Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Curtea Constituțională îl forțează pe președintele român să o demită pe LCK


Curtea Constituțională a României a decis, miercuri 30 mai, că președintele României, Klaus Iohannis trebuie să aprobe demiterea procurorului  anticorupție (de top al țării), Laura Codruța Kovesi.

„Președintele României va semna decretul privind revocarea doamnei Kovesi, procurorului șef al DNA”  a declarat într-un comunicat de presă, afirmând că nu are puterea de a refuza cererea.

Iohannis a afirmat anterior că raționamentul ministrului Justiției Tudorel Toader pentru că a vrut s-o înlăture pe Kovesi conținea „argumente slabe” și apăra activitatea lui Kovesi în calitate de procuror sef

Ca răspuns, guvernul român a sesizat Curtea Constituțională.

Guvernul o acuză pe Kovesi de încălcarea Constituției, dar susținătorii ei spun că a fost vizată doar pentru că investiga corupția în rândul elitei politice a României.

Membrii guvernului de stânga, la putere, au salutat intenția președintelui, din știrile de presă, inclusiv președintele Senatului, Calin Popescu-Tăriceanu, care a spus că ”Kovesi ar fi trebuit să demisioneze cu mult timp în urmă”.

Cu toate acestea, opoziția de centrul  dreapta – din care face parte Iohannis – a declarat că decizia instanței, adoptată cu șase voturi pentru trei, ” dă o lovitură puternică credibilității instanței”.

O mie de oameni au protestat la București, în sprijinul lui Kovesi și „a apăra democrația”. Ei au afișat bannere cu titlul „Curtea Constituțională – o rușine națională”, în timp ce se adunau în fața clădirii guvernului.

Susținută ca simbol al luptei împotriva corupției în România, fostul jucător de baschet, Laura Codruța Kovesi,  în vârstă de 44 de ani, a fost numit șef al DNA în 2013 de fostul președinte Traian Băsescu.

Apoi a fost păstrată de Iohannis, pentru ultimul mandat de trei ani, în 2016.

Toader a inițiat procedura de demitere a lui Kovesi în februarie, acuzând-o, printre altele, că „dăunează imaginii” României.

Pe lângă spargerea protestelor uriașe pe stradă, aceste reforme au generat îngrijorări în străinătate că România ar putea să se abată în lupta sa împotriva corupției.

Comisia Europeană s-a opus, de asemenea, reformelor, declarând că acestea ar putea submina independența judiciară și lupta împotriva corupției.

Mai mult de 108 000 de persoane au semnat o petiție online prin care i-au cerut lui Iohannis să nu o concedieze pe Kovesi.

La începutul acestui an, Kovesi a declarat că agenția a investigat un număr record de cazuri în 2017, în ciuda „atacurilor fără precedent” ale autorităților politice.

România estepercepută ca  una dintre cele mai corupte țări din UE, iar blocul European a impus mecanisme de supraveghere strictă asupra sistemului său judiciar.

sursa: AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *