Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Zi de mare sărbătoare, la Universitatea din Oradea


În Aula Magna, a Universității Oradea a avut loc o manifestare dedicată Zilei Naționale a României. Programul artistic a fost susținut de Ansamblul Folcloric al Facultății de Arte, coordonat de conf. univ. dr. Oana Lianu.

În Aula Magna, a avut loc o conferință dedicată Zilei Naționale a României. Momentul a fost organizat cu foarte multă dăruire de coordonatorii evenimentului: conf. univ. dr. Oana Lianu (Facultatea de Arte) și prof. univ. dr. Gabriel Moisa (Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării).  

Două personalități marcante ale Departamentului de Istorie au ținut să-și împărtășească cunoștințele pe diferite teme în legătură cu aceast  moment. Lect. univ. dr. Radu Romînașu a susținut comunicarea „Declarația de autodeterminare de la Oradea din 12 octombrie 1918 și Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia”. „Numele de Transilvania s-a auzit mult în ultimii 5 ani în spațiul public și academic. S-au implinit 100 de ani, în 2018, de când Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit cu România. Românii au intrat în război pentru o cauză care nu era a lor, ci a ideilor care îi stăpâneau. Au intrat în luptă cu Regatul Român, astfel «frați au fost contrapuși fraților»”,  a declarat Radu Romînașu.

Prof. univ. dr. Mihai Drecin a vorbit despre „Sistemul bancar românesc. Contribuția lor la pregătirea și înfăptuirea economică și culturală a Marii Uniri”. „Creditul era marcat de o dobândă care oscila de la 30 la 50%, pe 3-4-5 luni, și care împovăra țăranul. Cheltuielile erau mari și îi făceau pe țărani să ia cu împrumut de la Budapesta sau/și Viena”, a afirmat prof. univ. dr. Mihai Drecin. Dările erau un lucru greu de suportat pentru toți țăranii. De asemenea, doar cei care aveau carte și erau mai înstăriți puteau să își dea copilul la școală sau să ia cu împrumut de la străini.

Programul artistic a fost susținut de Ansamblul Folcloric al Facultății de Arte, coordonat de conf. univ. dr. Oana Lianu.

Ana-Maria Silaghi, studentă la Jurnalism, anul II

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *