, opera sculpturală a fost reamplasată în Parcul 1 Decembrie, în vecinătatea instituției școlare de prestigiu, așa cum își doreau profesorii acesteia, încă din anul 1979”, a subliniat Cristina Liana Pușcaș

Manifestările au continuat în Sala Festivă a colegiului, unde directoarea C.N. „Emanuil Gojdu” Anca Mile a vorbit despre mândria de a face parte din familia acestei instituții de elită.

„Este un moment de sărbătoare pentru elevii actuali și pentru cadrele didactice şi pentru foștii profesori și elevi ai C.N. „Emanuil Gojdu”. Personalitatea lui Gojdu şi preocuparea lui pentru dezvoltarea învățământului în limba română în urbea noastră, ne marchează existența ca școală de elită a învățământului bihorean. Aș vrea să subliniez faptul că pentru noi, profesorii de azi sau de ieri ai colegiului, este o misiune nobilă și grea aceea de a contribui la conturarea generației de mâine, iar acest lucru devine tot mai provocator pe zi ce trece. Azi suntem cu toții aici şi, la acest ceas de sărbătoare, deşi lupta cu virusul nu este încă încheiată, gândurile noastre de recunoștință sunt mai importante decât oricând”, a declarat Ana Mile.

Despre rolul jucat de Fundația Gojdu a vorbit prof. Radu Birta, iar prof. Florentina Bara, care a vorbit despre legătura dintre şcoală şi patronul spiritual. Moment artistic a fost susținut de elevii gojdiști coordonați de prof. Delia Vulpe.

 

Cristina PUȘCAȘ

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *