Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Poveștile de lângă noi”, un proiect al studenților de la Jurnalism din Oradea: Arhitectura Cetății din Oradea


„Poveștile de lângă noi” este un proiect al studenților de la Jurnalism din cadrul Universității din Oradea. Azi, Diana Maria Borodan, studentă în anul III, vă prezintă Cetatea Oradea.

Cetatea Oradea datează din timpul domniei regelui maghiar Ladislau I. Actualul monument arhitectural pentagonal reprezentat de cetatea renascentistă a Oradiei a fost construit pe parcursul secolelelor XVI-XVIII. Este unicul  complex de arhitectură militară fortificat cu bastioane în stil italian vechi aflat într-o stare relativ bună de conservare din întreaga Europă de Est.

Arhitectura este in stil baroc provincial. Construcţia sa s-ar fi terminat în anul 1775. Stilul adoptat de către constructori este cel baroc, cu multiple inflexiuni artistice provinciale. Refacerea sa, aduce puţine modificări, însă ele se referă în speţă la aspectul exterior

Cetatea din Oradea cuprinde 12 corpuri și 5 bastioane, fiecare bastion purtând un nume diferit: Bastionul Aurit, Bastionul Bethlen, Bastionul Ciunt, Bastionul Crăișorul si Bastionul Roșu.

Monumentul cel mai amplu ce a supraviețuit vremii în Cetatea Oradea este Palatul Princiar. Acesta a fost construit în stil renascentist având la bază planurile arhitectului Giacomo Resti

Din sec XVIII-lea datează lucrări importante, precum: construcția depozitelor garnizoanei, magaziilor de armament și muniție, locuințele pentru ofițeri și ingineri, amenajări ale unor grădini în șanțul cetății

După aproape un mileniu, construită în stil renascentist și baroc, Cetatea reprezintă nucleul în jurul căruia s-a dezvoltat Oradea Mare.

Astăzi Cetatea Oradea, cea care a trecut prin etapa romanică, gotică și renascentisco-barocă, este proaspăt renovată găzduind legende, povești, dovezi arheologice și multe evenimente contemporane nouă.

https://www.youtube.com/watch?v=iKHhKAtCbMw&t=48s

 

Cristina Liana PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *