Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Reevaluarea clădirilor, în vederea stabilirii impozitului, în anul 2018


Direcţia Economică informează că unui număr de 845 persoane juridice și 350 de persoane fizice le expiră termenul de 3 ani, respectiv 5 ani de la data ultimei modificări a valorii de impunere a clădirilor deţinute în proprietate care stă la baza stabilirii impozitului pe clădiri pentru anul 2018.

În acest sens, persoanele în cauză au fost înștiințate asupra posibilității efectuării evaluării sau reevaluării clădirilor, potrivit prevederilor legale în vigoare, pentru a evita cota majorată de impozitare aplicată pentru anul 2018.

Pentru clădirile la care nu se prezintă rapoartele de reevaluare/evaluare până la 31 martie 2018, conform prevederilor legale pentru anul 2018, impozitul pe clădire se va calcula prin aplicarea cotei de impozitare de 7,5% pentru persoane juridice, respectiv 2% pentru persoane fizice, la valoarea de impozitare înregistrată în evidenţa  fiscală.

În cazul în care vor proceda la actualizarea valorii clădirilor din proprietate printr-un raport de reevaluare întocmit de către un expert evaluator, cota de impozitare propusă spre aprobare consiliului local, începând cu data de 01.01.2018, va fi:

  • la persoane juridice de – 1,15 %, în cazul clădirilor nerezidenţiale – 0,3 %, în cazul clădirilor rezidenţiale
  • la persoane fizice de – 0,7% / 0,9% în cazul clădirilor nerezidenţiale
  • 0,12 % în cazul clădirilor rezidenţiale.

Precizăm că Direcţia Economică a înștiințat contribuabilii în cauză cu privire la efectuarea operațiunilor de reevaluare/evaluare pentru clădirile a căror cotă de impozitare se va majora.

Demersul instituţiei noastre vine în virtutea rolului activ al organului fiscal conferit de prevederile art. 7 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *