Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

”Munca la negru și munca gri” sub lupa ITM Bihor și Direcției Antifraudă


Munca nedeclarată sau “munca la negru”  reprezintă  o activitate desfăşurată în afara cadrului reglementat, fiind un fenomen des întâlnit în economia romănească.

Munca la negru nu este fiscalizată, lucrătorul este lipsit de protecţie socială, nefiind asigurat în sistemul de pensii, şomaj, sănătate.

Totodată, un fenomen din ce în ce mai răspândit este munca declarată parţial sau subdeclarată, asa numita ‘’muncă la gri’’ situaţie în care angajatorul încheie contracte de muncă pe salariul minim garantat, cealaltă parte a remuneraţiei, până la salariul plătit efectiv, nefiind fiscalizată sau încheie contracte de muncă part-time, disimulând o activitate de 8 ore sau mai mult, pentru a supune fiscalizării doar salariul corespunzător  normei de muncă prevăzută în contractul individual de muncă şi nu cel corespunzător timpului real de muncă.

Lipsa  de venituri la bugetul consolidat al statului afectează sistemele de asigurare  socială, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială.

Se impune dinamizarea eforturilor de diminuare a impactului negativ exercitat de aceste riscuri asupra bugetului de stat şi societăţii în ansamblul său, prin acţiuni menite să prevină neconformarea şi să incurajeze respectarea legislaţiei fiscale în domeniul muncii.

In scopul combaterii fraudei fiscale asociate utilizării muncii subdeclarate sau nedeclarate, în cadrul Acţiunii privind controalele comune  desfăşurate de I.T.M. Bihor şi reprezentanţii Direcţiei Regionale Antifraudă 6 Oradea, în perioada 1 august – 22 septembrie 2017 au fost controlaţi 12 angajatori.

Au fost sancţionaţi 9 angajatori, fiind aplicate 18 sancţiuni contravenţionale,  dintre care 12 avertismente şi 6 amenzi, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 90.000 de lei.

Au fost identificaţi un număr de 2 angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate 4 persoane care lucrau fără forme legale de angajare. În acest sens au fost aplicate 2 amenzi în valoare totală de 80.000 lei. Au fost dispuse 27 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Deficienţele constatate se referă la :

–  primirea la muncă fără încheierea contractului individual de muncă;

–  nerespectarea prevederilor legale cu privire la sărbătorile legale;

–  nerespectarea prevederilor legale privind transmiterea în Revisal a documentelor.

Marius Rotar, Inspectorul şef al ITM Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *