Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Premieră la Trupa Arcadia: „Punguța cu doi bani”


Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria vă invită la o nouă premieră: „Punguța cu doi bani”, adaptare după Ion Creangă, de Viorica Filipoiu, regia artistică Szőke Kavinszki András, care se va juca duminică, 20 martie, de la orele 10:00 și 12:00.

„Punguța cu doi bani” este una dintre cele mai cunoscute creații literare din canonul literar românesc, o moștenire culturală valoroasă care a îmbogățit imaginația multor generații de copii. Rostită sau scrisă, povestea nu și-a pierdut farmecul nici măcar în confruntarea de principii cu suflul modern.

Regizorul Szőke Kavinszki András transpune povestea „Punguța cu doi bani” în scenă, pornind de la problematica păstrării și salvării tradiției, găsindu-i o nouă utilitate, adaptată societății contemporane.

Cadrul general al spectacolului prezintă povestea unui moș și a unei babe, meșteșugari împovărați de greutățile timpurilor noi, care se pregătesc să-și etaleze produsele într-un târg, timp în care actorii care-i însoțesc prezintă o mică scenetă cu Vasilache și Mărioara. Obiectul de suflet al moșului fierar este cocoșul de vânt, girueta, a cărui vreme glorioasă s-a stins de mult, iar al babei ouăle de Paști artizanale, care nu mai au căutare în zilele de azi. Salvarea meșteșugului și al tradiției, predarea ștafetei generației viitoare devine marea provocare a vieții lor. Soluția pe care o găsesc pentru a crea punți între vechi și nou este povestea, care se desfășoară într-un timp imemorabil, ce nu poate fi datat cu exactitate, iar cea mai potrivită împrejurărilor în care se află este „Punguța cu doi bani”.

Spectacolul este adaptat provocărilor din zilelor noastre, peripețiile prin care trece cocoșul sunt aidoma ca cele din povestea lui Creangă, dar acompaniate cu mult talent de muzică, îmbinând tradiționalul cu modernul, în limita posibilităților și al bunului simț.

Textul este adaptat de Viorica Filipoiu, versuri pentru cântece sunt scrise de Veronica Porumbacu, regia artistică este semnată de Szőke Kavinszki András, iar scenografia de Emese Csüri. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Carina Bunea, Consuela Egyed, Igor Lungu, Zentania Lupșe și Florian Silaghi. Spectacol nu este recomandat copiilor sub 4 ani.

Următoarele reprezentații sunt programate în 27 martie și 16 aprilie, de la ora 11:00, la Sala Arcadia. Bilete puteți achiziționa de la agenția teatrului, deschisă de marți până vineri între orele 10:00 și 14:00, online pe platforma Eventim.ro sau cu o oră înainte de spectacol de la Sala Arcadia (în limita locurilor disponibile).

Vă reamintim că s-au ridicat restricțiile și jucăm din nou cu 100% din capacitatea sălii, că accesul se face fără certificat verde și triaj epidemiologic, iar purtarea măștii nu mai este obligatori

——————————————

Florina Dometi,

secretar literar,

Teatrul Regina Maria

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *