Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Echipa de baschet a României, U 20, a promovat în primul eșalon al Europei


România a învins Rusia, scor 87-79, în semifinalele Campionatului European
U20 masculin Divizia B ediția 2017.

Meciul s-a desfășurat sâmbătă (22 iulie), la Arena Antonio Alexe din Oradea și a necesitat o repriză de prelungiri pentru a determina învingătoarea.

Formația antrenată de Tudor Costescu a fost aproape în permanență la conducere, desprinzându-se la zece lungimi încă din primele minute de joc.
Rusia a echilibrat disputa și a trecut pentru prima dată în avantaj pe taela de marcaj în ultimele secunde ale reprizei, scor 46-45.

În repriza secundă, România a revenit din nou în avantaj la conducere.
Tricolorii s-au desprins, pe fondul unei defensive ce a limitat echipa adversă la doar cinci puncte marcate în sfertul al 3-lea. Susținuți de peste o mie de spectatori, elevii lui Costescu au reușit să se mențină în avantaj, dar s-au văzut egalați pe tabela de marcaj chiar la încheierea timpului regulamentar, cu o aruncare de trei puncte contestată de către defensiva României, dar care a refuzat varianta faultului chiar dacă avea avantaj de trei lungimi.

Runda suplimentară a fost controlată de compatrioții noștri. Ei au trecut la conducere în primul minut al secvenței și s-au menținut în control până la final, în pofida descalificării lui Radu Vîrnă, respectiv a accidentării lui Nandor Kuti.

Un aspect deosebit de important ce a cântărit decisiv este raportul punctelor marcate după recuperare ofensivă: 16-0. Raportul recuperărilor ofensive a fost de 15-5. Ambele pentru România.

România a terminat cu 68% la aruncările de două puncte și a marcat 54 de puncte din spațiul de trei secunde. De asemenea, tricolorii au marcat mai multe puncte cu unitatea a II-a decât adversarul (26-21).

Emil Cațe a totalizat 19 puncte, 10 recuperări, Nando Kuti a adăugat 16 puncte, 5 recuperări, 3 pase decisive, 3 intercepții, Bogdan Popa a terminat cu 15 puncte, 7 recuperări, Bobe Nicolescu a încheiat cu 12 puncte, 9 recupeări, iar Radu Vîrnă a bifat 10 puncte pentru România. Au mai contribuit Georges Darwiche – 7 puncte, Anton Diaconescu – 4 puncte, 4 recuperări, Basti Ionescu – 3 puncte, respectiv Tudor Gheorghe – un punct, 3 pase decisive.

În replică, G. Motovilov a avut 20 puncte, 6 pase decisive, iar T. Gerasimov a terminat cu 14 puncte, 7 pase decisive, 5 recuperări pentru Rusia.

Astfel, România U20 masculin își asigură promovarea în primul eșalon baschetbalistic al Europei. Este a II-a promovare succesivă bifată de o reprezentativă de baschet a României la Oradea. Prima a fost reușită de Naționala U16 feminin (generația 2000) în luna august a anului trecut, prin clasarea pe locul al II-lea ediția 2016 a Campionatului European destinat respectivei categorii.

Duminică (23 iulie), cu începere de la ora 20,30, la Arena Antonio Alexe, România va disputa finala Campionatului European U20 masculin Divizia B în compania învingătoarei dintre Croația și Marea Britanie.

 

Adrian Micinic, CSM Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *