Alimente folositoare organismului. Cum, când şi ce mâncăm?
Dec 30, 2016, 0 Comentarii
11 alimente folositoare organismului, dacă sunt consumate la oră potrivită:
Doar dimineaţa, nu şi seara: – mere, smochine şi caise, dulciuri, caşcaval
Doar la amiază, nu şi seara: – brânză de vaci, orez, banană, carne
Doar seara, nu şi dimineaţa: – legume, nuci
Doar noaptea: – lapte cald
Nu ținem cont de oră, când doar mâncăm o bucățică gustoasă.
Pare că nu este rău dar, după mâncare simțim disconfort, colici, iar după o perioadă apar și kilogramele în plus.
Anumite alimente care nu au fost consumate la ora potrivită pot crea neplăceri.
Repartizați alimentele după orele zilei, iar organismul va avea de câștigat.
1. Brânză de vaci
Ora potrivită – la amiază.
Ajută la digestie, ameliorează funcțiile tractului intestinal. Ora nepotrivită – seara nu se recomandă acestui produs, dacă sunteți predispus la răceli, favorizează formarea mucoasei.
2. Orez
Ora potrivită – la amiază.
În timpul zilei metabolismul este mult mai activ, ceea ce ne permite să ardem toate caloriile Ora nepotrivită – seara contribuie la creșterea greutății
3. Mere
Ora potrivită – dimineața.
Datorită conținutului de fibre (pectină) merele contribuie la o bună funcționare a tractului intestinal și previn constipațiile. Pectina înlătură celulele cancerigene. Ora nepotrivită – seara și înainte de culcare, aciditatea naturală provoacă aciditate ridicată și un disconfort în stomac. Pectina va suprasolicita sistemul digestiv pe timp de noapte.
4. Dulciuri
Ora potrivită – dimineața.
Insulina, care este produsă de organism, dimineața se luptă mai bine cu zahărul. Toată ziua puteti să ardeți caloriile
Ora nepotrivită – seara. Zahărul condiționează acumularea kilogramelor în plus. Zahărul poate avea un efect iritant asupra sistemului digestiv, ceea ce duce la tulburări de somn.
5. Banane
Ora potrivită – la amiază.
Datorită conținutului bogat de fibre, bananele ajută la o bună digestie. Bananele sunt antiacizi naturali (reduc aciditatea), naturalizează arsurile gastrice.
Ora nepotrivită – seara târziu.
Pot provoca răceli și acumulare de mucoasă dacă sunt mâncate pe stomacul gol, ele pot provoca disfuncții ale acestuia din cauza conținutului ridicat de magneziu.
6. Carne
Ora potrivită – la amiază.
Carnea este un produs care se digeră greu datorită conținutului ridicat de proteine contribuie la creșterea puterii fizice și îmbunătățește capacitatea de concentrare.
Ora nepotrivită – seara. Dacă mâncați noaptea produse bogate în proteine, acestea au un efect de greutate asupra sistemului digestiv și provoacă dereglări de somn.
7. Leguminoase
Ora potrivită – seara. Bogat în fibre, bobul de fasole și linte ajută la digestie și scade nivelul de colesterol.
Cercetările au demonstrat că acestea contribuie la un somn bun.
Ora nepotrivită – dimineața.
Dacă leguminoasele, bogate în fibre, sunt consumate dimineața sau ziua, riscați să dereglați apetitul și respectiv veți consuma calorii în plus.
8. Nuci
Ora potrivită – seara.
Conțin substanțe nutritive, inclusiv grăsimi Omega 3 și antioxidanți. S-a demonstrat că: sunt benefice pentru creier.
Ore nepotrivite – dimineața, la amiază sau noaptea.
În acest timp nucile vor aduce cele mai puține beneficii organismului
9. Smochine și caise
Ora potrivită – dimineața devreme.
Accelerează metabolismul, stimulează sistemul digestiv.
Ora nepotrivită – seara.
Provoacă indigestie și flatulență.
10. Cașcaval
Ora potrivită – dimineața devreme.
Conform opiniei vegetarienilor acest produs este substituent al cărnii. În cantități moderate previne acumularea de kilograme și balonările.
Ora nepotrivită – seara.
Greu de digerat, cașcavalul poate duce la indigestie și la acumularea de kilograme în plus.
11. Lapte
Ora potrivită – noaptea.
Laptele cald calmează organismul și îmbunătățește somnul.
Ora nepotrivită – dimineața: Dacă nu este urmat de efort fizic semnificativ, atunci laptele este greu de digerat și poate schimba programul meselor.
MĂMĂLIGĂ BOIEREASCĂ
Reţetele de mămăligă sunt numeroase şi variază de la o regiune la alta în funcţie de ingredientele de care dispui şi de imaginaţie. Ştiri pe aceeaşi temă Porumbul, minunea care a schimbat istoria lumii. De ce planta nu a rep… Cel mai simplu fel de mâncare, cu adevărat tradiţional, este mămăliga cu brânză (brânză sărată, brânză de oaie). În trecut, mămăliga înlocuia pâinea, care era considerată un adevărat lux în casele de ţărani. Mămăliga trebuie pregătită întotdeauna proaspătă pentru fiecare masă şi mâncată caldă.
Astăzi, vă propunem o reţetă de ”mămăligă boierească” a profesorului Nicolae Curelea, un maestru al bucătăriei moldoveneşti, care din pasiune pentru gastronomie, încurajeayă şi promovează reţetele autentice româneşti.
Ce componente ne trebuie?
• 3 ceşti lapte dulce;
• 1 linguriţă sare;
1 lingură unt;
• 1 ½ ceaşcă mălai (Cantitatea poate diferi în funcţie de calitatea mălaiului şi dacă este măcinat grosier sau mediu);
• 200 g brânză telemea;
• 1 ceaşcă smântână.
Porţii = 6
Timp de pregătire = 15 minute
Timp de fierbere = 15 minute
1 ceaşcă = 250 de ml.
Cum se prepară:
Într-un ceaun sau oală, încălziţi laptele, sarea şi 1 linguriţă de unt până începe să fiarbă. Presăraţi 1 lingură de mălai în lapte. De îndată ce laptele începe să fiarbă din nou, turnaţi tot restul mălaiului dintr-o dată şi amestecaţi puternic cu un melesteu sau lingură de lemn aproximativ 1 minut. Apoi adăugaţi brânza şi restul de unt. Daţi focul mic si continuaţi să amestecaţi cu temei, mereu în aceeaşi direcţie.
Veţi vedea mămăliga îngroşându-se şi desprinzându-se de marginile ceaunului. Mămăliga ar trebui sa fie gata in 10-15 minute. Scuturaţi ceaunul şi imediat răsturnaţi pe un platou cald. Tăiaţi în felii şi serviţi fierbinte. Serviţi mămăliga cu un preparat secundar pe bază de carne, peşte sau ouă, sau cu smântână.
a consemnat: prof. univ. dr. Mihai Miron