
Campania umanitară ”Fotografie pentru Daniel” a adunat peste 100 de orădeni
Oct 31, 2019, 0 Comentarii
‘’Fotografie pentru Daniel’’ a fost o campanie umanitară desfășurată miercuri, 30 octombrie, în parcul Libertății Oradea, pentru tratamentul de specialitate necesar în vederea recuperării tânărului de 19 ani, Daniel, care în urmă cu 8 luni a suferit un traumatism cranio-cerebral.
Fotograful și inițiatorul campaniei este unul dintre prietenii lui din copilărie, Adonis Hercuți, iar de-a lungul a trei ore s-au perindat pe la o poză caritabilă aproximativ 100 de orădeni.
De la pensionari la studenți, familii tinere și copii cu părinții lor, oameni simpli și dornici, au venit și au donat, iar suma strânsă pentru Daniel este în jur de 5000 de lei.
Actul caritabil făcut de Adonis nu este singurul! Bisericile din zonă s-au implicat prin rugăciuni și colecte speciale iar liceele și oamenii din vecinătate s-au mobilizat pentru a oferi si ei o mână de ajutor familiei lui Daniel.
De exemplu, sâmbătă dimineața, în 2 noiembrie 2019, Rotary Marghita a lansat invitația la alergare: un cros caritabil de 2 kilometri în centrul orașului Marghita, având startul din fața Primăriei Marghita.
Tot în scop caritabil, în în după-amiaza de 3 noiembrie 2019, în loc. Varviz, comuna Popești, a avut loc ‘’O seară altfel!’’ găzduită de Asociația Prețuirea Armoniei. Doritorii de binefacere au mâncat sarmale, gogoși și limonadă, iar costul unui bilet a fost de 15 lei/persoană.
Potrivit Rotary Club Marghita ‘’ ar fi nevoie de alți 6000 de euro’’
Povestea lui Daniel
La începutul anului, în 15 februarie, Daniel Romulus Kocsiș a avut un accident. În timp ce descărca lemne împreună cu tatăl său, un lemn a făcut balans și l-a lovit în cap provocându-i un traumatism cranio-cerebral. A fost transportat de urgență la Spitalul Județean Oradea, unde a suferit 3 intervenții chirurgicale pe creier și a stat în comă indusă o perioadă de 2 săptămâni și 4 zile.
La început, medicii au fost rezervați și i-au dat șanse minime de viață însă. Cu ajutorul lui Dumnezeu și prin efortul medicilor, evoluția lui a fost una favorabilă. Daniel a început să dea semne de revenire!
Potrivit paginii de facebook ‘’Luptăm alături de Daniel’’, în prezent tânărul își recunoaște membrii familiei însă nu poate să le pronunțe numele iar la comenzi răspunde prin gemete; își mișcă mâna stângă și picioarele, dar nu reușește să le coordoneze, fiind dependent de o persoană care să-l susțină iar mâna dreaptă este însă inertă (hemipareză dreaptă); stabilește contactul vizual însă vede cu dificultate (midriază), i-a fost afectat iremediabil un nerv optic (poartă ochelari). La nivelul craniului, în timpul celei de a 3-a intervenție chirurgicală, a avut loc o craniectomie decompresivă (decuparea unei părți din cutia craniană), deoarece hematomul format în urma traumatismului făcea presiune pe creier.
Timp de 4 luni de zile a fost primit în cadrul unui Centru de îngrijire, unde a făcut recuperare neuromotorie intensivă fiind pentru 2 săptămâni internat la Spitalul de Recuperare din Băile Felix. Alte 2 săptămâni a fost internat la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie, secția Neurologie.
La recomandarea medicilor, după 6 luni, Daniel trebuie să facă intervenția de cranioplastie (intervenție chirurgicală făcută pentru a se implanta o plăcuță care să-i înlocuiască bucata de os lipsă din cutia craniană).
Daniel are nevoie de bani pentru achiziționarea plăcuței pentru implant, intervenție chirurgicală, spitalizare și instituționalizarea lui în Centru de îngrijire până la revenirea lui fizică, iar toată perioada de recuperare și tratamentul lui Daniel implică cheltuieli care depășesc cu mult puterea financiară a familiei, tatăl fiind singurul care are un venit, iar Daniel mai are 3 surori.
Visele băiatului pot fi împlinite doar cu ajutorul nostru, așa că se pot face donații în continuare !
Cu toții nădăjduim ca, într-o bună zi, să îl vedem pe Daniel jucând din nou fotbal pe teren alături de prietenul său, Adonis!
Alin Pop, Facultatea de Jurnalism anul al III-lea