Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Se întrunește Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, la Oradea


În 22 septembrie 2017 se întrunește la Oradea, Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, organizație consultativă, întemeiată în 2004, prin asocierea mai multor organizații politice și civice, cu scopul de coordonare și reprezentare a năzuinței maghiarilor din Bazinul Carpatic privind autonomia comunitară. Formațiunea reunește organizații din România, Serbia, Ucraina, Slovacia, Croația, Slovenia și Austria, care vor autonomia comunităților maghiare din afara Ungariei, fără schimbarea granițelor.

Consiliul, prezidat de europarlamentarul László Tőkés, se bucură de susținere atât din partea guvernului maghiar, cât și din partea comunităților maghiare din Europa Occidentală.

(n.r.) Dar de susținere din partea Guvernului românesc nu este nevoie? Chiar atât de sfidat poate fi poporul român, de ungurii revanșarzi și șovini ai lui Tokes? Personal mă simt jignit de atitudinea lui Tokes care întinde prea mult coarda toleranței românești. Îl întreb din nou pe Tokes: De ce reuniunea de la Oradea nu s-a ținut în oricare din țările participante? Am și răspunsul: pentru că guvernele țărilor respective nu admit asemenea imixtiuni interne. Parcă era vorba de autonomie culturală, în urmă cu un sfert de secol și nicidecum comunitară? Ungaria nu permite așa ceva minorităților, pentru că nici nu recunosc existența lor în țara lui Victor Orban. Pentru unii degetul la verticală, pentru restul, degetul tăiat din rădăcină.

După reuniunea de vineri dimineața, în aceași zi, după masă, se organizează o dezbatere deschisă publicului, pe teme de autonomie. Evenimentul are loc în sala festivă a Universității Creștine Partium, în limba maghiară și continuă a doua zi, în dimineața zilei de 23 septembrie.

sursa: Mircea Dinu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *