Final de stagiune la Teatrul ”Regina Maria” Oradea
Iun 29, 2023, 0 Comentarii
Teatrul Regina Maria a ajuns la final de stagiune, după un an plin de spectacole extraordinare, de participări la festivaluri prestigioase din ţară şi din străinătate și o ediție reușită a Festivalului Internațional de Teatru. Luna iulie aduce cu sine o vacanţă binemeritată, dar nu înainte de a înregistra în condica de succese a Teatrului Regina Maria premierele, festivalurile și deplasările din perioada august 2022 – iunie 2023
TRUPA IOSIF VULCAN
Trupa Iosif Vulcan a avut în această perioadă 9 premiere, 2 spectacole lectură, prima ediție a Festivalului „Portret de autor” și cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.
9 premiere și un proiect AFCN
Primul spectacol al stagiunii este „Fiul” de Florian Zeller, regia Bobi Pricop, cu a cărui premieră s-a inaugurat Sala Transilvania în cadrul Festivalului „Portret de autor”. Pe parcursul stagiunii, la Sala Transilvania au mai fost montate spectacolele „Ultimii” de Mimi Brănescu, regia Denisa Irina Vlad, „Până când moartea ne va despărți (Liselotte și luna mai)” de Pozsgai Zsolt, regia Daniel Vulcu și „Ofertă atractivă” de Anton Fink, regia Elvira Rîmbu.
La Sala Mare au fost puse în scenă spectacolele „Colivia nebunelor” de Jean Poiret, regia Daniel Vulcu, o comedie muzicală îndrăgită de public încă de la premieră, și „Locotenentul din Inishmore” de Martin McDonagh, traducerea Bogdan Budeș, regia Ovidiu Caița, o comedie neagră după unul dintre cele mai importante texte contemporane reprezentante ale fenomenului teatral in-yer-face.
La Sala Arcadia a avut loc, cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, recitalul de poezie susținut de actorul Eugen Țugulea „Amintiri, trăiri, poezii”, dar și spectacolul „98% decizia corectă” de Andreea Tănase, regia Cătălin Mardale, un proiect dedicat cu precădere adolescenților.
Tot la Sala Arcadia a avut premiera și spectacolul „Lux” de Gabriel Sandu, realizat în cadrul proiectului „a.LIVE”, implementat de Fundația Culturală „FITO” și cofinanțat de AFCN.
In completarea repertoriului Trupei Iosif Vulcan a fost inițiat un program de spectacole lectură din programa școlară care s-au desfășurat în instituțiile de învățământ. Din cadrul acestuia au făcut parte două spectacole lectură, „Moara cu noroc”, dramatizare după Ioan Slavici, regia: Ioana Dragoș Gajdo și „Lecția”, de Eugen Ionesco, regia George Dometi.
Tot în această stagiune a avut loc și marea revenire pe scenă a musicalului emblemă al Teatrului Regina Maria, „Scripcarul pe acoperiș”, care s-a jucat cu sala plină la fiecare reprezentație, ca întotdeauna.
Festivalul „Portret de autor”
Pe lângă spectacolele de teatru care formează repertoriul acestei stagiuni, a avut loc și prima ediție a Festivalului „Portret de autor”, care s-a desfășurat în perioada 9-16 octombrie și a cuprins două secțiuni: secțiunea „Portret de autor – Florian Zeller” și secțiunea „Portret Trupa Iosif Vulcan”. Festivalul „PORTRET DE AUTOR” este un eveniment teatral nou în peisajul cultural orădean și românesc, această primă ediție fiind una pilot, care s-a născut din dorința de a crea un spațiu alternativ de întâlnire între opera unor mari creatori teatrali și publicul orădean și între oamenii de cultură.
Festivalul Internațional de Teatru Oradea – ediția a VIII-a
După o pauză de trei ani, FITO a revenit cu o ediție amplă, în care spectatorii bihoreni, dar și turiștii care au vizitat la începutul lunii iunie Oradea au putut să se bucure de 11 zile intense de teatru, în care au avut ocazia să vizioneze 26 de spectacole de la teatre renumite din întreaga țară, dar și de peste graniță, două concerte, și să participe la lansări de carte și discuții despre teatru.
Anul acesta Festivalul Internațional de Teatru Oradea a fost organizat de Teatrul Regina Maria și Consiliul Județean Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea) și a cuprins trei mari secțiuni: secţiunea Concurs – Festivalul de Teatru Scurt, Secțiunea Spectacole Invitate – Off Concurs și secțiunea Outdoor.
TRUPA ARCADIA
Trupa Arcadia a trecut în calendarul artistic 5 premiere, prima ediție a Festivalului „Crăciun în ținutul păpușilor”, și cea de-a doua ediție a evenimentului „Săptămâna Povești din Arcadia”.
5 premiere
Trupa Arcadia a realizat în stagiunea recent încheiată nu mai puțin de cinci premiere remarcabile. Printre acestea s-au numărat adaptarea piesei „Cei trei purceluși” de Andrei Mihalache, bazată pe povestea originală a lui Walt Disney și regizată de Daniel Vulcu. De asemenea, trupa a prezentat și spectacolul senzorial „Norr în lumea culorilor”, creat special pentru micii spectatori cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, sub îndrumarea artistică a lui Florian Silaghi.
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Trupa Arcadia a adus pe scenă o adaptare specială a povestirii „Sania lui Moș Crăciun”, realizată de Andreea Costea și regizată de Igor Lungu, menită să surprindă atmosfera magică a Crăciunului cu umor și tâlc deopotrivă. Un alt proiect deosebit a fost spectacolul „Doctorul Aumădoare”, o creație originală a lui Iulian Bulancea, inspirată după cartea lui Kornei Ciukovski.
La sfârșitul stagiunii, publicul a avut ocazia să se bucure de spectacolul „Vasilache și Mărioara”, adaptare și coordonare artistică de Igor Lungu, după un text de Mihai Crișan, care a adus o notă comică și captivantă în repertoriul trupei.
Festivalul „Crăciun în ținutul păpușilor”
Unul dintre proiectele ample care fac parte din calendarul artistic al Trupei Arcadia a fost Festivalul „Crăciun în ținutul păpușilor”. Acesta a cuprins spectacole remarcabile, invitați speciali, ateliere de povești, colinde și decorațiuni tematice, precum și întâlniri emoționante cu Moș Crăciun, care au contribuit la crearea unei atmosfere magice și fermecătoare pentru cei mici.
Săptămâna „Povești din Arcadia”
Chiar înainte de desfășurarea Festivalului Internațional de Teatru Oradea, în perioada 26-31 mai, Trupa Arcadia a organizat cea de-a doua ediție a evenimentului „Săptămâna Povești din Arcadia”. Această ediție a cuprins atât spectacole de teatru îndrăgite din repertoriul trupei, cât și evenimente interactive, educative și distractive menite să incite imaginația și să bucure sufletele tinerilor spectatori.
Deplasări la festivaluri
Pe parcursul acestei stagiuni, ambele trupe au jucat spectacole și în alte orașe din țară și din străinătate. Trupa Iosif Vulcan a avut 16 participări la festivaluri (dintre care cu „Vinegar Tom” la Festivalul Național de Teatru și cu „Tartuffe” Festivalul Internațional de Teatru „Balkan Breeze” din Bursa, Turcia), turnee (cel mai amplu fiind în Germania, unde spectacolul „Până când moartea ne va despărți” s-a jucat pentru comunitățile de români în patru mari orașe din Germania). Trupa Arcadia a avut stagiunea aceasta 130 de reprezentații. Pe lângă spectacolele de la sediu, au avut loc numeroase reprezentații pentru micii spectatori din județul Bihor, dar și în festivaluri din țară precum Festivalul Stradal „WonderPuck”, Cluj-Napoca sau Festivalul „Sub bagheta lui Merlin”, Timișoara.
Stagiunea următoare
În pregătire pentru începutul stagiunii următoare la Trupa Iosif Vulcan sunt trei premiere, „Cruzime și tandrețe”, de Martin Crimp, regia: Andrei Dinu, „Floare de cactus”, de Pierre Barillet și Jean-Pierre Gredy, regia: Daniel Vulcu și „Cyrano de Bergerac” adaptare de Martin Crimp după Edmond Rostand, regia: Horia Suru, iar la Trupa Arcadia „Muzicanții din Bremen”, regizat de Ciprian Huțanu.
Pentru a afla mai multe informații despre spectacole, deplasări, program și proiecte în desfășurare vă invităm să accesați site-ul www.teatrulreginamaria.ro.
Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi în această stagiune. Ne revedem în stagiunea 2023-2024, cu proiecte noi și forțe proaspete!