Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

,,Unde sunt cei care nu mai sunt?” Radu Gyr, după 25 de ani


La începutul anului 1992, când mai credeam în libertate, când mai credeam în schimbare, am fost fericită să-l pot readuce pe scriitorul martir Vasile Voiculescu în atenția cititorilor.
Spațiul pe care mi l-a oferit redactorul șef Răzvan Bărbulescu în săptămânalul C.N.M. Magazin, supliment al ziarului ,,Curierul Național,, mi s-a părut un vis care se realiza în sfârșit.
Eram liberi să scriem despre tot ce ne fusese interzis, eram liberi să spunem Adevărul!
Săptămână de săptămână, sub genericul ,,Vasile Voiculescu, dincolo și dincoace de gratii,, au apărut interviurile pe care le-am realizat cu oamenii deosebiți care l-au cunoscut pe scriitor în diferite împrejurări: la Radio, la Revista Gândirea sau în celulele de la Jilava și Aiud.
Doamna Gabriele Defour Voiculescu fiica scriitorului, m-a ajutat oferindu-m fotografii din fototeca personală, dar și adresele mai multor persoane despre care avea știință că l-au cunoscut pe ilustrul său părinte. Și iată s-au scurs de atunci 25 de ani.
O lacrimă și un gând pios se cuvine mărturisitorilor, plecați dintre noi la Ceruri: Arșavir Acterian, Valeriu Anania, Vlaicu Bârna, Vasile Boroneanț,Gabriela Defour, Ioan Ion Diaconu, Aristide Dobre, Dragoș Morărescu, Gheorghe Penciu, Cornelia Pilat, Ion Larian Postolache, Stroe Slătineanu și Pan M. Vizirescu. M-am împrietenit cu fiecare, le-am citit cărțile,i-am îndrăgit, le-am ascultat păsurile, a fost pentru mine o adevărată școală să învăț istoria pe viu, de la sursă! 
Adevărate comori mărturiile lor prețioase rămân și fac lumină despre un timp al prigoanei și persecuțiilor suferite pe nedrept de românii persecutați de către frații lor români, după modelul stalinist. Iată dece nimeni nu mă va putea convinge vreodată cu uzitata frază ,,înainte era mai bine ,, !
Marea mea dorință de-a putea publica din operele voiculesciene mi-a dat curajul să înființez cu mari eforturi în anu 1995 editura Florile Dalbe.
Toate aceste interviuri au apărut și în volumul ”Vasile Voiculescu și Rugul aprins,, în anul 200, la Editura Florile Dalbe alături de alte documente de mare însemnătate pentru viața și opera omului de cultură, medicului fără de arginți, marele poet și prozator, martirul VASILE VOICULESCU! ,,Scripta manent,, cum glăsuiește dictonul latin.
Sabina Măduța, iulie 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *