Discoteca anilor ’70-’80 la Muzeu
Iun 8, 2022, 0 Comentarii
Sala de expoziție permanentă „Discoteca anilor ’70-’80”, amenajată la Secția Muzeul Orașului Oradea, din cadrul Muzeul Țării Crișurilor, a fost zilele acestea transformată într-o sală de dans pentru petrecerile de final de an școlar.
În cadrul proiectului educativ-muzeal „Discoteca anilor ’70-’80 la Muzeu” tinerii au fost invitați într-o incursiune în timp, mai exact să cunoască atmosfera cluburilor de dans din perioada comunistă, ce muzică ascultau tinerii, cum se îmbrăcau, care era programul discotecilor, cum se făcea rost de muzică.
Azi, elevii din clasa a IX-a A de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, însoțiți de dirigintele clasei, prof. Andrei Cristea, s-au bucurat de muzica anilor 70-80 și de atmosfera de dans din sala de expoziție. În deschiderea orei de istorie inedite, muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș le-a vorbit liceenilor despre ce anume a însemnat discoteca în regimul comunist. „Atmosfera era destul de austeră. O sală goală, niște scaune și băncuțe pe margine și globul disco, un podium pentru DJ. Interesant este cum DJ-ii făceau rost de muzică. Unii procurau muzica din străinătate apelând la piloții de pe cursele Tarom care plecau în afara țării. De asemenea, DJ-ii erau obligați să prezinte lista cu melodiile ce urmau să fie ascultate celor de la Comitetul de Cultură și Educație Socialistă al Județului Bihor. Recomandarea generală a fost popularizarea pieselor compozitorilor români, în proporție de 85 % și 15 % din repertoriul extern. În realitate, în discotecă DJ-ii inversau aceste proporții”, a precizat dr. Cristina Liana Pușcaș. Aceasta a mai amintit și de programul discotecilor, care se desfășura în anumite zile din săptămâna, doar câteva ore, de la ora 18.00 și obligatoriu stingerea se dădea la ora 22.00.
Profesorul Andrei Cristea le-a povestit și el elevilor despre cum se distrau tinerii în comunism și despre discotecile din perioada de dinainte de 89. Totodată, tinerii s-au documentat și ei în prealabil despre cum se îmbrăcau cei de acum 40 de ani, respectiv care erau șlagărele anilor ’70-’80. În final, tinerii au ascultat muzică, special selectată de ei, și au dansat.
Cristina PUȘCAȘ