Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi”, o sărbătoare a întregii lumi


La 146 de ani de la naşterea marelui sculptor român, Constantin Brâncuși, Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi” este marcată prin proiecţii, concerte, expoziţii şi conferinţe susţinute de specialişti, organizate la reprezentaţele Institutului Cultural Român.

Ambasada României la Oslo, cu sprijinul ICR Stockholm, va difuza pe canalele sale online materialul video „L-au întâlnit pe Brâncuşi”, al Doinei Lemny, realizat în 2021. Imagini reprezentative, proiectate pe faţada sediului ICR Budapesta şi a filialei sale de la Seghedin. Aceste momente vor fi evidenţiate ulterior şi pe pagina oficială de Facebook a reprezentanţei, pentru publicul local şi internaţional, cu scopul de a promova cultura română.

Filmul „Constantin Brâncuşi: The Essence of Things” va fi prezentat sâmbătă, de la ora locală 10:00 (12:00 ora României), pe reţelele de socializare ale ICR Londra. Călătoria despre căutarea esenţei lui Brâncuşi de la Tate Modern din Londra este o redescoperire a emblematicului artist prin ochii lui Matthew Gale, Senior Curator at Large, curatorul expoziţiei Tate din 2004, „Constantin Brâncuşi: The Essence of Things”, care urmăreşte amestecul de inspiraţii ce au făcut ca arta marelui sculptor român să aibă astăzi rezonanţe în întreaga lume.

Sâmbătă, reprezentanţa ICR New York va difuza online pe reţelele sale de socializare şi pe cele ale partenerilor un material video despre influenţa universală exercitată de marele artist român. Absorbind influenţe de o uimitoare diversitate, opera lui Constantin Brâncuşi a devenit, la rândul ei, o importantă sursă de inspiraţie pentru artiştii de pretutindeni. La New York începe, chiar de ziua marelui inovator al formelor moderne, o călătorie în jurul lumii pentru a explora durabilul impact al artei sale. Explorarea este realizată în compania lui Matthew Kirsch, curator pentru programe de cercetare în cadrul Noguchi Museum, care ne provoacă să îl redescoperim pe Brâncuşi prin prisma influenţei sale asupra altui creator celebru, Isamu Noguchi. Fascinat de esenţe, la fel ca şi maestrul său român, artistul americano-japonez a aspirat să le exprime nu numai în lucrările sale de sculptură, ci şi în grădinile pe care le-a proiectat sau în obiectele casnice pe care le-a conceput, în încercarea de a integra arta în locurile obişnuite şi în viaţa de zi cu zi.

Masă rotundă despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi la Madrid. Sâmbătă, de la ora 12.00 (ora locală), va fi difuzată pe pagina de Facebook a ICR Madrid o discuţie, subtitrată în limba spaniolă. La dezbaterea online despre viaţa şi opera celui mai mare sculptor al secolului XX vor participa: Clara Janés Nadal, scriitoare, poetă şi traducătoare spaniolă, autoarea cărţii „Brâncuşi şi o scrisoare de la Chillida”, Claudia Motea, actriţă, scriitoare, traducătoare, autoarea cărţii „Brâncuşi, Dragostea mea!”, Ovidiu Popescu, consilier Consiliul judeţean Gorj, Luminiţa Pigüi Neagoe, avocat, preşedintele asociaţiei ASESTERMUR (Asociaţia Ţărilor Est-Europene) cu sediul în Murcia, Nicoleta Paninopol, manager general al Centrului Cultural UNESCO Mihai Eminescu din Bucureşti.

„Scrisoare imaginară a lui Constantin Brâncuşi” (2018, r. Cornel Mihalache), produs de Televiziunea Română în seria „Români care au schimbat lumea”, va fi difuzat pe reţelele de socializare ale Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Filmul evocă, într-o manieră poetică, persoana artistului Constantin Brâncuşi, printr-un monolog construit de Cornel Mihalache pe baza corespondenţei şi a altor documente scrise din epoca în care a trăit artistul. Eseul este ilustrat cu imagini de arhivă, fotografii din epocă, precum şi filmări şi fotografii recente. „Cel mai bun portret pe care i-l poate face cineva lui Constantin Brâncuşi este propriul autoportret. Din cuvintele scrise de el, nu scrise de alţii că le-ar fi spus, din fotografiile lui cu opera lui şi din imaginile filmate de el însuşi.” (Cornel Mihalache)

Proiectul „Compozitori în atelierul lui Constantin Brâncuşi” – un concert clasic, însoţit de o expoziţie multimedia, va fi organizat de Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin care va avea are loc luni, 21 februarie, de la ora 19:00, la Ambasada României de la Berlin. Evenimentul înfăţişează personalitatea marelui sculptor în aspectele sale mai puţin cunoscute publicului larg. Pe de o parte, concertul aduce în atenţia publicului relaţia pe care marele sculptor a avut-o cu trei compozitori importanţi ai secolului al XX-lea: Erik Satie, Darius Milhaud şi Marcel Mihalovici. Lucrările celor trei compozitori vor fi interpretate de pianiştii Cristian Niculescu şi Iosef Ion Prunner, alături de violonista Alina Petrescu-Lepper.

Pe de altă parte, expoziţia multimedia „Constantin Brâncuşi – sculptorul cosmogoniei moderne” prezintă parcursul operei brâncuşiene, începând cu plecarea sculptorului pe jos la Paris şi ajungând la ceea ce Brâncuşi şi-a dorit să fie încununarea operei sale, „Templul din Indore”, relevând cei trei piloni filosofici pe care s-a sprijinit opera sa: arta populară românească, misterele eleusine şi cosmogonia indiană. Expoziţia va fi realizată de Cristina Enăşescu şi se va desfăşura sub forma unui material video de aproximativ 20 de minute.

„Brâncuşi à l’œuvre – compozitori în atelierul lui Brâncuşi” este un concert în Sala Bizantină a Hôtel de Béhague. Evenimentul va fi organizat la sediul Ambasadei României la Paris, luni, 28 februarie, ora 19:00, în interpretarea muzicienilor Cristian Niculescu (Berlin), Iosif Ion Prunner (Bucureşti) şi a interpreţilor invitaţi de la Orchestra Filarmonică Radio France, Mihaela Smolean şi Teodor Coman. Evenimentul este organizat pentru a marca Ziua Naţională Constantin Brâncuşi şi, în acelaşi timp, este dedicat Preşedinţiei Franceze a Consiliului Uniunii Europene. Concertul îşi propune să „restituie” marelui public muzica pe care marele sculptor o asculta în timp ce crea. Compoziţii ale unor prieteni apropiaţi, precum Erik Satie.

Volumul trilingv semnat de Doina Lemny, cercetător, doctor în istoria artei, specialist în sculptura din prima jumătate a secolului al XX-lea, va fi lansat luni, ora 17:00, la sediul Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului, în prezenţa ES Livia Rusu, Ambasadorul României la Luxemburg şi a directorului ICR Bruxelles, a membrilor ambasadei, precum şi a invitaţilor – parteneri, personalităţi din lumea culturală, academică, diplomatică, artişti, curatori, experţi, critici de artă din Benelux. Volumul va fi prezentat de autor şi constituie un omagiu adus lui Constantin Brâncuşi, a cărui operă a marcat creaţia artistică a secolului XX, devenind un punct de reper pentru arta modernă şi contemporană. „Ansamblul monumental de la Târgu Jiu reprezintă visul împlinit al lui Brâncuşi. Artistul proiectează, în regiunea sa natală, un monument legat de istoria României şi a Europei la începutul secolului XX, monument ce dobândeşte semnificaţia şi valoarea unui loc de meditaţie asupra dragostei şi a morţii, altfel spus, asupra existenţei înseşi. Este moştenirea cea mai de preţ pe care sculptorul o lasă poporului român.” (Doina Lemny)

Constantin Brâncuși (1876-1957), cel mai important sculptor al primei jumătăți a secolului XX, a avut o influență fascinantă și de durată asupra unei generații de artiști americani contemporani.

Perspectivele despre moștenirea lui Brâncuși sunt prezentate în filmul „Pe aripile lui Brâncuși” de Carl Andre, Lynda Benglis, Ellsworth Kelly, Martin Puryear, Richard Serra și Joel Shapiro, cu comentarii suplimentare despre Dan Flavin, Donald Judd, Roy Lichtenstein, Isamu Noguchi și Claes Oldenburg. Locațiile de filmare includ studioul re-creat al lui Brâncuși de la Centrul Pompidou, galeria Brâncuși a Muzeului de Artă din Philadelphia, atelierele și expozițiile artiștilor.

Comentariul este oferit de Anne d’Harnoncourt; Co-curatorii expoziției Brâncuși din 1995 de la Centrul Pompidou și PMA: Margit Rowell și Ann Temkin (Marie-Josee și Henry Kravis, curator șef de pictură și sculptură, Muzeul de Artă Modernă, N.Y.); Robert Storr, artist, critic și curator; Richard Woodward, critic de artă; și William Tucker, artist.

Link video

https://www.youtube.com/watch?v=wdUHkEjfDUg&t=32s&ab_channel=CheckerboardFilms

Dr. Tessa Dunlop celebrează viața și opera marelui sculptor într-un episod din Who Is Romania, produs de Storytailors pentru Institutul Cultural Român din Londra.
https://www.youtube.com/watch?v=xmCaumjtznY&t=14s&ab_channel=RomanianCulturalInstituteLondon

Dr. Tessa Dunlop celebrează viața și opera marelui sculptor într-un episod din Who Is Romania, produs de Storytailors pentru Institutul Cultural Român din Londra.

(Preluat de pe site-ul UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *