Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Zilele porţilor deschise”, la Universitatea Oradea, în agenda primăverii


Lunile aprilie şi mai, sunt martorele unui eveniment deosebit de captivant pentru tinerii care caută să-şi fixeze opţiunile în materie de învăţământ superior. Universitatea Oradea îşi deschide cu generozitate porţile în perioada 19 aprilie – 4 mai, interval în care atât studenţii cât şi profesorii invită publicul interesat la seminarii, prezentări şi chiar activităţi interactive. Scopul principal al acestor întruniri anuale este facilitarea procesului de prioritizare a opţiunilor elevilor cât şi familiarizarea cu instituţia de învățământ superior şi tot ce cuprinde ea, de la repertoriul profesoral, până la cerinţele fiecărei facultăţi în parte.

Istoria universităţii orădene începe în anul 1780, cu înfiinţarea Academiei Regale Catolice de Drept, patronată de Maria Tereza a Austriei, completată în 1788 cu Facultatea de Drept, prima şi cea mai veche unitate de învăţământ superior din orizontul răsăritean din Europa.

Odată cu secolul al XX-lea, instituţia înfloreşte prin înfiinţarea a două academii teologice şi operează predarea în limba română ca fiind obligatorie. În 1 octombrie 1963 ia naştere Institutul Pedagogic de 3 ani care se preocupă de consolidarea unui puternic fundament de cultură generală, prin tratarea celor mai importante ramuri: filologie, matematică-fizică, istorie-georgrafie şi educaţie fizică. Ultima fază a fiinţării Universităţii se află sub pecetea anului 1990, când printr-un decret al guvernului român, se pun bazele unei universităţi tehnice care se va denumi ulterior, aşa cum o cunoaştem astăzi: Universitatea din Oradea.

În pofida acestui istoric coerent, colegiul orădean s-a confruntat încă din anii de început, cu reglementări eronate, prin desprinderea în anul 1934, când Facultatea de Drept este transferată la Cluj, după 146 de ani de susţinere neîntreruptă a cursurilor. O altă ’’pierdere’’ se notează în anul 1983, când numeroase specializări îşi reprimă activitatea, rămânând în urmă un singur institut, cu sediul la Cluj Napoca, acela al Politehnicii.

„Dorinţa tuturor românilor este ca la Oradea să se înfiinţeze o universiate completă, ale cărei lumini să străbată întreaga graniţă de vest a României.” Iată aşadar, că în zilele noastre, colegiul orădean se află pe locul al VIII-lea în topul 20 a celor mai prestigioase unităţi de învăţământ superior din România. În anul 2011, a fost clasificată în a doua categorie a universităţilor românești, de educare şi cercetare ştiinţifică, când a  obţinut calificativul, acordat de ARACIS, având astfel un grad ridicat de încredere.

Universitatea este patronată de două comisii administrative: consiliul de administraţie şi senatul insituţiei. Primul se ocupă de conducerea cât mai eficientă şi aplică deciziile, iar cel de-al doilea este principalul for de luare a acestor decizii.

Motto-ul universitar a fost adoptat la 23 septembrie 2013 şi aparţine lucrării lui Sallustius, Viaţa lui Iugurtha: „Concordia parvae res crescunt, discordia maximae dilabuntur” (Concordia măreşte valoarea lucrurilor mici, discordia năruie şi valoarea celor mari). Această hotărâre s-a luat în urma stabilirii logo-ului propriu al Senatului.

Numărul mare de studenţi din străinătate care au ales să studieze la universitatea orădeană, pentru completarea cursurilor liceale cu studii universitare de licenţă, master sau doctorat, cât şi studenţi orădeni care beneficiază de programul de studiu al Uniunii Europene „Life Long Learning” cu subprogramele Erasmus, Leonardo, Gruntvig, Jean Monnet, susţin această deschidere.

“Universitatea Oradea susţine dezvoltarea continuă şi are ca datorie primordială să răspundă solicitărilor tuturor celor care doresc să-şi desăvârşească pregătirea profesională într-o atmosferă academică de excepţie.”, afirmă rectorul universităţii, Constantin Bungău.

În prezent, universitatea cuprinde 18 facultăţi şi 2003 angajaţi. Numărul studenţilor a ajuns la 20.000. Gazdele acestora numără 2 aule cu câte 200 de locuri, Aula Magna cu 300 de locuri, 71 de săli destinate seminariilor, 343 de laboratoare şi o hală de microproducţie.

Biblioteca Universităţii are cu 5 săli de lectură şi 6 depozite cu materiale de lectură şi învăţare; o bază sportivă; terenuri agricole destinate cercetării; 4 cămine studenţeşti; o cantină în cadrul campusului; 6 clinici medicale universitare pentru practica studenţilor facultăţii de medicină şi farmacie şi bineînţeles, baza didactică şi de cercetare „Gaudeamus”.  Mai mult de atât, Universitatea pune la dispoziţie din anul 1989, posibilitatea studiilor de doctorat, în prezent activând șapte Şcoli Doctorale, precum şi un program de studiu la distanţă.

Pe lângă propria bibliotecă, universitatea orădenă pune la dispoziţie şi propria editură. Aceasta prilejuieşte valorificarea potenţialului ştiinţific şi de creaţie al cadrelor didactice sau al tinerilor absolvenţi din cadrul colegiului, dorindu-se a fi motorul care lansează noi autori de tradiţie în vastele domenii ale cunoaşterii. În prezent, sub egida acestei edituri, Universitatea publică 74 de reviste de specialitate.

La Universitatea Oradea funcționează asociaţii studenţeşti care fac parte din Uniunea Studenţilor din România (USR) care se consolidează în a promova şi apăra drepturile studenţilor: Asociaţia Studenţilor Economişti din Oradea (ASEO); Asociaţia Studenţilor Ingineri din Oradea (ASIO); Uniunea Studenţilor din Oradea (USO); Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO); Asociaţia Studenţilor din Universitatea Oradea(ASUO); Ascoaţia de Responsabilizare şi Dezvoltare a TineretuluI Oradea (ARDT).

Unul dintre cele mai importante şi atractive evenimente care valorifică aceste ramuri fructuoase ale Universităţii, este perioada porţilor deschise. Biroul de comunicare transmite: „Vizitele vor putea avea loc într-un cadru organizat conform programului prezentat în broşură, doritorii putând lua din timp legătura cu responsabilii desemnaţi de fiecare facultate.  Considerăm că acţiunea “Zilele Porţilor Deschise” constituie o oportunitate excelenta pentru absolvenţii de liceu să cunoască oferta noastră de studiu, dotările din sălile de curs şi laboratoare, precum şi posibilitatea obţinerii de burse Erasmus  în străinătate.

Facultatea de Arte, Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, cea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, de Litere, cea de Medicină şi Farmacie, de Protecţie a Mediului, de Ştiinţe, Ştiinţe Economice, Ştiinţe Socio-Umane şi Facultatea de Teologie vor fi gazdele evenimentului. În cadrul acestei manifestări, elevii participă la cursuri, seminarii, discuţii interactive, prezentări ale ofertei educaţionale, vizite, întâlniri cu reprezentanţi ai asociaţiilor şi chiar experimente, pe baza unor programări făcute în prealabil.

Alexandra Torjoc

*

Elevii din anii terminali de liceu se pot familiariza cu facultățile și specializările Universităţii din Oradea în cadrul campaniei „Zilele Porților Deschise” care are loc în intervalul 19 aprilie-4 mai.

Inițiativa oferă potențialilor studenți șansa de a interacționa cu profesorii sau chiar de a intra la unele cursuri, binențeles totul într-un cadru organizat.

Pentru admiterea în anul universitar 2018 – 2019, Universităţii din Oradea i-au fost alocate 1700 de locuri bugetate la studii de licenta(faţă de 1600 locuri în 2017), din care: 54 de locuri alocate pentru absolvenţi ai liceelor situate în mediul rural şi 30 de locuri destinate formării iniţiale a viitoarelor cadre didactice din învăţământul preuniversitar pentru specializările unde a fost identificată neacoperirea cererii de forţă de muncă.

sursa: infooradea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *