Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

,,Suntem români și punctum!” In memoriam: profesorul Eugen Mamot


 

De câteva zile, Panteonul Culturii Românești s-a îmbogățit cu un nou nume, cel al profesorului Eugen Mamot, compozitor, dirijor, membru al Uniunii Compozitorilor din România, Artist al Poporului din Republica Moldova.

Eugen Mamot s-a născut pe 30 ianuarie 1940, în satul Clococenii Vechi (Glodeni – Basarabia). A urmat studiile muzicale la Școala de Muzică din Slobozia, iar apoi la Institutul de Arte ,,G. Muzicescu”.

Și-a desfășurat activitatea profesională ca pedagog muzical și ca inspector-șef la Direcția Arta din cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova.

A înființat corul Școlii de Muzică din Ungheni, corul ,,Mugurelul” al Liceului de Arte Plastice ,,I. Vieru” și corul ,,Lia-Ciocârlia” al Palatului Național de Creație al Copiilor și Adolescenților din Chișinău.

Este autorul a 300 de creații vocal-simfonice, 14 culegeri de cântece, două manuale de muzică și trei monografii muzicale.

Împreună cu formațiile corale a susținut 550 de concerte, interpretând 850 de creații muzicale.

Pentru activitatea depusă a fost răsplătit cu titlul ,,Maestru Emerit al Artei” în 1992, cavaler al Ordinului ,,Gloria Muncii” în 2001 și ,,Artist al Poporului Republicii Moldova” în 2011.

Patriot și unionist convins, profesorul Eugen Mamot a militat întreaga lui viață pentru promovarea culturii românești în lume, prin turnee desfășurate în Franța, Italia, Estonia și Turcia.

Începând cu anul 1992 a susținut mai multe zeci de concerte în România cu ansamblul coral ,,Lia-Ciocârlia” (înființat în anul 1973).

În acest context, în anul Centenarului Marii Uniri (2018) a susținut un grandios concert aniversar pe scena Filarmonicii din Oradea, împreună cu corul copiilor din Husasău de Criș, secondat de fiul său, profesorul Andrei Mamot, dirijor la Opera Română din București.

Tot la Oradea, în anul 2019, profesorul Eugen Mamot a tipărit și lansat volumul de recenzii jurnalistice privitoare la activitatea sa culturală, intitulat ,,Pe punte de cântec spre Unire”.

Pentru posteritate rămâne un exemplu de profesionalism, modestie, patriotism și cultură națională.

 

În semn de recunoștință și apreciere,

Asociația Națională a Veteranilor de Război – Filiala Bihor

Col. (rtr) Dumitru Demian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *