Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Ciclu de concerte de sărbătorile de Crăciun, la Filarmonica Oradea


Filarmonica de Stat Oradea programează joi, 7 decembrie 2017, de la ora 19, la Sala de concerte „Enescu-Bartók”, o gală de operă, cu selecțiuni din opere celebre de G. Verdi, G. Puccini, R. Leoncavallo, G. Bizet, Fr. Cilea, G. Rossini, A. Ponchielli, Lehár Franz, Kodály Zoltan a cărei protagoniști sunt dirijorul Jankó Zsolt și soliștii Kele Brigitta – soprană, Pataki Adorján–tenor, Emanuel Popescu–bariton.

Jankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, s-a născut în 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă Sigismund Toduţă din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004 a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2008 a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) şi Tihanyi László (Szombathely 2007, curs de dirijat muzică modernă), în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de Orhcestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman. Între anii 2005-2007 a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultăţii de Muzică a Universității Oradea. De-a lungul activităţii sale concertistice a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc. În Ungaria a fost invitat să dirijeze Orchestrele Simfonice MÁV, Szeged şi Szombathely. În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat totodată numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Naţională Română din Cluj şi Opera Maghiară din Cluj. În cadrul Festivalului Bartók din Cluj a dirijat toate cele trei compoziţii pentru scenă semnate de Bartók. Cu ocazia Zilelor Muzicii din Nyírbátor (Ungaria) a dirijat în 2007 Pärnu City Orchestra din Estonia. În 2010 a dirijat la Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc (Ungaria) şi în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein la celebrul Konzerthaus din Berlin. Jankó Zsolt este totodată și dirijor asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.

Soprana Kele Brigitta s-a născut  la Oradea şi a început studiile de canto la Facultatea de Muzică a Universităţii din Oradea, sub îndrumarea profesoarei Lavinia Cherecheş. Pe parcursul masteratului efectuat la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj i-a avut ca profesori pe maeştrii Gheorghe Roşu şi Alexandru Fărcaş. A fost membra Corului Operei Maghiare din Cluj, iar din 2007 este solista instituţiei. Vocea sa mult admirată a răsunat în roluri de opere celebre:  Pamina (Flautul fermecat), Mimi (Boema), Micaëla (Carmen), Amélia (Bal mascat), Odabella (Attila), Liú (Turandot), Nedda (Paiaţe). A abordat şi roluri de primadonă în operetele Silvia, Bal la Savoy, Văduva veselă, Voievodul ţiganilor, pe scene din România şi Ungaria.  Talentul ei a fost recunoscut la Concursul Internaţional de Operă DEBUT din Bad Mergentheim (2006). În 2007, i-a fost acordat premiul Kriza Ágnes de către Opera Maghiară din Cluj. Din anul 2012 este solistă permanent invitată a operei din Düsseldorf. De-a lungul aniilor a concertat la Metropolitan Opera New York, Opera din Paris, Opera d’Avignon, Opera Națională Rhin din Strasbourg, NCPA din Beijing, precum şi la Festivalul Masada din Israel.

Tenorul Pataki Adorján, născut la Târnăveni, a început studiul muzicii la Colegiul Reformat din Cluj, iar din 1999 a studiat canto la clasa prof. Marius Vlad la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. A participat de asemenea la cursurile de măiestrie ale profesorilor Carmelo Corrado Caruso (Milano) şi Viorica Cortez (Paris). Din 2005 este solistul Operei Maghiare din Cluj. A colaborat cu filarmonicilie din Cluj, Tg. Mureş, Sibiu, Braşov, Arad, Oradea, Satu-Mare, Craiova, Rm. Vâlcea, Iaşi, Botoşani, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Opera Naţională Română din Cluj şi Timişoara, Opera de Stat Budapesta, Filarmonica Naţională Ungară. Este invitat permanent al Festivalului Internaţional de Operă din Miskolc (Ungaria). A participat la turnee în Olanda, Elveţia, Germania, Austria, Ungaria, Croaţia (Osijek, în rolul lui Alfredo din Traviata), Bosnia Herzegovina, Spania. Printre premiile obţinute se numără: premiul special al UCMR la Concursul Internaţional „Traian Grozăvescu” Lugoj – 2006, Concursul Internaţional de Lied „Ionel Perlea” Slobozia – 2009, premiu special pentru cea mai bună interpretare camerală, premiu special şi premiul Televiziunii „Duna” la al IX-lea Concurs Internaţional de Operetă „Fr. Lehár” – 2010. Repertoriul său de operă şi cel vocal-simfonic cuprinde o arie largă de etape stilistice de la preclasici la contemporani.

Baritonul Emanuel Popescu s-a născut în 1981. A început studiul muzicii la Liceul de Muzică din Alba Iulia, secția canto și pian. A studiat canto și arta scenică la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Între anii 2007-2009 a fost angajat la Opera Națională din Cluj-Napoca. Abordează un bogat repertoriu, interpretând roluri mari din opere celebre: Figaro – Bărbierul din Sevilla, Marcello – Boema, Dandini – Cenușăreasa G. Rossini;  Belcore – Elixirul dragostei; Malatesta – Don Pasquale de G. Donizetti; Melitone – Forța destinului, Marullo – Rigoletto de G. Verdi; Morales, Escamillo – Carmen de G. Bizet, Osmin – Zaide de  W. A. Mozart, Maximilian – Candide de L. Bernstein. În prezent este solist colaborator al Operei Naționale din Cluj-Napoca.

În continuare amintim despre concertele săptămânii:

Luni, 11 decembrie 2017, la ora 19, la Sala de concerte „Enescu-Bartók”, un Concert de colinde susținut de Corul Filarmonicii Oradea, dirijat de Laszlofi Zolt, avându-i ca soliști pe soprana Ancuța Pop și tenorul Nicolae Bejan. În program sunt cuprinse lucrări celebre de T. Brediceanu, D. G. Kiriac, T. Popovici, A. Pann, Gh. Cucu, F. X. Gruber, V. Teodorian, J. S. Bach, N. Lungu, R. Zamfirescu, Gh. Șoima, T. Jarda, A. Stoia, M. Pop, Kósa Gy., I. D. Chirescu, A. Pop.

Joi, 14 decembrie 2017, la ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók”, Seară spaniolă, cu uvertura ”O noapte la Madrid” de Glinka, ”Concierto de Aranjuez – pentru chitară şi orchestră” de J. Rodrigo, ” Capriciu spaniol”, op. 34 de N. Rimski-Korsakov, ”Capriciu spaniol”, op. 34 de E. Chabrier: España – rapsodie pentru orchestră de S. Pautza: Oldies And Goodies – Latino (p. a), dirijor fiind Sabin Pautza și solist chitaristul Dan Alexandru Arhire.

Dinicu Braghină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *