Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Educaţia pentru comunicare şi media”, activitate Top Formalis


DEBUT JURNALISTIC.

topformalis5 Înainte de Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului IIsus Hristos, Asociaţia pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis” Oradea a organizat la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” masa rotundă cu tema: „Educaţia pentru comunicare şi media”.
Reuniunea s-a adresat elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi superior care doresc să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare publică a mesajului scris sau verbal, susţinerea ideilor printr-un referat, prezentarea unui material în faţa unui auditoriu, elaborarea, conceperea şi redactarea unei reviste şcolare, întocmirea unui comunicat de presă.
Activitatea face parte din Proiectul „Clubul Prietenilor TopFormalis inclus în Calendarul Activităţilor Judeţene Bihor înregistrat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Gazda topformalis7 întâlnirii, prof.univ.dr. Valentin Blându, Preşedintele Asociaţiei Top Formalis a constatat o participare de excepţie la astfel de reuniuni.
Lectorul, Dinicu Braghină, formatorul cursului, a prezentat interactiv tema aleasă, invitând la dialog şi dezbateri pe cei prezenţi, stabilind punţi de legătură între participanţi.
Cursanţii au adresat diverse întrebări, unele incomode cum ar fi: Dacă se simte cenzura în activitatea redacţiilor publicaţiilor de azi, cum se exercită ea în actul jurnalistic de creaţie din presa scrisă, on-line, radio sau tv, ce efecte are aceasta în comunicarea mesajului spre consumatorul de presă, cum poate fi contracarată cenzura chiar din redacţie ? Ce calităţi trebuie să îndeplinească un jurnalist de radio sau tv. faţă de unul din presa scrisă sau electronică ? Care sunt topformalis8 aşteptările redacţiilor faţă de formularea şi conţinutul unui comunicat din partea unei instituţii partenere ? Care sunt exigenţele publicului consumator de ştiri faţă de echidistanţa formatorilor de opinie din presă ? În ce măsură putem vorbi despre echilibru în dezbaterile cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunile politice invitaţi la dialog, pe o temă de larg interes ? Cum afectează imaginii personale o informaţie neverificată din surse credibile şi cum poate fi ea corectată fără a lăsa să planeze suspiciuni asupra celui acuzat pe nedrept ? Ce urmări suferă o publicaţie care persistă în acuzaţii nefondate ?
S-au identificat puncte tari şi neajunsuri în analiza SWOT a unei redacţii.
Un moment mult aşteptat a fost acela prin care Dinicu Braghină, redactor cu peste 4 decenii şi jumătate de experienţă la radio-ul public, a simulat o transmisiune directă, cu invitaţi în studio şi ascultători prin telefon, topformaisradio pe o temă de mare actualitate: Câţi ani are Moş Crăciun?
Ca exemplu de bună practică a fost prezentat site-ul filialei Bihor a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi ale celorlalte publicaţii bihorene care se regăsesc ca parteneri ai site-ului şi uşurinţa de a accesa informaţia din presa locală şi judeţeană cu ajutorul acestui site.
Invitatul reuniunii a înmânat diplome de merit cursanţilor Top Formalis.
Potrivit afirmaţiilor participanţilor acţiunea a fost inedită şi dorită de a fi repetată şi cu altă ocazie.
La final prof. univ. dr. Valentin Blându, Preşedintele Asociaţiei Top Formalis a organizat bilanţul anului 2016, despre care a concluzionat că a fost de bun augur.

text: Horia Iovan
foto: Anamaria Lăzuran

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *