Caravana ”Go România!” (Cracovia-Constanța-retur) s-a încheiat, la Oradea
Iul 9, 2017, 0 Comentarii
Go România!” s-a încheiat în Piața Unirii din Oradea unde 45 de polonezi si români au străbătut România, de la Negresti Oaș la Constanța și retur, cu mașini de epocă, Dacia și Polski Fiat, la temperatura de 50 de grade Celsius, în autovehicule, fără aer condiționat.
Acțiunea „Go România !” a dorit a reface, cu mașini de epocă, tradiționalul traseu rutier al polonezilor din anii ’70, de la Cracovia la Constanța.
Caravana ”Go Romania” !, eveniment aflat la prima sa editie în 2017 a demarat marti 27 iunie din Cracovia, seara, grupul ajungând cu câteva mici peripetii tehnice, specifice, la Hanul Valea Măriei de lînga Negrești Oaș .
Caravana, formată din 15 autoturisme de epocă Dacia și Polski Fiat, cu 40 de polonezi, unii buni vorbitori de română, a poposit în prima zi a călătoriei, miercuri 28 iunie, în Negrești Oaș . Participanții au fost primiți de oficialitățile locale printre care, Constantin Fanea, viceprimarul oraşului şi Natalia Lazăr directorul Casei de Cultură. Celor prezenți li s-a făcut un tur al oraşului şi o prezentare a tradițiilor locale. De la Negresti-Oaș , caravana a pornit spre Satu-Mare cu destinația Cluj-Napoca unde a fost expusă spre încântarea clujenilor timp de câteva ore în Piața Unirii. Aici au fost vizitati de primarul Emil Boc, care a apreciat initiativa refacerii traseului din Polonia în România, mentionând că, prin caravana de masini Dacia, Oltcit si Polski Fiat, se transmite un mesaj noii generatii, si anume faptul că, în lagărul comunist, aceste masini însemnau „legătura cu lumea”.
În 29 iunie caravana Go România! a parcurs fără probleme tehnice drumul până în Hunedoara, dar pe o temperatură de aproape 50 de grade Celsius, un efort deosebit pentru toti membrii caravanei, stiindu-se ca nici una din masini nu are aer condiționat. La Hunedoara oficialitățile orasului, au făcut o primire extrem de călduroasă, si la propriu si la figurat. După discuțiile purtate cu viceprimarul municipiului a urmat vizita la castelul Corvinilor unde au si fost expuse mașinile pentru publicul larg. Ziua s-a încheiat cu un tur de onoare al orașului Hunedoara.
Data de 30 iunie a fost o adevărată provocare pentru caravana Go România!, parcurgerea soselei Transalpina, un drum dificil pentru echipajele poloneze si române ale delegației. Cu toate acestea, masinile au făcut față parcurgerii drumului aflat la altitudinea de peste 1100 metri, cu două excepții. Două masini, o Dacia si un Polski Fiat s-au defectat, dar spre deosebire de traseul prin Slovacia si Hungaria, unde a fost acelasi gen de probleme, pe teritoriul României, compania „Q-Service-serviciul European de reparații auto”‘, grup care susține Go România! a reacționat prompt si eficient cu platforme de transport în Simeria si remedierea rapida a autoturismelor la Q-Service Autokris Hunedoara, autoturismele revenind în coloana până la destinația finală a zilei – Stâna Stefanu, prima oprire în județul Gorj. Aici, caravana Go România! a fost întâmpinată de către prefectul județului Gorj, Ciprian Florescu, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu și de cei doi vicepresedinți, Nicolae Muja si Gheorghe Nichifor. „Venim de la Hunedoara, suntem într-o caravană auto compusă din 14 automobile. Cea mai veche este din 1973 si cea mai nouă din 1985. Se găsesc foarte greu piese, majoritatea pieselor sunt contrafăcute! Vorbim despre autoturisme Dacia (modele 1100, 1300 ș i 1310) si Polski Fiat. Este ocazia perfectă pentru a aduce împreună două asociații participante, care reunesc iubitorii din Polonia ai vechilor autoturisme românesti Dacia (Asociația ‘Drum Bun’ din Cracovia ș i Satu Mare), respectiv Polski Fiat” a spus George Negrea, presedintele Asociației „Drum Bun” Satu Mare si responsabilul de proiect al Uniunii Naționale a Patronatului Român. Primiți cu tradiționala pâine si sare, băcița Mărioara Băbu, de la Stâna Ștefanu si familia sa si-a întâmpinat oaspeții în straie populare! Turistii au mâncat din bucatele pregătite de băciță. Încântați de tocana de oaie si vițel, brânza, mămăliga la ceaun, dar si de siropul de brad, turistii polonezi au promis că si la anul vor reveni în Gorj, pe cea mai înaltă șosea din Europa!
„Sperăm să revină turistii polonezi în România si la anul si le mulțumesc că au ales Transalpina, că au venit si în Gorj! Le vom arăta ospitalitatea gorjenească si sunt sigur că la anul vom avea mult mai multe grupuri de turisti polonezi în Gorj! Îmi amintesc cu nostalgie de ultima mea masină, care a fost Olcit si acum am văzut unul care funcționează perfect! Îi admir pe toți, au înțeles cum să păstreze lucrurile noastre, sunt de admirat!”, a afirmat Cosmin Popescu, presedintele CJ Gorj. Polonezii si românii care conduc vechile autoturisme Dacia si Polski Fiat au fost foarte încântați de Transalpina si de tot ce au văzut până acum în caravana „Go România!”, prin orasele în care au oprit si nu numai. „Îmi plac foarte mult autoturismele vechi Dacia si este plăcut să călătoresc cu aceste masini, care au un suflet ce nu există în masinile moderne. Peste patru zile vom ajunge pe litoral. Este un drum nostalgic! Părinții mei si eu, când eram copil, la începutul anilor ’80, veneam la Mamaia la Marea Neagră. Atunci veneam cu Polski Fiat, acum mă duc cu Dacia. Este o mașină bună, din anul 1983, consumă doar 7 litri la suta de kilometri, față de Polski Fiat, care consumă 10 litri. Sunt foarte multumit de ea. (…) Prin astfel de actiuni, noi încercăm să convingem cât mai multi turisti polonezi să viziteze România. Există anumite preconcepții despre România si vrem să schimbăm aceste perceptii”, a declarat Presedintele Asociatiei „Drum Bun” din Cracovia, Michal Sowa. „Este o călătorie excelentă! Nu este foarte veche masina mea, este din 1990, are motor de 2.2, benzină, în 4 trepte și este o provocare să o conduc. Călătorim opt oameni în ea. Transalpina este mai dificil ca traseu, dar mă descurc! Trebuie să stii să o răcesti, mai opresti (…)”, a spus unul dintre polonezii din caravană. „Călătoresc ca pasager, am avut emoții, uneori este sau pare puțin periculos! Dar îmi place foarte mult! Cea mai frumoasă experiență de până acum. Peisajul este extraordinar de frumos pe Transalpina”, a spus o studentă din Cracovia.
Seara de vineri, turistii au petrecut-o în Rânca, unde autoritățile județene le-au pregătit, cu ajutorul artistilor de la „Doina Gorjului”, o seară cu specific gorjenesc! Sâmbătă 1 iulie, caravana a fost expusă în Tg Jiu. Delegația polono română a fost primită de primarul orasului după care s-au vizitat monumentele Constantin Brâncusi si s-a facut un tur al orasului.
În aceeasi zi, s-a ajuns la Craiova, pe drum fiind necesare intervenții la două Polski Fiat, rezolvate de partenerul în garantarea mobilității la Go România! compania Q Service. Craiova, locul Oltcit-ului a avut ceva aparte – un craiovean, pătimaș al masinilor Oltcit, a venit cu o geanta de piese perfect necesare, Oltcit-ului cu probleme tehnice, făcând msina ca si nouă. O întâlnire cu oficialitățile Craiovei si expunerea caravanei în centrul orasului au încheiat ziua de sâmbătă. Duminică, 2 iulie, programul a început cu o vizită a muzeului de artă craiovean, deplasarea la Pitesti, întâlnirea cu oficialtățile orasului, expunerea caravanei ș i o vizită la Mioveni.
Luni 3 iulie caravana a ajuns în Bucuresti, la Palatul Elisabeta si Palatul Parlamentului după care în 4 iulie s-a expus lînga Cazinoul din Constanța. Grupul polono-român a stationat pe litoral până pe 6 iulie când au plecat la Valea de Pesti în Arges, 7 iulie fiind ziua Transfăgărasanului, parcurs fără emotii de toate masinile de epoca. Seara vor poposi la Cluj, după care, pe teritoriul României, curajosul act al aventurii cu masini de peste 40 de ani, se va incheia la Oradea cu vizitarea Cetătii, un tur al orasului si expunerea caravanei in Piata Unirii. Proiectul Go România! care se doreste o acțiune de promovare a imaginii Romaniei, suținut de Ministerul Turismului la inițiativa ambasadorului român la Varsovia, va continua si in 2018 cu editia a doua, conform programului conceput si organizat de Uniunea Naționala a Patronatului Roman împreună cu Camera Bilaterala de Comerț si Industrie Polono-Romane si cu sprijinul „Q-Service-serviciul European de reparații auto”‘, LIDL Polonia si IDEA BANK.
Biroul de presă a UNP România