Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Lansare de carte: „Obiceiul prinderii suratelor în ipostaze reprezentative din Transilvania”


Zilele trecute, într-un eveniment marcant pentru cultura și tradițiile Transilvaniei, a avut loc la Muzeul Țării Crișurilor lansarea cărții „Obiceiul prinderii suratelor în ipostaze reprezentative din Transilvania”, semnată de prof. dr. Ligia-Monica Cristea, publicată la Editura Muzeul Țării Crișurilor. Evenimentul a fost moderat de dr. Vasile Todinca, acesta aflându-se în prezența unui specialist în domeniul etnologiei și folclorului literar românesc și antropologiei culturale, prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, și a reunit pasionați ai folclorului și ai istoriei regionale.

Prin această carte, prof. dr. Ligia Cristea aduce o contribuție semnificativă la cunoașterea și aprecierea bogăției culturale a Transilvaniei, consolidând astfel legăturile dintre trecut și prezent, între tradiție și modernitate. „Obiceiul prinderii suratelor este unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri de primăvară”, a declarat prof. dr. Ligia-Monica Cristea.

Cartea propune o incursiune fascinantă într-un aspect puțin cunoscut al tradițiilor transilvănene, și anume obiceiul prinderii suratelor în ipostaze ce reflectă trăsături semnificative ale culturii locale. Prof. dr. Ligia Cristea, prin cercetarea sa minuțioasă și documentată, aduce în prim-plan o serie de practici și credințe ce alcătuiesc mozaicul identității transilvănene.

„Prin această lucrare, «Obiceiul prinderii suratelor în ipostaze reprezentative din Transilvania», am încercat să fac o analiză etnologică a desfășurării unui ritual social dintr-o arie geografică plină de tradiții, așa cum este Transilvania”, declară prof. dr. Ligia Cristea.

„Echilibrul satului tradițional era păstrat printr-o serie de reguli prin care se reglementa conviețuirea socială. În cultura populară tradițională s-au păstrat o grămadă de obiceiuri cu caracter social, acestea fiind transmise din generație în generație, datorită respectului religios pe care țăranul îl avea față de tradiție”, a mai relatat autoarea în discursul său.

Evenimentul a fost marcat de un moment muzical susținut de către două eleve ale Liceului de Arte Oradea, pentru a exemplifica desfășurarea ritualului prinderii suratelor.

Volumul a putut fi achiziționat în cadrul evenimentului, iar autoarea a acordat autografe tuturor cititorilor.

 

 

 

Antonia Marta, Jurnalism, anul II

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *