Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Ziua Mondială a stilului „Art Nouveau” la Oradea – 10 iunie


Data de 10 iunie este data aleasă acum patru ani pentru a marca Ziua Mondială Art Nouveau. Motivaţia alegerii acestei date este legată de aniversarea a doi arhitecţi reprezentativi pentru acest stil : Antoni Gaudi si Ödön Lechner
Reţeaua Art Nouveau cu sediul la Bruxelles a iniţiat şi în acest an o serie de manifestări artistice în ideea de a face cunoscut acest stil modern european unui public cât mai larg. Oraşul Oradea este singurul oraş din Romania care face parte din prestigioasa reţea culturală.
Astfel, ca răspuns la tema europeană « Detaliul în Art nouveau » Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor a organizat o expoziţie de grafică pornind de la tema detaliului microscopic, ştiut fiind ca microscopul a fost unul din instrumentele ştiinţifice care au revoluţionat modul de a privi în Art Nouveau. Expoziţia de artă contemporană intitulată : ”Ochiul magic al erei Art Nouveau – Microscopia” aparţine reputatului grafician român, Cristian Opriş şi aceasta se leagă în mod elocvent cu expoziţia internaţională « Natura şi Art Nouveau » gazduită în sălile de la parter ale Casei Darvas –La Roche.
Sărbătorirea Zilei Mondiale Art Nouveau este un bun prilej de a lansa noul proiect marca „Darvas – La Roche – Salutăm detaliul epocii” !
Prin acest proiect ne propunem să aducem în actualitate, prin mai multe teme legate de politeţe şi respect în comunitate, dezvoltarea simţului civic faţă de valorile consacrate în relaţiile umane.
Evenimentele proiectului se vor desfăşura pe parcursul mai multor weekend-uri, sub denumiri diferite: Poveştile Casei Darvas – La Roche, Bijuterii de colecţie 1900, Instrumentul muzical în era « Belle Epoque » etc.
La Oradea, emblema primei ediţii este Jobenul, un detaliu elegant al costumului masculin de epocă Art Nouveau. Menit să pună în valoare ţinuta masculină prin forma sa elansată, jobenul sublinia într-un mod elegant salutul unui domn, prin care acesta îşi exprima respectul şi consideraţia pentru concitadinii săi.
In lumea contemporană, respectul este o atitudine care e absentă tot mai mult din sfera societăţii. Este tot mai rar întâlnit modul elegant şi responsabil de manifestare atât faţă de semeni cât şi faţă de tot ceea ce ne înconjoară, arhitectură sau natură. Şi nu ne referim la o atitudine formală de respect, la politeţea rece şi distantă, ci la modul atent şi personalizat cu care ne raportăm la detaliile ce ne înconjoară.
De altfel, tema ediţiei din acest an a Zilei Mondiale Art Nouveau, ajunsă la cea de-a patra ediţie consecutivă, este « Detaliul Art Nouveau ». Tema vrea sa atragă atenţia asupra semnificaţiei simbolice a detaliului, asupra atenţiei cu care ar trebui să privim tot ceea ce ne înconjoară, mai ales acele lucruri perisabile şi discrete din patrimoniul umanităţii al căror mesaj nu poate fi perceput decât dacă sunt privite de aproape.
Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor a îmbrătişat cu acelaşi entuziasm ca şi în anii precedenţi tema propusă de Reţeua Art Nouveau – Network, aducând-o în spaţiul Art Nouveau al Casei Darvas – La Roche.
Se ştie că epoca Artei 1900 era caracterizată prin explozia detaliului în toate formele de expresie artistică: în arhitectură, în modă, în tot ce înseamnă lumea artefactelor, de la cele mai mărunte la cele de lux. Epoca « Arts and Crafts », a îngemănării artelor şi meseriilor, pare să fi apus de mult, de aceea revigorarea ei este mai mult decât necesară. Domenii spectaculoase ale artei decorative, în care detaliul este tratat la loc de cinste, cum sunt feroneria, marchetaria, orfevrăria, broderia, sunt aproape uitate azi. A înţelege simbolistica motivelor decorative poate oferi privilegiul de a pătrunde în lumea secretă a artei. Dar această incursiune în sfera artei prin intermediul detaliului poate constitui subiectul altor teme ce se vor dezbate în cadrul evenimentelor găzduite de Casa Darvas-La Roche.
Pentru moment, în zilele de 10, 11 şi 12 iunie, domnii sunt invitaţi să experimenteze în faţa doamnelor eleganţa salutului de la 1900 în sălile de la etajul Casei Darvas La Roche şi pe terasa, care le oferă un loc inedit pentru a savura o cafea.
Asadar, jobenul şi bastonul vor fi din nou armele seducţiei masculine, aducându-ne aminte de frumuseţea şi prestanţa unor vremuri demult apuse !

Angela Lupşea, Director executiv şi Ramona Novicov, Curator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *