Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

S-a semnat proiectul pentru “Restaurarea Casei Darvas-La Roche”, de patrimoniu


Municipiul Oradea a semnat primul contract de finanţare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru proiectul “Restaurarea Casei Darvas – La Roche, în vederea valorificării patrimoniului cultural în stil Secession”.

Semnarea contractului s-a făcut de primarul Ilie Bolojan și directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Sanda Cătană

La rândul său, directorul executiv al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, d-na Sanda Cătană a spus: ”Felicit echipa Primăriei Oradea pentru multele proiecte implementate și depuse spre finanțare. Această echipă ocupă în continuare un loc de frunte în ceea ce privește accesarea de fonduri europene. Sper ca și celelalte axe de finanțare, care urmează să se deschidă, vor fi la fel de atractive pentru municipiul Oradea”.

Proiectul de reabilitare a obiectivului de patrimoniu Casa Darvas – La Roche are în vedere valorificarea acestui patrimoniu cultural al orașului Oradea și deschiderea în aces loc a unui Muzeu Art Nouveau. Astfel, lucrările care se vor executa la Casa Darvas – La Roche sunt lucrări specifice de restaurare a clădirii (lucrări la rezistența și arhitectura clădirii, lucrări la canalizare, instalații electrice și sanitare, dotări specifice funcțiunii muzeale), dar și lucrări de amenajare a curții, care vor consta în amenajarea gardului, a terasei clădirii, a mobilierului de grădină și în realizarea instalațiilor hidraulice/de irigare.

”Urmează ca până la mijlocul lunii iulie, procedura de licitație premergătoare lucrărilor de reabilitare a Casei Darvas să fie publicată, pentru ca din toamnă să putem demara lucrările. Unul dintre obiectivele cele mai importante ale orașului nostru în ultimii ani a fost dezvoltarea economică, iar o componentă importantă a dezvoltării economice o reprezintă dezvoltarea unui centru de oraș distinctiv european. Acest lucru presupune reabilitarea clădirilor din centrul orașului, dar și o refuncționalizare a acestora pentru a deveni mai atractive pentru turiști, și nu numai. Dezvoltarea economică pe componenta turismului poate fi un adevărat motor de dezvoltare pentru Oradea”, a spus primarul Ilie Bolojan.

În sensul dezvoltării orașului pe componenta turistică s-au reabilitat și refuncționalizat clădiri importante ale orașului precum Cetatea Oradea, clădirea sinagogii de pe str. Independenței, care dispune și de o sală de artă, urmând ca în continuare să fie reabilitată şi sinagoga de pe str. Primăriei – în care se va amenaja un Muzeu al Evreilor, dar și clădirea fostei loje masonice – în care va funcționa un Muzeu al Masoneriei.

Proiectul, care are valoarea totală de 10.550.000 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 9.740.000 de lei, este finanţat prin Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Obiectivul general al proiectului vizează restaurarea Casei Darvas – La Roche, monument istoric de importanţă locală, în vederea valorificării patrimoniului cultural în stil Secession şi a identităţii culturale pentru impulsionarea dezvoltării turistice a Municipiului Oradea.

Beneficiarul şi-a propus să atingă un număr anual de 5000 de turişti care viziteze Casa Darvas – La Roche, dar şi să înfiinţeze un centru cultural, în clădirea–monument, care să aibă ca rezultat dezvoltarea vieții sociale prin încurajarea schimburilor culturale, turistice și de tineret.

 Andreea Marcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *