Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Fundația Comunitară Oradea, susținută de Russmedia, lansează apelul de finanțare în cadrul programului „PLANTROPOLIS”


Ce poate fi mai eficient decât învățarea prin joc și practică, armonios combinate?

Pornind de la această premisă, programul oferă învățătorilor și educatorilor oportunitatea de a obține finanțare pentru amenajarea de mini grădini urbane multi-rol în curtea instituțiilor în care activează.

Scopul programului este ambiţios şi programatic: conştientizarea de la vârste fragede a dependenţei omului de natură şi necesitatea găsirii unui echilibru între exploatarea, gestionarea şi regenerarea resurselor. Astfel, în această etapă, programul se adresează exclusiv copiilor din grădiniţe şi ciclul primar.

Debutul va fi unul interactiv. Fiecare instituție selectată va primi din partea Fundației Comunitare Oradea jocul de societate ”Smart City”, dezvoltat de VPK Packaging Salonta, care va facilita înţelegerea necesităţii trierii selective a deşeurilor în cât mai multe fracţii, şi apoi reciclarea lor. Următoarea etapă constă în implementarea efectivă a celor asimilate prin joc, adică trierea selectivă a propriilor deşeuri, utilizarea fracției biodegradabile pentru compost şi comercializarea celorlalte fracţii, banii economisiţi sau câştigaţi urmare a trierii selective urmând să fie investiţi în proiectele educaţionale ale participanţilor.

Rezultatul – Pornind de la principiile economiei circulare, cu ajutorul echipelor de voluntari şi permacultori profesionişti asiguraţi de noi, fiecare participant va fi sprijinit să amenajeze o mini grădină în regim de permacultură în bacuri înălţate; aici va fi folosit compostul autogenerat urmare a selectării fracţiei de deşeuri biodegradabile, iar banii obţinuţi din comercializarea celorlalte fracţii vor finanţa achiziţia de seminţe şi răsaduri. In plus de componenta de educaţie financiară, copiii vor avea ocazia să studieze în mediu natural biodinamica plantelor, o parte din acestea devenind material de studiu în cadrul unor ateliere de biologie şi chimie aplicată: observaţie directă a ciclurilor de dezvoltare, analiză la microscop a ţesuturilor şi celulelor, importanţa protejării calităţii solului şi mediului în general. Cealaltă parte a plantelor va fi dusă la maturitate, legumele obţinute devenind alimente ce vor fi folosite la realizarea de salate numai bune de degustat de cei mici. Deşeurile rezultate, inclusiv după uscarea plantelor, vor fi perfecte pentru a merge la compost şi a începe o nouă viaţă. Pentru că nu există deşeuri, ci doar resurse prost gestionate!

Valoarea finanțării – vor fi susținute cel puțin 15 școli și grădinițe cu granturi în valoare de maxim 9.000 de lei fiecare.

Ariile de interes ale programului:

  • Inițiative de mediu;
  • Educație pentru protecția mediului;
  • Reciclare;
  • Ecologie urbană;
  • Amenajarea de spații comunitare verzi, mini grădini urbane și activarea comunității copiilor din jurul acestora.

Depunerea proiectelor

Înscrierea proiectelor se va face prin completarea formularului de înscriere de mai jos și transmiterea lui pe adresa grantmanager@fundatiacomunitaraoradea.ro  până la data de 30 octombrie 2021, ora 23:59.

Aplicanții eligibili pentru concursul de proiecte sunt instituțiile de învățământ preșcolar și primar din Oradea. Toți cei interesați de program își pot înscrie proiectele accesând: https://fundatiacomunitaraoradea.ro/wp-content/uploads/2021/10/Formular-de-aplicare_Fondul-Russmedia_draft-1-1.docx.

Pentru detalii suplimentare aferente proiectului, se va consulta ghidul aplicantului, accesibil la adresa: https://fundatiacomunitaraoradea.ro/wp-content/uploads/2021/10/Ghidul-aplicantului-Plantropolis.docx.

Calendarul de desfășurare a programului „PLANTROPOLIS”:

15 octombrie 2021 – Lansarea sesiunii de depunere proiecte

15 octombrie – 30 octombrie 2021, ora 23.59 – Transmiterea aplicațiilor

1 noiembrie – 14 noiembrie 2021 – Selecția proiectelor prin jurizare

15 noiembrie – 20 noiembrie 2021 – Anunțarea proiectelor selectate

20 noiembrie – 1 decembrie  2021 – Semnarea contractelor de finanțare (stabilire tranșe, calendar de activități, termene de raportare) și acordarea finanțărilor

1 decembrie 2021 – 31 august 2022 – Implementarea proiectelor

1 septembrie -30 septembrie 2022 – Raportarea finală

Pe perioada înscrierilor, aplicanții pot beneficia, la cerere, de sesiuni de consultare și mentorat în vederea întocmirii aplicațiilor. Această etapă are ca scop transformarea unor idei cu potențial în proiecte care aduc plus-valoare comunității.

Jurizarea va fi efectuată de membrii Consiliul Director ai Fundației Comunitare Oradea împreună cu un membru din partea Russmedia.

Aplicanții vor beneficia de sprijin din partea unei echipe formate din specialiști și voluntari care vor acorda consultanță gratuită în toate etapele de implementare a proiectului, de la stabilirea structurii bacurilor de permacultură până la pregătirea răsadurilor, plantarea și îngrijirea plantelor.

____________

Russmedia este o companie construită în jurul celor mai noi tehnologii, axată pe dezvoltarea web pentru afaceri media online. Compania combină experiența extinsă, expertiza în domeniu și cele mai bune practici pentru a oferi soluții de ultimă generație clienților săi din întreaga lume.

Fundația Comunitară Oradea este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, care își propune îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din judeţul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative locale. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizaţiilor non-guvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității

Pentru întrebări legate de program:

 

Maria Ursu, Grant Manager Fundația Comunitară Oradea

grantmanager@fundatiacomunitaraoradea.ro

Tel.: 0771.358.776

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *