Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

MUZEfilm. Festival de film


 

Ca urmare a succesului pe care l-a avut conceptul cultural inițiat în luna martie a.c. sub egida Zilele Filmului Istoric, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal propune publicului larg o serie de trei filme contemporane românești. Aceste proiecții fac parte din proiectul cultural estival „Tipografia de idei” și vor avea loc în parcul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române, nr. 1/A), sub forma unui festival de film „MUZEfilm”, care se va desfășura în perioada 25 – 27 august 2023.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc vineri, 25 august martie a.c., ora 20.00, în prezența dlui Marius Th. Barna, regizor, scenarist și producător de film, a dlui Krizbai Béla, Director adjunct, Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română, a dnei Diana Sar și a dlui Demeter Andras, actori, iar din partea instituției muzeale a dlui prof.univ.dr. Sorin Șipoș, istoric.

Calendarul proiecțiilor:

25.08.2023

Ora: 20.00

Dosarul 631 (2022).131 minute | Dramă.

Regizor: Marius Th. Barna

Inspirat dintr-un fapt real, filmul prezintă investigația jurnalistică a unui reporter TV pentru presupusele „închisori zburătoare” americane din România. Printr-un concurs de împrejurări, urmărind un misterios Dosar 631, Dinu (Iosif Paștina) descoperă o scurgere de informații dintr-o bază NATO din România.

Evenimentul de presă agită, provoacă, tentează diferite medii de presă, politicieni de vârf, servicii, atât interne, cât și externe, provocând drame, atât hilare, cât și absurde, într-o comedie neagră.

Demersul jurnalistic al reporterului „recent” devenit de investigații, este o probă dură, deloc facilă, pentru a-și păstra demnitatea profesională, dar și caracterul, constatând duplicitatea, volatilitatea morală, lipsa de măsură a unei lumi care își continuă implacabil cursul.

26.08.2023

Ora: 20.00

Gata Oricând!: Eroii de la podul Jiului (2022). 98 minute | Dramă, Istoric.

Regizori: Sergiu Prodan și Barbu Silviu Tripăduș

În dimineața zilei de 14 octombrie 1916, când un tânăr cercetaș descoperă că temuta armată germană a ajuns nestingherită aproape de Târgu-Jiu, îl anunță în grabă pe comisarul orașului Ioan Popilian și, împreună cu câțiva polițiști și cercetași, ajutați de câțiva civili rămași în orașul deja evacuat, luptă la Podul Jiului pentru a opri ocuparea orașului de inamic până la sosirea armatei române. Ocuparea podului ar fi dus la ocuparea gării, lucru ce ar fi permis armatei germane să oprească retragerea armatei române. Un film după o întâmplare reală.

27.08.2023

Ora: 20.00

Fără prelungiri (2022). 100 minute | Comedie, Dramă, Fantastic.

Regizor: Ștefan Pătrașcu

Violeta este directoarea unui azil de bătrâni. Face o înțelegere cu un consilier de la primărie și pune la cale un plan pentru delapidarea unor fonduri de la Uniunea Europeană. Se folosește de locatarii azilului pentru diverse activități culturale. Primăria o susține, e an electoral. Fără să știe de întregul complot, Dinu, un antrenor de fotbal rezident la azil se implică. Își face o echipă de fotbal cu alți locatari: un turnător la Securitate, un parvenit al tranziției, un sudor, un fost procuror, un nomenclaturist comunist, un paznic de noapte și un mercenar ungur.

În timp ce Directoarea luptă pentru bani și poziție, adevărata miză pentru consilier și primar e mai mare decât voturile celor din azil. Va reuși Dinu să își salveze echipa atunci când află că totul se prăbușește în jurul lor? Fără Prelungiri este o poveste universală despre puterea de a o lua de la capăt, de a nu te lăsa bătut atunci când totul este împotriva ta.

Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Armonix Centru Educațional SRL și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Centrul Național al Cinematografiei și Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, alături de partenerii privați Mr. Bean, Bers Nova și D&C Oradea.

Proiectul cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu este implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446 și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.

Declinarea responsabilității: Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.

Intrarea este gratuită.

 

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *