Podcast cu și despre adolescenți – „jurnalism fără isterie în vremuri de criză”
Sep 7, 2023, 0 Comentarii
Tinerii sunt mult mai preocupați de lumea din jurul lor decât ar putea părea la prima vedere. Meher Indoliya este proaspătă absolventă a Liceului Newark Memorial și „boboc” la Universitatea din California Santa Barbara, SUA. Sesizând că știrile de pe rețelele de socializare sunt „un fel de piață aglomerată în care este greu să-ți ridici vocea deasupra zgomotului” și fiind implicată în problemele de mediu, tânăra a decis să participe la un podcast cu și despre adolescenți, relatează teenvogue.com. „Am fost nerăbdătoare să iau microfonul când am auzit despre o oportunitate de a participa la un program creat de KALW, postul local de radio public, din San Francisco, numit tbh. Mi s-a părut oportunitatea perfectă de a efectua cercetări pentru relatări jurnalistice și a oferit o platformă pentru a-mi ridica vocea. Când am fost întrebată ce subiect vreau să abordez, inițial am fost surprinsă. Dar știam exact ce vreau să discut: Generația Z și ecologia”, detaliază Meher.
Proiectul Willow – un proiect major de foraj de petrol din Alaska, care ar elibera o poluare uriașă cu carbon – a făcut valuri pe TikTok. „Această experiență nu a făcut decât să-mi întărească credința în necesitatea unui jurnalism fără isterie în vremuri de criză.
Cu toate acestea, vocile de la care vreau cel mai mult să aud sunt cele ale altor adolescenți. Avem tendința de a asculta mai mult de oamenii la care ne putem raporta, care au experiențe similare cu ale noastre. După cum spun în episodul meu de podcast, Generația Z are întreaga viață pe Pământ înaintea sa – aceste vieți vor simți cu siguranță cele mai brutale efecte ale schimbărilor climatice și ale politicilor de mediu dăunătoare, în ciuda faptului că au puțin cuvânt de spus în această chestiune. Jurnalismul pentru adolescenți oferă celor dintre noi care sunt sub vârsta de a vota o oportunitate de a participa la procesul politic. Noi suntem viitorul. Așa că trebuie să fim vocali și să-i lăsăm pe cei de la putere să știe cum percepem lumea și ce probleme contează pentru noi”, adaugă tânăra.
Potrivit cercetărilor Centrului pentru Informare și Cercetare privind Învățarea Civică și Implicarea, de la Universitatea Tufts, mass-media creată de tineri poate fi transformatoare, întrucât reflectă mai bine experiența acestora. „Am petrecut pauze de prânz perfecționând subiectele, discutând despre conexiunile noastre personale cu poveștile și de ce exact am vrut să le spunem acolo, pentru ca lumea să le asculte. Am intervievat mulți oameni, în special alți adolescenți, despre sentimentele lor legate de criza climatică. Unii dintre colegii mei au fost neclintit de optimiști. Au simțit încredere că acțiunile lor vor face diferența. Alții au recunoscut că erau epuizați, frustrați și îngrijorați că impactul lor individual ar putea fi lipsit de sens în fața unor forțe mai puternice. Cu toate acestea, toți păreau să împărtășească un sentiment comun: credeau în puterea acțiunii colective. Încă sunt speriată de criza climatică, dar experiența de relatare m-a conectat cu alții care au oferit o nouă perspectivă”, mai spune Meher. (redacția UZPR)
(preluat de pe site-ul UZPR)