Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Lansare de carte de debut: realizatorul și producătorul Radu Găină


Realizatorul și producătorul de emisiuni de la TVR, Radu Găină, vă invită, sâmbătă, la lansarea cărții sale de debut „Pîrcovaci, strict confidențial și alte povestiri”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 12.00 și va fi organizat, cu respectarea tuturor restricțiilor impuse de situația sanitară, la Restaurantul „Meridian 0”, din corpul K, din Cetatea Oradea.

Radu Găină este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie de la Iaşi și de Film din București, doctor „Summa cum laude” în cinematografie și media. Este producătorul seriilor documentare „Deportații”, „Unirile Românilor”, dar și a unor povești prezentate în cadrul „Universul Credinței”, unele dintre filmări realizându-se și în Bihor. Acest lucru l-a apropiat pe Radu Găină de oamenii locului, astfel că bucureșteanul dorește să împartă cu colaboratorilor săi bucuria lansării primei sale cărți.

„Nici nu știu cum să le spun unor schițe, crochiuri narative, fulgurații/tablete epice, altele memorialistice, în care un întreg univers uman românesc se derulează, aleargă ar fi mai bine spus, în timp și spațiu, sub ochii noștri. Pîrcovaci, un sat oarecare de lîngă Hîrlău, prin Moldova oricum, devine originea și cheia de boltă a unei întregi Românii. Cu bune și mai puțin bune, cu oameni harnici și gospodari, cu bărbați care suportă istoria atunci cînd nu chiar o și fac, cu femei care nu se lasă cu una, cu două, cu bețivani de tot felul – vinul e la mama lui acasă printr-o zonă unde podgoriile moldovenești dau țării plusvaloare – și cu generații întregi de țărani care nu se plîng, ci iau viața așa cum e. Că au fost două războaie mondiale, că au venit legionarii sau comuniștii, că a venit colectivizarea sau capitalismul după 1989, viața a mers înainte. Portrete viguroase în sepia, evenimente și întîmplări din lumea teatrului și a sportului, multe nume cunoscute, actori, regizori, colegi din Televiziunea Română, fotbaliști și oameni politici care se tot vîntură prin carte. Ca și autorul, cu studii de istorie la Iași și un IATC la București, naratorul omniscient și omnipotent, care străbate toate straturile societății românești” – Cristina Manole (Observator Cultural).

 

Cristina Liana PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *