Se înființează Centrul de pregătire pentru salvatori montani
Oct 2, 2016, 0 Comentarii
În perioada 27-30 septembrie 2016 s-au desfășurat o parte din activitățile prevăzute în cadrul proiectului „Înființarea Centrului de pregătire pentru salvatori montani în județul Bihor beneficiind de experiența elvețiană din St. Gallen, Elveția”, proiect finanțat prin Fondul Tematic pentru Parteneriate şi Experţi – Schema de grant pentru Parteneriate, din Programul de Cooperare Româno – Elveţian.
Consiliul Județean Bihor, are calitate de Lider de Proiect iar Cancelaria Statală St. Gallen Elveția – St. Gallen Staatskanzilei (PP1), Spitalul din Grabbs Elveția (PP2) și Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor (PP3) au calitate de parteneri ai proiectului.
Proiectul mai sus menționat are ca obiectiv general consolidarea capacităților și structurilor de salvare din județul Bihor, în scopul îmbunătățirii serviciilor de salvare montană atât pentru comunitate cât și pentru turiști, beneficiind de cunoștințele și expertiza elvețiană.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: consolidarea calității parteneriatului între instituțiile elvețiene și românești, creșterea nivelului de cooperare între rețelele locale și internaționale, facilitarea accesului voluntarilor de salvare montană la informațiile teoretice și adaptarea modului de realizare a asistenței salvamont.
Pentru atingerea obiectivelor prevăzute în proiect s-au derulat o serie de întâlniri între parteneri la nivelul echipei de proiect, un atelier cu tematica cooperării , o conferință de deschidere care a avut loc în martie 2015 precum și două schimburi de experiență în Elveția cu durata de 7 zile, fiecare, tot în cursul anului 2015.
În cadrul acestor schimburi de experiență, membrii Serviciului Județean Salvamont Bihor au vizitat spitalul din Grabs, participând la prezentări teoretice și practice legate de măsuri de prim ajutor în caz de hipotermie, degerături și diferite tipuri de fracture.
De asemenea, după prezentarea teoretică a modului de organizare a activității de salvare pe domeniul schiabil Flumserberg (Elveția), salvatorii montani bihoreni au putut urmări prezentarea practică a modului de marcare, semnalizare și protecție a pârtiilor de schi, precum și a modului de comunicare.
Tot pe domeniul schiabil Flumserberg (Elveția), exercițiile de declanșare artificială a două avalanșe au permis salvatorilor montani bihoreni să observe modul de utilizare a echipamentelor tehnice și medicale aflate în dotarea elicopterelor utilizate de REGA(Swiss Air Rescue Association) în zona montană.
Alte activități importante ale proiectului sunt:
– realizarea și echiparea Centrului de Salvare Montană Bihor, care constă în amplasarea la Vârtop a unui set de 12 containere modulare dotate și pregătite pentru centru de instruire plus dotarea cu echipamente tehnice și medicale specifice.
– achiziționarea unui vehicul utilitar de intervenție UTV
– realizarea manualului care cuprinde codul de conduită a salvatorilor în ceea ce privește relația dintre echipa de salvare montană și cei care gestionează și operează zonele de schi, astfel încât prevenirea accidentelor și intervențiile în caz de accidente sa poată fi efectuate cu maximă eficiență.
Bugetul total al proiectului este de 293.116,00 CHF, din care, finanțarea nerambursabilă este 249.016,00 CHF, iar contribuția Consiliului Județean Bihor este 44.100 CHF.
Perioada de implementare a proiectului este 1 martie 2015 – 30 octombrie 2016 cu prelungirea proiectului până la data de 30 martie 2017.
Acest proiect face parte din lista de proiecte propusă prin Strategia de Dezvoltare Durabilă a judeţului Bihor 2014 -2020 şi este într-o strânsă corelare cu obiectivele strategice de dezvoltare ale județului Bihor.
Este de menționat faptul că acest concept de centru de perfecționare și instruire pentru personalul salvamont și voluntarii salvamont este primul astfel de centru construit și dotat de către o administrație județeană, din România.
Managerul proiectului este doamna Lucia Pantea, Consilier Serviciul Elaborare Proiecte, Direcția Generală de Dezvoltare Regională, Programe și Proiecte cu Finanțare Externă, iar coordonatorul acestui proiect este domnul Horia Carțiș, Director General, Direcția Generală de Dezvoltare Regională, Programe și Proiecte cu Finanțare Externă, Direcție în cadrul Consiliului Județean Bihor. Expertul tehnic al acestui proiect este domnul Pinter Istvan, Președinte Serviciul Județean Salvamont – Salvaspeo Bihor.
Biroul de presă al C.J.Bihor