Incendierea miriştilor este interzisă
Ian 11, 2016, 0 Comentarii
În prima jumătate de an, pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au stins 200 de incendii de vegetaţie uscată izbucnite la terenuri virane, păşuni şi terenuri agricole din întreg judeţul, a căror cauză a constituit-o utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. În unele cazuri, flăcările s-au propagat la culturi agricole şi gospodării, periclitând viaţa oamenilor şi provocând pagube materiale. Un ultim eveniment s-a petrecut în seara anterioara în localitatea Nădaş din comuna Spinuş, în care au ars 4 ha de mirişte, focul fiind localizat în câteva ore și fără pagube pentru gospodăriile sătenilor.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor atrage atenţia cetăţenilor asupra faptului că, incendiile de vegetaţie uscată se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, mari daune materiale şi cu repercusiuni negative asupra mediului înconjurător, afectând totodată, în multe situaţii, traficul rutier prin reducerea vizibilităţii din cauza fumului care inundă căile de circulaţie.
Potrivit standardelor europene şi românesti pentru fermieri, este interzisă incendierea miriştilor, a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate riscă a fi sancţionate contravenţional.
Dinicu Braghină – jurnalist Radio România