
Două milioane de euro anual pentru dezvoltarea Universității Oradea
Iun 2, 2018, 0 Comentarii
Modernizarea Universității din Oradea devine o realitate chiar dacă nu are încă un parcurs clar. Primăria își propune să aloce anual până la două milioane de euro pentru un masterplan de dezvoltare, pornind de la ideea că nu există orașe puternice fără universități serioase.
Primarul Ilie Bolojan, alături de prorectorul responsabil de managementul resurselor materiale şi patrimoniu al Universității din Oradea – Marcela Prada și arhitectul Petre Năstase au prezentat joi, 31 mai, în Sala Mare a Primăriei, noului masterplan al Universității din Oradea.
„Pornind de la faptul că nu există orașe puternice fără cel puțin o universitate puternică, dezvoltarea Universității din Oradea este o chestuine de strategie. Universitățile oferă muncitori calificați iar companiile au nevoie de astfel de oameni. Calitatea forței de muncă atrage firmele. Apoi, universitățile sunt un magnet pentru tineri. Experiența arată că o parte dintre cei care vin aici să facă Universitatea, se stabilesc în oraș. Vrem ca numărul de studenți să crească și alături de parcul industrial și alte astfel de instituții, Universitatea să fie un pol de dezvoltare al orașului.
Indiferent de cine va fi în anii următori primar și rector, acest parteneriat trebuie să continue. Ne propunem să alocăm până la două milioane de euro pe an pentru acest masterplan, conform unei liste de priorități convenită cu cei de la Universitate. În următorii 10-15 ani acest masterplan trebuie definitivat, cu bani de Primărie, de la Ministerul Educației, din Proiecte Europene, de la companii private etc”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Despre traseul masterplanului a vorbit prorectorul Universității.
„Acest masterplan este cel mai bun mod prin care poate fi dezvoltată Universitatea din Oradea. Astăzi a fost prezentat și la Universitate și urmează să fie discutat de fiecare facultate în parte, astfel încât colegii să vină cu sugestii și recomandări. După ce ele vor fi incluse în masterplan, Senatul va da votul final”, a spus Marcela Prada.
Arhitectul Petre Năstase a prezentat mai apoi proiectul subliniind că spațiile verzi existente vor rămâne și vor fi puse în evidență, vor fi mai multe bănci, o pistă de alergare, piste de biciclete, trei sere alimentate geotermal, spații de studiu, cămine noi, cantină, spații sociale, spații studențești și o pietonală care va traversa campusul de la un capăt la altul.
Conform primarului, suprafața totală a campusului va crește cu aproximativ 30 la sută.
„Despre mutarea celorlalte facultăți în interiorul acestui campus, asta va depinde de ce va dori universitatea. Vom vedea peste câțiva ani. Concret, noi ne propunem ca în primăvară să începem construcția la 1-2 cămine. Pentru partea de masterplan, care este pe terenul jandarmeriei, va trebui să mai așteptăm cel puțin doi ani, dar putem face alte lucrări între timp.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor pentru că a fost de acord ca terenul pe care îl deține Consiliul și pe care vor fi construite facilități pentru Universitate, să intre în acest masterplan, astfel încât să avem o abordare logică și complementară”, a mai declarat Ilie Bolojan.
În paralel cu dezvoltarea Universității se va lucra și la noua rută de tramvai care va trece pe malul stâng, între Universitate și Peța.
Vasilică Ichim