Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

In parteneriat și cu UZP Bihor: episodul 8 din seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”


Tinerețe înfrântă în temnițele comuniste. Tiberiu Șerban

Pe 9 martie, Ziua Foștilor Deținuți Politic, a fost lansată seria de filme documentare „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”, proiect început în cadrul Școlii de vară „Astra”, organizată de Festivalul de Film și Istorii Râșnov și susținută de Black Sea Trust.

Echipa orădeană care a participat la cursurile Școlii de Vară „Astra”, organizate anul trecut în perioada 21-30 august, a propus realizarea unei serii de filme documentare intitulate generic „Uitarea înseamnă o nouă condamnare”. Materialul video-documentar urmărește, timp de zece episoade, să aducă în spațiul public mărturiile directe ale foștilor deținuți politic bihoreni care au cunoscut ororile Gulagului românesc în perioada comunistă.

Primul episod, „Adolescentul în zeghe. Traian Bodea”, a fost făcut public în 9 martie 2021. Cel de-al doilea episod, „Lupta pentru O Românie Independentă (O.R.I.). Vasile Rus”, a putut fi urmărit începând cu 3 aprilie 2021, iar pe 1 mai, de Paște, a fost postat episodul 3 „Patimile unui student nereeducat. Mircea Tulvan”, al patrulea episod s-a lansat în iunie, „Lecția demnității. Ioan Brazdă. Cel de al cincile episod „Un tânăr țărănist din „fieful” lui Maniu. Mircea Pârvu” a putu fi urmărit începând cu data de 3 iulie. Episodul șase – „Gherla” noastră cea de toate zilele. Eugeniu Sarca, a fost urcat, începând cu 7 august 2021, pe canalul de YouTube Memoria Rezistenței, de pe 4 septembrie 2021, s-a putut urmări episodul 7 „Un OM cu mare putere de iubire. Părintele Nicolae Bordașiu”, iar pe 2 octombrie 2021 va fi urcat episodul 8, „Tinerețe înfrântă în temnițele comuniste”.

Tiberiu Şerban era, la data arestării, elev în clasa a XI-a la Liceul „Alexandru Roman” din Oradea, fiind încadrat în Organizaţia România Independentă. A fost ridicat din sala de cursuri şi dus la sediul Siguranţei Oradea, de pe Strada Republicii, nr. 52, colţ cu Strada Pescăruşului, aproape de Gara Centrală. Odată ajuns aici, a fost amprentat, i s-au luat şireturile şi banii şi a fost introdus la subsolul clădirii. A fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare. Transferul la Penitenciarul Gherla, în plin proces de reeducare, a însemnat pentru Tiberiu Şerban unul dintre cele mai cumplite experienţe.

Echipa proiectului este formată din Cristina Liana Pușcaș – cercetător, Ana-Maria Borz – studentă la Istorie și Andreea Bot – studentă la Jurnalism, ambele de la Universitatea din Oradea, iar consultanți sunt Dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memoria și Mihai Dragomir – Asociația Mioritics.

Parteneri:

Asociația Cei 40 de Mucenici

Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor

Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea

Clubul Monarhiștilor din Bihor

Parteneri media:

www.oradeaindirect.ro; www.uzpbihor.ro

Mulțumiri:

Adrian Ardelean

www.memoriarezistentei.ro

 

Cristina PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *