Așteptată în fiecare an cu emoție, Gala Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, eveniment tradițional în breasla jurnalismului românesc, a pus sub lumina reflectoarelor și în cadrul ediției 2023 – „Împreună pentru pace” – cele mai valoroase contribuții jurnalistice ale colegilor noștri, fiind premiate personalități remarcabile dar și instituții.
Scena amfiteatrului Universității Ecologice din București a găzduit, la data de 27 noiembrie 2023, începând cu orele 19:00, ceremonia de decernare a premiilor omagiale oferite unor remarcabili jurnaliști, precum și unor instituții care au contribuit la promovarea ziaristicii contemporane, anume: Muzeul Național al Literaturii Române și Comisia Națională a României pentru UNESCO.
Nominalizăm în continuare pe laureații acestei Gale: Tudor Barbu, Pavel Constantin, Mircea Mitrofan, Neculai C. Muscalu, Simona Mihuțiu, Dan Constantin Mireanu, Eveline Păuna, Bogdan Chirieac, Ruxandra Săraru, Daniela Șontică, Șerban Cartiș, Laurențiu Rădulescu și Costi Pahonțu, precum și două instituții care au susținut dinamic și constant presa în anul 2023 – Comisia Națională a României pentru UNESCO și Muzeul Național al Literaturii Române. Sofiei Șincan și lui Adrian Vasilescu le-au fost acordate Premii „Opera Omnia”.
Pe scenă au fost prezente prestigioase personalități ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care au rostit succinte și pline de conținut Laudatio, punând în valoare contribuția laureaților premiați la strălucirea profesiei de jurnalist: Sorin Stanciu, Lavinia Șandru, Sergiu Fărcășanu, Monica Ghiurco, Marian Nencescu, Ovidiu Zanfir, Daniela Zeca-Buzura, Sorin Freciu, Mădălina Corina Diaconu, Dan Constantin, Maria Țoghină, Adrian Ursu.
Semnificația Galei a fost evidențiată magistral de către Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Domnul Sorin Stanciu, în avanpremiera acestui eveniment: „Gala Premiilor UZPR este o ocazie pentru Uniune de a evidenția cele mai valoroase contribuții la peisajul mass-media pe care le-au adus colegii noștri de breaslă pe parcursul anului care se încheie. Mai ales în aceste timpuri complicate, presa este mai importantă ca oricând, iar jurnaliștii continuă să fie cele mai avizate surse de informare a publicului. Premiile noastre din acest an vor reflecta activitatea de excepție a colegilor noștri, Uniunea aducând un omagiu, în acest fel, curajului, determinării și inepuizabilei energii cu care jurnaliștii se pun în slujba oamenilor în fiecare zi”.
Gala a debutat cu tradiționalul imn al jurnaliștilor, după care Domnul Președinte al UZPR, Sorin Stanciu, a vorbit despre acest eveniment și despre Uniune în general. Cuvântul „împreună’’ este cel care definește activitatea UZPR, pentru că, să nu uităm, „Împreună scriem istoria clipei”. Cum tot mai mulți tineri se alătură Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, anul acesta, spre deosebire de alți ani, prezentatorii acestei Gale sunt doi studenți în ultimul an la Facultatea de Științe ale Comunicării – Jurnalism – din cadrul Universității Ecologice, instituție cu care UZPR are un rodnic parteneriat. Domnul Sorin Stanciu aduce mulțumiri domnului profesor univ. dr. Mircea Duțu pentru această frumoasă colaborare.
Jurnalista Lavinia Șandru a prezentat în deschiderea festivității de premiere un Laudatio pentru ctitora emisiunilor de radio pentru tineret, Sofia Șincan, care a primit Diploma „Opera Omnia” pentru îndelungata activitate în slujba promovării și dezvoltării radioului românesc. Următorul premiat al serii a fost Tudor Barbu, contactat în direct din studioul în care tocmai avea un dialog cu spectatorii postului de televiziune unde lucrează. Acesta a mulțumit pentru premiul oferit și a evidențiat rolul UZPR în zilele noastre, ca organizație reprezentativă a breslei jurnalistice.
Apoi a urcat pe scenă Sergiu Fărcășanu, care a prezentat biografia lui Pavel Constantin, un alt laureat, unul dintre cei mai mari caricaturiști contemporani. În continuarea Galei, Monica Ghiurco a prezentat un Laudatio pentru Mircea Mitrofan, jurnalist din Republica Moldova, al cărui volum intitulat „Jurnaliștii spun lucrurilor pe nume” este o carte de succes. Marian Nencescu a înfățișat într-o elegantă expunere personalitatea unui autor, istoric literar, profesor și jurnalist din ținutul Neamțului, Constantin C. Muscalul, autorul unei valoroase exegeze dedicate istoricului A.D. Xenopol.
Ovidiu Zanfir a elogiat pe medicul oncolog Simona Mihuțiu, autoare a unui număr de nouă cărți de beletristică, la cei doar 33 de ani. Cu aplomb de amfitrion al unor emisiuni culturale, Daniela Zeca-Buzura a rostit Laudatio pentru jurnalistul militar Dan Constantin Mireanu, pentru un film documentar realizat în Kandahar, Afganistan, dar și pentru o carte, „Războiul ca spectacol”, lucrare de referință. Sorin Freciu a rostit cuvinte de laudă la adresa lui Eveline Croitoru, autoarea unui recent volum dedicat regretatului jurnalist Ion Marin.
Mădălina Corina Diaconu a ținut un discurs elogios la adresa Muzeului Național al Literaturii Române. Din partea MNLR a fost prezentă Loreta Popa, jurnalist, purtătoarea de cuvânt a muzeului, care a primit prestigioasa Diplomă din partea UZPR.
Dan Constantin a prezentat apoi pe următorul laureat, Bogdan Chirieac, o personalitate a presei românești, ce nu mai are nevoie de Laudatio. Totuși, laureatul este lăudat pentru echidistanța cu care a tratat diverse subiecte, îndeosebi de politică externă. Bogdan Chirieac a mulțumit Domnului Președinte al UZPR – Sorin Stanciu, cât și juriului care i-a acordat această diplomă, declarând că o dedică redacției agenției de presă pe care a înființat-o.
Marian Nencescu a expus laudativ performanța scriitoarei și jurnalistei Daniela Șontică, a cărei recentă carte, „30 de scriitori români în exil. 1945-1989”, prezintă biografiile unor personalități postbelice, din exilul românesc, îndeosebi scriitori, unii dintre ei jurnaliști de prestigiu.
Fiind invitat în fața auditoriului, Viorel Popescu a prezentat pe artista Ileana Șipoteanu, rugând-o să ofere publicului un mini recital. Se știe că o serie de șlagăre ale artistei au ca textier pe jurnalistul și omul de radio Viorel Popescu.
Mădălina Corina Diaconu a prezentat Laudatio și pentru Comisia Națională a României pentru UNESCO, o instituție ce are bune relații de cooperare cu UZPR. Diploma a fost înmânată lui Codrin Tăut, reprezentant al CNR-UNESCO. Adrian Ursu a prezentat performanțele jurnalistice de excepție a doi laureați ai premiilor UZPR, Laurențiu Rădulescu și Costi Pahonțu, din cadrul unei redacții de televiziune, în calitatea lor de corespondenți de război.
Ruxandra Săraru, jurnalista care crede în arta dialogului purtat cu eleganță, a fost premiată pentru emisiunea „Oameni care mișcă România”, difuzată la Radio România Actualități. Premiul i-a fost înmânat de Maria Țoghină.
Dan Constantin a rostit Laudatio pentru jurnalistul Adrian Vasilescu, premiat pentru întreaga activitate. Adrian Vasilescu, pe care îl cunoaștem și în calitate de consilier al Guvernatorului BNR, a debutat în jurnalistică în anul1962 la „Scânteia tineretului”, lucrând timp de peste 40 ani pentru numeroase ziare, reviste, posturi de radio și televiziune.
Desfășurarea evenimentului a scos în evidență atenția specială pe care UZPR o acordă tuturor membrilor săi, activităților remarcabile și contribuțiilor de seamă ale condeielor și minților care scrutează cu atenție viața de zi cu zi a societății noastre, realitățile și problematica diversă cu care se confruntă aceasta.
În încheierea acestei Gale, Domnul Președinte Sorin Stanciu, organizatorul acestui eveniment de marcă al jurnalismului românesc, a mulțumit invitaților, sărbătoriților și publicului pentru prezență și participare. Ducu Bertzi, îndrăgitul artist și realizator de emisiuni radio, a oferit un superb moment muzical în aplauzele celor prezenți.
Palmaresul acestei ediții a pus în prim plan contribuții de seamă ale unor exponenți ai presei scrise, jurnaliști, redactori, editori, scriitori, reprezentanți ai domeniului audio-vizual, realizatori de emisiuni, purtători de cuvânt ai unor instituții, decani de vârstă ai jurnalismului românesc contemporan, pentru întreaga activitate la promovarea acestei profesii.
Tanța Tănăsescu/UZPR
(preluat de pe site-ul UZPR)