Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Premiile Concursului de reportaje „Doru Dinu Glăvan”. „Mici mari jurnaliști. Reșița, dragostea mea”, ediția I-a


Filiala Lunca Bârzavei a Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin a fost gazda Galei de premiere a Concursului de reportaje  „Doru Dinu Glăvan”. „Micii mari jurnaliști”, ediția I. Propunerea organizatorilor a fost ca reportajele să se axeze pe realitățile oraşului Reşița, aflat, evident, într-o etapă de redefinire economică, industrială, socială și culturală, relevând legăturile tinerei generații cu „Cetatea de Foc” în anul 252 al istorie noastre industriale și surprinzând actualitatea în mod autentic, plastic, cu atitudine.

Reportajele au avut ca titlu sugerat „Reşita, dragostea mea”- primul slogan al Radio-ului reșițean. După cum se știe, la 8 august 1995, Doru Dinu Glavan, împreună cu tineri entuziaşti, a constituit Fundația Radio Caraș- Severin – inițiativă susținută de autoritățile locale și prieteni din diaspora – prof. Corneliu Mircea Roșu, din Franța, donând prima stație de emisie-recepție. După o muncă tenace, susținută, exact după un an, la 8 august 1996 primeşte statutul oficial de post public local al Societătii Române de Radiodifuziune și emitea primul semnal în eter.

Lucrările înscrise în concurs au redat legătura emoțională a tinerei generații cu „Oraşul cu Poeți”. Concursul a fost structurat pe trei categorii:  1. clasele V-VI, 2. clasele VII-VIII și 3, clasele IX-XII. S-au înscris 10 competitori: 2 la clasele mici, 3 la ultimele clase de gimnaziu și 5 la liceeni. Juriul ,format din: dr. Ada D. Cruceanu, redactor-șef revista REFLEX, prof. Claudia Rof, inspector specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin,  Oana Maria Cenan- Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Caraș-Severin, Clara Maria Constantin, manager, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraş-Severin, Dan Mirea, manager, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Caraş-Severin și Camelia Duca, vicepreședinte Asociația pentru Cultură METARSIS,  a stabilit următoarea ierarhie: Lulea Angelo-Alexandru, Sabo Ștefania, Franț Ianis, Bondariuc Ayan Andrei, Rusu Mădălina, Voina Vlad, Zmeu Teodora, Murgu Patric-Florin, Crăciun Rebeca- Cristina, Truțan Tina.

Au fost acordate trei Premii de Excelență: Premiul special al familiei Cenan-Glăvan, în valoare de 300 lei, a fost câștigat de Vlad Voina,  Premiul Asociației METARSIS a fost atribuit Ștefaniei Sabo, iar Premiul de Excelență l Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, oferit de București, a fost câștigat de poemul- reportaj semnat Rebeca-Cristina Crăciun. Conform protocolului, Premiile I vor fi publicate în revista REFLEX- artă-cultură-civilizație, care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, prin grija Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Caraş-Severin, și în revista UZP, editată la București de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, organizație al cărei președinte a fost regretatul Doru Dinu Glăvan. Premiile II și III vor fi publicate pe site-ul UZPR.

La eveniment au fost prezenți inspector școlar general adjunct, prof. Petru Belciu și prof. Nicolae Chiosa, inspector educativ, din partea  Inspectoratului Școlar Județean. Din Franța a fost prezent prof. Mircea Corneliu Roșu. A vorbit, cu emoție, Oana Maria Cenan-Glăvan.

Un eveniment IN MEMORIAM Doru Dinu Glăvan care a pus în valoare creația jurnalistică și publicistică a unor tineri reșițeni extrem de talentați. Sperăm să descoperim și în edițiile următoare talente reale pe care să le încurajăm să devină jurnalişti oneşti, creativi, dedicați publicului larg, apărători ai drepturilor, libertăților şi demnității profesionale, ai libertății de exprimare. Și mai credem că acești tineri minunați vor purta „Cetatea de Foc” și „Orașul cu Poeți” în inima lor, cu flacăra nestinsă, creând ceremonii, așa cum Poetul ne-a lăsat testamentar în „Imnul Reșiței”: „Orașul n-are ziduri de cetate/ Și nici istorii milenare-n date/ Dar flacăra ce-n inima lui bate/ E-un diamant cu sute de carate// În Reșița se nasc ceremonii/ De pe Bârzava, dealuri, veșnicii/ La Reșița dă floarea vieții-n spic/ Precum izvoarele în Munții Semenic” (versuri Octavian Doclin, muzica Sabin Pautza).

Omul de radio, comentatorul, jurnalistul, omul de acțiune, creativ, neobosit, iubit sau controversat Doru Dinu Glăvan a trăit intens și a amprentat adânc locurile pe unde a trecut. Rămâne în memoria colectivă așa cum numai măsura faptelor o poate stabili. În memoria prietenilor rămâne veșnic viu și pus pe șotii, cu vocea clară și bine armonizată din „Minunată-i prietenia/ Cel mai scump și drag civânt/ O-nțeleg numai aceia/ Care-n viață știu a fi/ Omenoși cu oamenii”

Evenimentul a fost organizat de Societatea pentru Cultură METARSIS- activități şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană, în parteneriat cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, UZPR Filiala Caraş-Severin, Inspectoratul Şcolar Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Caraş-Severin, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin. (Camelia Duca)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *