Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Salvare de persoane, de animale și bunuri, la Oradea și în județul Bihor


Intervenții pentru salvare persoane, animale și bunuri, desfășurate de pompierii militari în Oradea, Meziad, Paleu, Tărcaia și Beiuș

Marți, 5 decembrie 2017, în jurul orei 9, în urma unui apel primit la numărul unic 112,  două echipaje din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, din care unul de prim ajutor calificat, au fost mobilizate pe strada Peneș Curcanul, din municipiul Oradea, pentru salvarea unei persoane, apelantul precizând faptul că aceasta s-ar putea afla într-o situaţie de urgenţă.

Utilizând echipamentele și accesoriile din dotare, forţele de intervenţie  au pătruns în apartamentul indicat de apelant, situat la etajul trei al unui bloc de locuinţe, găsindu-l pe proprietar într – una dintre încăperi, în stare de conştienţă, dar în imposibilitatea de a se mişca din cauza unor probleme de natură medicală. Pompierii militari paramedici i-au acordat septuagenarului, primul ajutor calificat, acesta refuzând ulterior transportul la spital.

Stingere incendii

În dimineața zilei de marți, 5 decembrie 2017, în jurul orei 07,45, echipajele Secției de Pompieri Beiuș au intervenit pentru  localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la şopronul din cadrul unei gospodării situate în Meziad.

Pompierii militari au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea flăcărilor şi pentru protecţia locuinţei din cadrul gospodăriei, precum și pentru protecția magaziei și a casei învecinate situate la aproximativ un metru de focar, reuşind să împiedice propagarea incendiului la construcțiile din apropiere şi să salveze astfel, bunuri de o valoare semnificativă.

Totodată, echipajul de pompieri militari paramedici al subunității a acordat primul ajutor calificat proprietarului, în vârstă de 57 de ani, care prezenta arsuri de gradul II la nivelul capului și al membrelor superioare, transportându-l ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.

Evenimentul, provocat, cel mai probabil, de un cablu electric defect sau neizolat corespunzător, s-a soldat cu arderea șopronului și a bunurilor depozitate în interiorul acestuia.

În aceeași zi, între orele 14,55 – 18.50, echipajele de pompieri militari ale Detaşamentului 2 Oradea au acţionat cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuinţă situată în localitatea Paleu.

În momentul sosirii forţelor de intervenţie, flăcările se manifestau violent la mansarda din lemn a imobilului, existând pericolul extinderii acestora la întreaga casă.

Echipajele de pompieri militari, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru situații de Urgență Paleu, au împiedicat propagarea flăcărilor la încăperile aflate la parterul locuinței.

Ca urmare a producerii evenimentului, au ars trei din cele patru camere situate la nivelul mansardei, pe o suprafață totală de circa 120 de metri pătrați, mobilier și aparate electrocasnice aflate în interiorul încăperilor afectate de flăcări.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că, evenimentul a fost, cel mai probabil, generat, de sisteme de încălzire amplasate necorespunzător față de materialele combustibile.

În data de 06 decembrie 2017, în jurul orei 3,25, Secția de Pompieri Beiuș a fost alertată pentru stingerea unui incendiu produs la podul unei clădiri situate în localitatea Tărcaia, aparținând unei societăți comerciale al cărei domeniu de activitate îl constituie prelucrarea lemnului.

Echipajele de pompieri au stins focarele de incendiu în aproximativ 25 de minute, acționând în continuare la fața locului pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului până la ora 4,45.

Incendiul, a cărui cauză probabilă a constituit-o un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, a afectat planșeul din scândură al clădirii, pe o suprafață de circa 80 de metri pătrați.

Salvare animal

Miercuri, 6 decembrie, în jurul orei 8,40, un echipaj al Secției de Pompieri Beiuș  a fost mobilizat în zona străzii Vasile Lucaciu din municipiul Beiuș, pentru salvarea unui câine din apele Văii Nimăiești.

Ajunși la locul indicat de apelantul numărului unic 112, pompierii militari s-au deplasat prin apă, la animalul speriat, reușind, în câteva minute, să-l aducă teafăr la mal.

Maior Camelia Roșca, ISU Crișana Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *