Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Părintele Aurel Bolba şi-a reeditat volumul „Episcopii ortodocşi ai Oradiei”


Şase episcopi, un episcop vicar, peste trei secole de păstorire ortodoxă. Părintele Ioan Aurel Bolba, bihorean de origine, care a slujit până la pensionare în judeţul Constanţa, şi-a lansat miercuri la Oradea cea de-a doua ediţie a volumului „Episcopii ortodocşi ai Oradiei”.  La evenimentul organizat în Sala Florica Ungur a Casei de Cultură a Municipiului de filiala Bihor a Uniunii Ziariştilor Profesionişti au luat parte preoţi bihoreni, printre care protopopul de Oradea Dorel Rusu şi directorul Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, Radu Rus, scuptorul bihorean, Cornel Durgheu, apropiaţi ai autorului şi jurnalişti.

„Despre părintele scriitor Ioan Aurel Bolba putem spune că poate fi încadrat în domeniul scriitorilor pentru că are publicate nouă cărţi. Nu este un amartor, este uns deja ca scriitor profesionist”, a declarat în deschiderea evenimentului jurnalistul Nicolae Răcuciu.

Printre cărţile părintelui Bolba se numără atât note de călătorie „Jurnal francez de vacanţă” (2003), „Sejur în insula de smarald” (2004) sau „Pelerin în Ţara Sfântă” (2012) cât şi monografii precum „Figuri luminoase de ierarhi şi preoţi cărturari” (2006) sau „Patriarhii României” (2010).  Potrivit autorului reeditarea volumului „Episcopi ortodocşi ai Oradiei” a fost impusă de necesitatea unei completări. „Am găsit de cuviinţă să reeditez cartea apărută în 2008 pentru a o reîntregi cu biografia Prea Sfinţitului Părinte Episcop Dr. Sofronie Drincec care la data apariţiei primei ediţii a cărţii nu a putut fi menţionat, în primul rând, din lipsa unui materiale informativ mai bogat, dar şi pentru că pe scaunul vlădicesc de la Oradea, era instalat de puţin timp”, a anunţat autorul în „Cuvântul înainte” care deschide volumul.

Născut în 1946 la Vaşcău, părintele Bolba a lucrat în tinereţe ca muncitor la construirea platformei industriale orădene şi pe alte şantiere din ţară, după care, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, începând cu cea de a doua jumătate a anilor ’70 a slujit în Delta Dunării.

„Sunt un unicat în România. Dintr-o întreprindere socialistă (n.r. Antrepriza de Vest Timişoara) am mers în interesul serviciului la Arhiepiscopia Tomisului şi Dunării de Jos”, a povestit părintele. Ulterior, preotul Ioan Aurel Bolba a slujit în mai multe parohii din judeţul Constanţa de unde s-a şi pensionat.

Dan Simai, ziarul Bihoreanul, foto:Dan Simai și Sabina Măduța

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *