
Festivalului Multiculturalității la Oradea
Mai 10, 2023, 0 Comentarii
Centrul de Cultură al județului Bihor a organizat în data de 9 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor, prima ediția a Festivalului multiculturalității de la Oradea.
Evenimentul s-a desfășurat de Ziua Europei pentru a celebra, prin muzică și dans, tradițiile și diversitatea culturală din Bihor, dar și pentru a promova înțelegerea, toleranța și respectul între diferitele comunități care locuiesc, alături de români, în această zonă a țării: maghiari, romi, evrei, slovaci, nemți, italieni, cehi sau greci.
Spectacolul a debutat cu intonarea imnului Europei, Oda bucuriei, fragment din partea a patra a Simfoniei a IX-a de Ludwing van Beethoven, în interpretarea Orchestrei „Rapsodia Bihoreană”, conduse de dirijor prof. Liviu Buțiu, în acompaniamentul prof. Varady Henrieta, la pian, și al solistului instrumentist Antonio Sekaci, la contrabas.
Prezentatorul Sorin Ionescu a descris evenimentul ca fiind un proiect cultural organizat de „Ziua Europei”.
A urmat momentul artistic al comunității de italieni din Bihor ce a cuprins recitări de poezii în limba italiană și interpretarea imnului Italiei și a melodiilor reprezentative Bella Ciao și Funiculi, Funicula. Au contribuit: Corul Facultății de Muzică, dirijor conf. dr. Carmen Rus, compozitor Luigi Denza și solista Nicolae Bejan.
Ansamblul de dansuri „Or Neurim”, împreună cu Florian Chelu Madeva și Alexandrina Chelu Schorr, din partea comunității evreilor din Oradea, au prezentat cântece și dansuri tradiționale, israeliene și militare.
Comunitatea germanilor din Oradea, introdusă de prezentatoarea de limbă germană Fabian Monika, a adus pe scenă, prin Ansamblul Seniorentanzgruppe „Enzian”, dansurile tradiționale Bergvagabunden și Rosamunde, iar prin Ansamblul Jugendtanzgruppe „Regenbogen”, înființat în anul 1996, dansurile Bayerische și Krüzkönig, sub coregrafia doamnei Annamaria Szilagyi.
Grupa de dans a filialei FDG Palota Wilde Rose, reprezentantă a comunității șvabilor, înființată în 2001 și condusă de dna Tencut Angela, coregrafă dna Szilagyi Annamaria, a susținut dansurile Schwabische Tanzfolge și Wenn die Bayern feiern.
Wilde Rose este o trupă de dansuri populare germane care reprezintă comunitatea de șvabi din localitatea Palota, județul Bihor. În cei 23 ani de existență, trupa a participat la numeroase evenimente, acumulând experiențe și cunoștințe noi. Membrii trupei organizează împreună diverse acțiuni sociale și culturale, de petrecere a timpului liber. Recent s-a reînființat grupa de copii, care este cea mai numeroasă de până acum, având în jur de 15 membri, entuziasmați și dornici să danseze.
A urmat momentul artistic al comunității de slovaci și cehi din Bihor, prezentat de către Ansamblul Folcloric „Cerovina”, care provine din satul Valea Cerului din Bihor.
Ansamblul folcloric a fost înființat în anul 2004 de președintele UDSCR Adrian Miroslav Merka. Dansurile și cântecele se inspiră din cultura slovacilor din Gemer, Orava, Kysuce, Zvolen, Zemplin și Sarisan, care s-au stabilit în acea zonă. Ansamblul este format din două grupuri de dansatori (un grup de 25 de copii de la 6 la 13 ani) și un grup de 18 tineri studenți și liceeni. A fost înființat din nevoia de a păstra şi de a transmite tradiţia culturii populare slovace din această zonă în forma ei originală, autohtonă.
În cei 19 ani de muncă intensă, Ansamblul Folcloric Cerovina a susţinut mai multe spectacole în ţară (Bucureşti, Sighişoara, Băile Herculane, Timişoara, Suceava, Satu Mare, Oradea, Constanta, Zalău), dar şi în străinătate, în Slovacia, Serbia, Ungaria, Cehia, Polonia). Repertoriul ansamblului este format din cântece și dansuri populare ale slovacilor din Bihor, de inspirație din regiunea Zemlin – dansul în perechi, dansul cu lingurile, dansul cu sticlele și ceardaș din Pozdișovce. Coregraful este Slavomir Ondejka, iar instructorul ansamblului este Zetocha Iaroslav. Momentul ansamblului a fost prezentat în limba slovacă de Zetocha Iaroslav.
Momentul artistic al comunității rome din Bihor, susținut de către Ansamblul „Amare Phrala” din Tămașda, a constat în dansuri și muzică tradițională specifică. În limba romani a prezentat Pavel Zsigmon.
Ansamblul de dansuri tradiționale „Soroglya” din cadrul Teatrului Szigligeti, solist vocal Brugos Aniko, a prezentat momentul comunității maghiare prin: dansuri populare maghiare de la Călata – Joc fecioresc Csárdás și Szapora. Prezentator a fost Imre Béla.
Ansamblul și membrii săi au câștigat de-a lungul timpului o serie de distincții:
– premiul „Aranybab” câștigat la Festivalul maghiar al dansului la Győr, în 2021
– Törteli Nadin a primit premiul pentru „Cea mai bună dansatoare a stagiunii” din partea Uniunii maghiare de dans
– Drimba Máté a fost distins cu premiul „Cel mai bun dansator de dans fecioresc” la concursul național de dans fecioresc „Tedd ki a pontot” („Pune punctul”), ediția a XXIII-a
– Brugós Sándor și Kerekes Dalma au primit premiul special al Întâlnirii ansamblurilor populare profesioniste din Ardeal, ediția a XI-a, pentru prestațiile lor în spectacolul „Nagyvárosi bújdosók” („Pribegii urbani”).
Ansamblul de dansuri tradiționale grecești Ermis din Brașov, din partea comunității elene, a prezentat: Berati, Giourgia, Kalamatiano și Zorba din Câmpia Thessaliei din Grecia. Prezentatorul de limbă greacă a fost George Bogdan Toma.
Ansamblul „Nuntașii Bihorului”, coregraf Dragoș Lorin Leonte, au prezentat un dans din Zona Aleșdului în acompaniamentul Orchestrei „Rapsodia bihoreană”.
Toți artiștii care au luat parte la Festivalul multiculturalității, îmbrăcați în costume tradiționale, și-au dat mâna în „Hora Europei”, cu care s-a și încheiat această primă ediție.
Festivalul a fost organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor împreună cu Consiliul Județean Bihor, Casa de Cultură a Sindicatelor, Visit Oradea, în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Oradea, Asociația Italiani in Bihor, Szigligeti Színház Nagyvárad, Forumul Democrat German, Partida Romilor Sucursala Bihor, Asociația Culturală „Ermis” și Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România.
Conducerea Centrului de Cultură al Județului Bihor
***
Despre Centrul de Cultură al județului Bihor
Centrul de Cultură al județului Bihor este o instituţie care a luat ființă în data de 1 februarie 2021 odată cu fuziunea prin absorbţie dintre Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor și Şcoala de Arte Francisc Hubic Oradea.
Şcoala de Arte Francisc Hubic, înfiinţată inițial ca Şcoală Populară de Artă de un grup de entuziaşti, iubitori ai muzicii, în frunte cu profesorul, compozitorul și dirijorul Francisc Hubic, este secţie distinctă a Centrului, fiind organizată în 3 compartimente: muzică, arte vizuale şi coregrafie.
O altă secție din cadrul Centrului de Cultură Bihor este cea de Cercetare, conservare şi promovare a actului cultural tradiţional şi a multiculturalităţii locale și are ca obiectiv protejarea și tezaurizarea valorilor reprezentative ale creației populare, transmiterea valorilor morale, artistice și tehnice ale comunității locale, precum și ale patrimoniului cultural național și universal, contribuind la păstrarea și cultivarea specificului zonal.
Centrul își desfășoară activitatea pe bază de programe și proiecte elaborate în concordanță cu strategia educativ-formativă și culturală a județului Bihor.