Patrimoniul sportiv, în expoziţia de la „Casa Darvas – La Roche”
Apr 17, 2016, 0 Comentarii
„Patrimoniul Sportiv” constituie prima acţiune, care marchează la Oradea, Ziua Mondială pentru Conservarea Monumentelor şi Siturilor Istorice, care se desfaşoară luni la prânz, la Casa Darvas – La Roche, recent reintrată în patrimoniul administraţiei locale.
Se pune în discuţie rolul spaţiilor, în formarea practicilor sportive, prin intermediul istoriei moderne și contemporane, cu elemente de plastică decorativă simbolistică a patrimoniului.
Evenimentul are ca invitaţi specialiști în domeniul patrimoniului sportiv (istorici de artă, jurnaliști, arhitecţi şi reprezentanţi a instituţiilor de învăţământ, tineret şi sport). Aceasta aniversare oferă posibilitatea conştientizării publicului la nivel local şi naţional cu privire la patrimoniu şi tema aleasă, a vulnerabilităţii acestuia, dar şi asupra eforturilor necesare protecţiei şi conservării sale.
Ziua este marcată şi prin expunerea lucrărilor din cadrul proiectului ,,Secession Urban Art” şi lucrările de ceramică realizate de elevii Liceului de Arte Oradea, sub îndrumarea profesoarei Janko Szep Noemi.
Sincretismul artelor este evidenţiat prin participarea cvartetului de coarde al liceului, coordonat de profesoara Anita Lupşe.
Organizatori sunt: Primăria Municipiului Oradea şi Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor.
Dacă picturi rupestre preistorice din mai multe regiuni, arată scene legate de alergare, lupte, înot, diferite jocuri cu bile, în Egiptul Antic, tot aşa şi în zilele noastre, ele se regăsesc în monumentele acestei civilizaţii.
Istoria sportului se regăseşte din cele mai vechi timpuri în multe culturi ale lumii şi demonstrează că are un rol important în educaţia şi practicile sociale, prin modul în care ființa umană si-a dezvoltat abilităţile.
Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor – 18 aprilie – se marchează anual, începând din 1983, potrivit aprobării Conferinţei Generale UNESCO, la propunerea Comitetului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS).
Dinicu Braghină