Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Planuri edilitare aplicate în Oradea, în interesul locuitorilor, până în 2019


Primarul Ilie Bolojan a anunţat că, începând din 24 iunie, circulaţia maşinilor va fi închisă în Piaţa Unirii în fiecare weekend, de sâmbătă dimineaţa până duminică noaptea. În aceeași conferință, edilul a mai spus că etajul I al Primăriei va deveni muzeu, că până în 2019 toate clădirile din centru vor fi reabilitate și că spațiile verzi se vor înmulți.

Intenţia municipalităţii este restricţionarea completă a circulaţiei auto în zona centrală, însă acest lucru se va face gradual, pe măsură ce se vor crea condiţii pentru rute alternative, precum şi parcări noi în zona centrală. Într-o primă etapă, în centru va fi permisă doar circulaţia taxiurilor şi autobuzelor, urmând ca ulterior încheierii lucrărilor la parcarea subterană de pe strada Independenţei şi darea acesteia în folosinţă, circulaţia spre centru să fie complet închisă. De asemenea, după realizarea Podului Centenarului, circulaţia auto va fi oprită şi pe podul Sf. Ladislau.

„Pentru cetățeni e important cât câștigă, dar și cum se simt într-un oraș. Studiile ne arată că satisfacția față de modul de viață este dată și de mediul în care oamenii trăiesc. Toate acestea depind de modul în care gândește administrația publică viața în Oradea, astfel încât cetățenii orașului să se simtă cât mai bine. Pentru toate acestea este nevoie de un centru de oraș distinctiv, în care oamenii să se simtă confortabil. Centrul de oraș trebuie să fie unul prietenos cu oamenii, nu cu mașinile”

a spus primarul Ilie Bolojan.

În ceea ce privește clădirea Primăriei Oradea, urmează să fie demarată o licitație pentru reabilitarea acesteia și transformarea etajului I în zonă de muzeu

Obiectivul principal este ca în anul 2019 cel târziu, toate clădirile de pe Republicii-pietonal, Piața Ferdinand, Piața Unirii să fie reabilitate.

Recent s-a semnat studiul de fezabilitate pentru strada pietronală Aurel Lazăr. Urmează să fie demarate procedurile de licitație, după care în primăvara anului viitor să înceapă lucrările.

Spațiile comerciale din centru trebuie folosite!

Primăria a luat decizia de a extinde și alte spații pietonale pe străzile de pe malul drept al Crișului Repede. Pentru a asigura continuarea circulației pietonale și a bicicletelor pe malul drept s-a luat decizia ca str. Libertății să fie transformată în stradă pietonală, începând de la capătul dinspre centru al Parcului Libertății, pe malul Crișului, până la podul Sf. Ladislau.

Primarul Ilie Bolojan a mai arătat că nu este un lucru normal ca spaţii comerciale din centru să stea nefolosite.

„Conceptul Primăriei Oradea este să trateze zona centrală ca pe un mall, ca pe o zonă care trebuie gândită unitar. De exemplu, este anormal să ai multe spații goale în centrul orașului, pentru că proprietarii acestora nu le pun în valoare. Prin urmare poprietarii de spații care nu le dau în folosință vor fi penalizați. Totodată, dorim să modficăm regulamentele de funcționare a spațiilor din centru şi să impunem un orar obligatoriu, astfel încât și sâmbăta și duminica, când oamenii au timp și doresc să iasă în oraș, să găsească aceste spații deschise”

a mai spus primarul.

În ceea ce privește cartierele municipiului, obiectivul Primăriei Oradea este ca oriunde ar locui un cetățean în Oradea, să aibă cel mult 500 de metri de mers pe jos până la cel mai apropiat loc în care se poate întâlni cu alți oameni, poate socializa sau se poate relaxa.

„Am făcut un studiu pentru întreg orașul și am identificat câteva zone pe care ne vom concentra atenția în perioada următoare, astfel încât terenurile pe care le avem azi la dispoziție sau terenurile pe care le putem prelua prin cumpărări sau  prin exproprieri să le putem reda cetățenilor, extinzând spațiile verzi ale municipiului, construind piațete publice, amenajând locuri de joacă”

a arătat primarul Ilie Bolojan.

Spre exemplu, în perioada următoare va fi modernizată strada Barcăului, unde urmează să fie creat coridorul verde Ioşia. Municipalitatea a identificat şi alte zone din oraş care vor putea fi transformate în spaţii verzi: Ştefan cel Mare, Leonardo da Vinci, precum şi străzile Morii şi Bumbacului. În cartierul Nufărul, între Parcul Salca şi complexul Lotus urmează să înceapă lucrările la Parcul Sportiv Salca.

Vasilică Ichim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *