Deputatul UDMR Szabo Odon şi-a prezentat bilanţul de activitate pentru anul 2019 şi priorităţile anului 2020
Ian 9, 2020, 0 Comentarii
Parlamentarul bihorean şi-a început conferinţa de presă subliniind că, în acest mandat, are nu mai puţin de 99 iniţiative legislative depuse la Parlament, din care 30 au devenit deja legi, fiind publicate în Monitorul Oficial. Aceste cifre îl plasează pe Szabo Odon în fruntea topului parlamentarilor cu cele mai multe iniţiative legislative. Explicând acest succes, preşedintele executiv al UDMR Bihor a spus: „ Am încercat întotdeauna să găsesc consensualitate şi sprijin pentru iniţiativele mele legislative la colegii din toate partidele”.
Una din iniţiativele devenite lege vizează extinderea educaţiei timpurii la nivelul învăţământului preşcolar. Astfel, din acest an, până în 2030, grupa mare şi, respectiv, grupa mică vor deveni, în mod progresiv, obligatorii pentru toţi copiii, ca parte a învăţământului general obligatoriu. „Suntem pe ultimul loc în Europa, din punctul de vedere al numărului de copii care merg la creşă”, a subliniat Szabo Odon, precizând că noile prevederi legislative deschid perspectiva finanţării extinse a învăţământului antepreşcolar şi la nivelul comunităţilor rurale.
În ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii, deputatul UDMR a remarcat faptul că a reuşit modificarea legislaţiei în vederea extinderii reţelelor de curent şi gaze. Tot cu privire la acest domeniu, Szabo Odon a precizat că a izbutit transferul căii ferate dintre Cluj şi Călata spre comunitatea locală, aceasta urmând să devină pistă pentru biciclete. Szabo Odon spune că şi-a propus să facă acelaşi lucru pentru ruta Oradea-Holod, deschizând astfel o oportunitate importantă pentru cicloturism.
Pentu a asigura predictibilitate în activitatea economică, la sugestia antreprenorilor, deputatul Szabo Odon a reuşit să oblige guvernul ca, prin lege, să comunice, an de an, până la data de 15 ianuarie, zilele ce urmează a fi declarate libere pentru a face „punte” între sărbătorile legale.
În domeniul fondului funciar, parlamentarul bihorean a reuşit să aducă importante simplificări modalităţii de transfer a proprietăţii imobiliare, acolo unde succesiunea asupra clădirilor şi terenurilor nu a fost realizată la timp.
Pentru a face faţă lipsei de medici din mediul rural, Szabo Odon a modificat legea, în sensul în care medicii de familie pot, de acum înainte, să îşi deschidă puncte secundare de lucru în comunele care nu au astfel de specialişti. De asemenea, tot în urma unei intervenţii ce aparţine deputatului bihorean, medicii cu înaltă calificare profesională pot rămâne să lucreze în sistemul de stat şi după pensionare, până la vârsta de 70 de ani.
Szabo Odon şi-a trecut în „palmares” şi două iniţiative din domeniul culturii. Este coiniţiator al legii în temeiul căreia s-a înfiinţat Muzeul Holocaustului şi al prevederii ce obligă mass-media să participe activ la campania împotriva violenţei domestice.
În ceea ce priveşte descentralizarea, o iniţiativă parlamentară, devenită lege, mută procesele pe care foştii proprietari le au cu Comisia Specială de Retrocedare, de la Bucureşti, sub competenţa de judecată a tribunalelor unde se află imobilul revendicat. „Nu cetăţeanul trebuie să meargă după stat, ci statul este cel care trebuie să servească cetăţeanul”, a declarat Szabo Odon.
Pentru anul 2020, parlamentarul UDMR îşi propune să obţină consens pentru promovarea legislaţiei privind susţinerea familiei, să contribuie la reducerea TVA, propunând pentru început reducerea acesteia la produsele alimentare de bază, şi introducerea treptată a obligativităţii statului de a asigura masă caldă şi program after-school pentru toţi copiii României. De asemenea, Szabo Odon doreşte să modifice legislaţia ce combate risipa alimentară implicându-se pentru desfiinţarea obligaţiei retailerilor ce donează alimente de a înregistra la notar actul de donaţie şi eliminarea TVA-ului de 19%, pe care firmele donatoare îl plătesc pentru alimentele dăruite zonelor cele mai vulnerabile din societate.
Florin BUDEA