
Acţiuni interactive de artă urbană „Secession Urban Art”
Apr 11, 2016, 0 Comentarii
“Comunitatea naşte creativitate. Din motive practice dar şi spirituale, creativitatea înfloreşte cel mai frumos în comunitate” (Michael Card).
Inspiraţi de frumuseţea arhitecturii secession din Oradea, elevii claselor a IX-a, a X-a şi a XI-a de la secţiile de arte plastice şi muzică ale Liceului de Arte propun orădenilor activităţi interactive de artă urbană, care vor fi desfăşurate în Piaţa Unirii, în zilele de 12 şi 13 aprilie, în intervalul orar 9-13.
Acţiunile de artă urbană fac parte din Proiectul ,,Secession Urban Art” finanţat prin Fundaţia Comunitară Oradea şi presupun un conglomerat de arte ce implică: muzică, fotografie, pictură. Prin intermediul acestui proiect comunitatea va lua parte la un eveniment ce aduce arta în stradă adaptând-o transformărilor din societate, un tip de artă accesibil unor categorii tot mai extinse şi diverse de oameni.
Combinând variate tehnici de lucru, elevii Liceului de Arte Oradea vor crea o lucrare de artă contemporană complexă, ce va reflecta arta urbană, eclectică, fascinantă a oraşului nostru.
Pe panouri de mari dimensiuni vor fi transpuse detalii ale clădirilor reprezentative în stil secession, cu scopul de a le face vizibile. Nu ne propunem o imitare a realităţii, ci o descoperire a acesteia.
Trecătorii care se vor plimba în cele două zile prin Piaţa Unirii vor fi invitaţi să se implice activ la conturarea imaginilor, recreând atmosfera unui răstimp în care orădenii, indiferent din ce categorie socială făceau parte, îşi trăiau condiţia de locuitor al unei urbe doritoare de a sta sub semnul frumosului cotidian.
Activităţile proiectului sunt coordonate de profesorii Nada Panait, Maria David, Ioana Klein, Anca Maghiar, Janko-Szep Noemi, Ervin Racz, Iulian Anghel, Eliza Racz de la catedra de arte plastice şi profesorii Sebastian Hercuţ, Loredana Roman de la catedra de muzică a Liceului de Arte Oradea.
Roxana Trifa, Manager General al Fundației Comunitare Oradea