Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

S-au finalizat lucrările de reabilitare ale Palatului Moskovits, din Oradea


Lucrările de restaurare a fațadelor Palatului Moskovits, începute în ianuarie 2016 au fost finalizate la începutul acestei săptămâni.

Palatul Moskovits este o clădire cu parter înalt şi două etaje, construită în 1904–1905 după planurile arh. Rimanóczy Kálmán jr. La construcţia ei s-a utilizat pentru prima dată în Oradea o nouă tehnică constructivă, şi anume plăci cu nervuri de beton armat.

Caracteristicile secession ale clădirii se manifestă, la o viziune de ansamblu, prin traseul ondulatoriu al aticei, vizibil la mai multe elemente arhitecturale. Acesta este susţinut de contururile  fluide a două siluete feminine stilizate sub formă de herme, decorate cu corole de floare a soarelui. 

„Orădenii sunt invitați să redescopere decoraţiunile inedite ale Palatului Moskovits Miksa, reprezentate prin motive vegetale şi chipul misterios din balconul central. Accesul în curtea interioară a palatului se face printr-o poartă masivă de fier forjat decorată cu motive florale Art Nouveau.  În continuare, urmează ca pictura interioară a palatului să fie refăcută de către municipalitate prin Fundația pentru Protejarea Monumentrelor Istorice din Județul Bihor” a precizat directorul executiv al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupșea.

„Din valoarea totală a lucrărilor, Primăria Oradea a acordat 20% grant, urmând ca diferența de 80% să fie recuperată de la proprietarii imobilului. Lucrările au fost  realizate de Primăria Oradea din bugetul propriu al instituției.

Valoarea contractului de lucrări a fost de 667.439 lei, suma finală urmând să fie stabilită în urma recepției lucrărilor, care ar urma să aibă loc la începutul lunii mai”, a precizat directorul executiv al Instituției Arhitectului Șef, Adriana Lipoveanu.

Lucrările de restaurare au fost realizate în cadrul Programului Multianual pentru Reabilitare Fațade.

Vasilică Ichim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *