Orădenii doresc un centru de excelenţă în afaceri şi o academie de fotbal
Dec 22, 2017, 0 Comentarii
Crearea unui centru de excelenţă pentru promovarea internaţională a afacerilor din regiunea N-V şi a unei Academii de Fotbal în care să fie implicate mai multe instituții și mediul de afaceri au fost pe agenda memorandiştilor.
Reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai celui universitar, responsabili din administraţie, oameni din lumea sportului, dar şi a spiritualităţii au avut prima întâlnire de lucru după semnarea „memorandumului pentru Bihor”, documentul care stabilea care sunt obiectivele de investiţii ale judeţului, indiferent de puterea politică. Vor fi 10 grupe de lucru pe cele zece domenii de obiective prevăzute în Memorandum.
Participanţii au vorbit despre modalitățile prin care întrunirile memorandiștilor să fie eficiente, constructive și cu rezultate evidente, despre modul în care orice inițiativă legată de obiectivele trecute în Memorandum să aibă susținere, să fie comunicată instituțiilor județului Bihor interesate de realizarea lor.
Nu în ultimul rând au fost abordate aspecte privind conduita memorandiștilor care trebuie să fie una constructivă, cooperantă, echilibrată în raport cu orice curente politice sau grupuri de interese în afaceri. Au fost puse în discuţie modalitățile prin care poate fi dobândit, sau pierdut, statutul de memorandist.
„ Am trecut în revistă fiecare obiectiv inserat în memorandum, cu stadiul de evoluție în care se află la ora întrunirii și perspectivele realizării lui.Ținând cont de prioritățile evoluției județului Bihor, s-au făcut următoarele propuneri pe domenii de activitate:Organizarea unui eveniment cultural, de importanță națională, europeană. S-au făcut următoarele propuneri: târg internațional de conținut, pentru: carte, film, muzică, teatru, gaming, advertising, târg cu frecvență anuală, care să adune creatori de conținut din toată lumea. S-a propus ca deschiderea anului universitar sau cursul festiv să fie organizat în comun de universitățile din Oradea, în centrul orașului Oradea, ca semnal că Oradea este un oraș universitar”, a precizat preşedintele UNPR Ioan Lucian, iniţator al Memorandumului.
Casa de cultură a Studenţilor
Prezent la eveniment, viceprimarul Florin Birta a cerut ca propunerile memorandiștilor să fie înaintate către Municipalitatea Oradea, iar acelea care vor prezenta interes vor fi susținute și incluse în ciclul de evenimente ale Primăriei Oradea.
În ceea ce priveşte domeniul învăţământului, rectorul Constantin Bungău a apreciat că evoluţia proiectului Casa de Cultură a Studenților este încurajatoare, în acest moment sunt studiate studiate variante de amplasare, fiind excluse locaţii aflate la periferia oraşului.
În domeniul Sănătăţii, Constantin Jurcă a vorbit despre implicarea Clusterului Zepher, al cărui membru este, în reabilitarea energetică a spitalului Gavril Curteanu și al Spitalului Județean Staționar II.
Infrastructura rutieră a fost un capitol abordat de invitatul special al întâlnirii Vasile Fonoage, președintele Comisiei Naționale Transport și Infrastructură rutieră a Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR), a prezentat stadiul evoluției obiectivelor: drumul Apusenilor; centurile pentru localitățile Beiuș, Ștei, Aleșd, Salonta;-DN 76;tronsonul Autostrăzii Transilvania – Borș-Suplacu de Barcău. Domnia sa a iniţiat marşul „pro Autostrada Transilvania”
„Urmare a acestei acțiuni, conducerea CNAIR a acceptat o întrevedere, la începutul anului 2018, cu reprezentanții Federației Patronilor Bihor (FPB) și ai Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR).”, a anunţat Vasile Fonoage.
La competenta Turism s-a făcut anunţul că „se studiază posibilitatea omologării zonelor și regiunilor turistice ale Bihorului, cu scopul integrării în politica europeană de acordare a finanțărilor nerambursabile specifice”. Parcurile industriale sunt un capitol susţinut necondiţionat de organizaţiile patronale.
În ceea ce priveşte mediul de afaceri, există un concept la care se lucrează privind crearea unui centru de excelență pentru promovarea internațională a afacerilor din regiunea N-V. „Federația Patronilor Bihor lucrează la un astfel de concept și-l va dezbate cu toate organizațiile patronale și asociațiile profesionale din judeţ”, a anunţat Ioan Lucian.
Acesta, în calitate de fost preşedinte al FC Bihor a vorbit despre relansarea fotbalului bihorean prin înființarea unei Academii de Fotbal în care să fie implicate mai multe instituții și mediul de afaceri.
Primarul Beiușului, Petru Mlendlea, s-a oferit ca prin prin baza sportivă existentă la Beiuș să participe la realizarea Academiei.
„Construirea unui stadion modern de 15.000 de locuri la Oradea ar fi consecința activităților academiei, care ar lansa, în primul rând, talentele autohtone spre marea performanță”, e una dintre filosofiile acestui proiect.
Memorandiștii au stabilit că următoarea întâlnire se va realiza în 16 iunie 2018.
Întrunirea aniversară (1 an de la semnarea Memorandumului) va avea loc la Universitatea Oradea, urmând ca, în iarnă, întâlnirea să fie organizată la Beiuș, în cadrul festivităților legate de Centenarul Unirii.
sursa: bihon.ro