Cartea Lunii la Muzeul Memorial ”Aurel Lazăr”
mart. 5, 2024, 0 Comentarii
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Școala Doctorală de Istorie și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează o nouă lansare de carte din seria Cartea lunii și anume Judecata Ordalică. Documente. „Registrul de la Oradea”, autori Augustin Țărău și Melania Țărău, apărută la Editura Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2023.
Evenimentul va avea loc în 13 martie 2024, de la ora 14.00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (Str. Aurel Lazăr nr. 13) și va fi moderat de dr. Florina Ciure, șef secție Istorie la Muzeul Țării Crișurilor, iar prezentarea cărții va fi făcută de prof. univ. dr. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea, și de autori, dr. Augustin Țărău și Melania Țărău, muzeografi la Muzeul Țării Crișurilor.
Lucrarea abordează tainele unei instituții judiciare specifice perioadei Evului Mediu occidental, dar care a fost adoptată și și-a produs efectele și în Ungaria răsăriteană și Transilvania. Este vorba despre „Judecata Ordalică” sau „Judecata lui Dumnezeu”, cum a fost aceasta numită în cercurile ecleziastice catolice, sau „Proba fierului încins în foc”, cum s-a împământenit ea în conștiința omului medieval.
După o temeinică prefață întocmită de prof. univ. dr. Sorin Șipoș, primele două capitole descifrează mecanismele prin care o instituție socotită un produs al lumii barbare, precum este „ordalia”, ajunge să fie însușită și uzitată de Biserica Catolică în stabilirea vinovăției sau a nevinovăției celor chemați în acest sens în fața Scaunului de judecată episcopal.
Următoarele patru capitole fac referire la cazuistica surprinsă în „Registrul de la Oradea”, acel registru al cauzelor judecate de colegiul episcopului catolic al diocezei bihorene în Cetatea
Oradiei, între anii 1208-1235, cuprinzând 389 de rezumate ale pricinilor soluționate aici sub domnia regelui maghiar Andrei al II-lea.
În anexa documentară a lucrării este ilustrată arhontologia înalților demnitari și funcționari ai Ungariei din perioada celor aproape trei decenii de activitate judiciară ilustrată în paginile „Registrului”, iar apoi documentul în sine, transcris integral, cu adnotările și lămuririle aduse de istoricii maghiari la începutul Secolului XX și de cei români pe la mijlocul aceluiași veac, completate și actualizate apoi de autorii prezentei lucrări.
Fiind considerat unul dintre monumentele istoriei științelor juridice, „Registrul de la Oradea”, analizat în conținutul acestei inedite lucrări, trezește în primul rând interesul cititorilor din breasla juridică și administrativă, după cum și al celor din mediul ecleziastic și al învățământului, dar nu în ultimul rând curiozitatea iubitorilor de istorie locală, regională, națională și universală.
Intrarea la eveniment este liberă!