Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Cum se pregătesc orădenii de Ziua Morților


Încă de zilele trecute, orădenii au început pregătirile pentru Ziua Morților, venind la  Cimitirul Municipal „Kazimir Rulikowski” pentru a depune o coroană sau o lumânare la mormintele celor dragi.

Orădenii de aici și cei plecați prin alte țări vin la cimitir pentru a face ultimele aranjamente de morminte în vederea cinstirii celor care au părăsit această lumea. Din păcate, marți după amiază, în ajunul sărbătorii, nu au fost condiții meteo favorabile, cu toate acestea multă lumea a fost prezentă pentru a face curățenie la mormintele rudelor.

Sensul giratoriu de la intersecția străzilor Universității și Ceyrat – la poarta principală a Cimitirului Municipal – a fost aglomerat și din această cauză a intervenit un agent al Poliției Rutiere pentru a evita blocajul în zonă. Orădenii au profitat și de intrarea în cimitir cu autovehiculele personale.

,,Administrația Domeniului Public Oradea anunță că, începând de sâmbătă, 28 octombrie, și până joi, 2 noiembrie, inclusiv, Cimitirul Municipal Rulikowski va fi deschis între orele 8:00 – 20:00. Pentru a evita aglomerația, în ziua de miercuri, 1 noiembrie, accesul auto în cimitir va fi permis doar pentru autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor sau cu mobilitate redusă, în baza legitimației care atestă acest fapt, afișată pe parbrizul autovehiculelor. Cei care doresc totuși să intre cu autoturismul vor putea să o facă, în urma achitării unei taxe de 50 de lei”, transmite ADP pe pagina de facebook.

Trotuarul de la stația OTL este ocupat în mare parte de vânzătorii de flori și lumânări. O lumânare costă de la 3 până la 15 lei bucata, însă prețul depinde și de cât de aproape se află de cimitir. Florile costă 6 lei și peste, iar o coroană mică de flori artificiale costă de la 20 de lei.

Cel mai vechi mormânt a cimitirului, și a nume a ofițerului Kazimir Rulikowski, a împlinit anul acesta 174 de ani.

Maria OPREA, Jurnalism, anul II

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *