Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Reîntâlnire la Salzburg, după 2 decenii, cu soprana Horiana Brănișteanu


Ne bucurăm de fiecare dată, când descoperim pe neașteptate, încă o personalitate, încă un talent care s-au impus fie chiar și dincolo de granițele românești, impenetrabile din ambele sensuri până în 1990.
Pe soprana Horiana Brănișteanu am reîntâlnit-o, la Înalta Școală de Muzică, Mozarteum, din Salzburg, unde este profesoară de canto. M-am bucurat să am privilegiul de-a asista la examenul de absolvire al studenților anului al IV-lea, să fiu martora felicitărilor, pe care Horiana  le-a primit de la colegii de catedră, pentru succesele elevilor săi!
Mărturisesc, că m-a încercat un sentiment de justificată mândrie, pentru cei doi români care predau la Conservatorul  Mozarteum: Horiana Brănișteanu și Boris Bacov (Ilie Baciu).
Mi-o amintesc pe tânăra entuziastă de acum douăzeci de ani, reușind să se impună  chiar de la prima participare la CONCURSUL INTERNAȚIONAL DE CANTO, obținând mult râvnitul premiu I, la Hertegenboch – Olanda (1971). În același an, câștigă premiul al II-lea la CONCURSUL FRANCISCO VINAS  de la BARCELONA, iar în 1973 premiul ENRICO CARUSO, la RIO DE JANEIRO – BRAZILIA. pentru cea mai frumoasă voce.
Primul angajament la Opera din Lucerna – Elveția este urmat de cel de la ,,Deutchen Oper am Rhein”, la Duseldorf – Duisburg și de numeroase invitații pe scene din toată lumea, în spectacole și festivaluri, între Paris și Teheran, Viena și Madrid.
Absolventă a Conservatorului ,,Ciprian Porumbescu București,  în anul 1965, Horiana Brănișteanu  n-a avut un drum de catifea, spre succesele râvnite de orice artist, ba se poate spune că spinii i-au „pavat” și ,,stimulat”  toate reușitele.
Anii petrecuți la Ansamblul Artistic Profesionist ,,Rapsodia Română” din București au fost ani de studiu acerb și neîntrerupt, cu distinsa profesoară de canto Elza Chioreanu. Succesul i se părea Horianei că se cam lăsa așteptat, dar munca și dragostea ei imensă și nemăsurată pentru muzică au învins.
A fost pe rând: Violeta, Gilda, Lucia, Amelia, Pamina, Julieta, Tatiana, Desdemona, Constantze, Donna Ana, Herodiada, Martha,  alături de parteneri celebri precum: Nikolai Ghiaurov, Francisco Araiza, Jose Van Dam, Vasile Moldoveanu, Silvia Greenberg, sub baghetele unor regizori celebri: Peter Hall, Jean Pierre Ponelle, Franz Eugen Dostal și enumerările ar putea continua.
(N.R.) De la acea reîntâlnire au mai trecut încă 2 decenii.
Sabina Măduța, Salzburg -1994, articol publicat în Revista ”Panoramic Radio”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *