Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Alin Pârcâlab sau povestea unui tânăr de succes în microelectronică


 

  • Alin Pârcălab are 23 ani și, în ciuda vârstei, este lead developer la Allengra – Oradea.
  • Are o poveste cum nu întâlnești în fiecare zi.
  • A făcut saltul, de la gamer, la un dezvoltator de succes în domeniul microelectronicii.
  • Este student al Facultății de Inginerie Electronică și Tehnologia Informației a Universității  din Oradea, fiind considerat un „vizionar” în materie de programare și microelectonică.
  • Allengra, firma la care Alin Pârcălab este angajat, ca șef al departamentului de microelectronică, produce senzori, dispozitive de măsurare și control. 

 

În rândurile ce urmează, puteți citi un interviu realizat, cu Alin Pârcălab, de PR-ul companiei la care lucrează. Nu e un material jurnalistic în cel mai riguros sens al cuvântului, dar vă poate ajuta să înțelegeți cine e acest băiat. În plus, am adăugat și o casetă tehnică despre Allengra.

Q:Cum a început povestea ta?

Alin Pârcălab: Nu am promovat din prima examenul de Bacalaureat, deoarece afectam mult timp gamingului, dar nu m-am descurajat. Nu mă gândeam că pasiunea mea de atunci va deveni fundamentul pasiunii mele de acum, microelectronica. Și atunci alocam aproape tot timpul meu acestei pasiunii, stând ore în șir în fata unui computer, parcă antrenându-mă pentru ceea ce fac acum. În acest moment sunt student în anul doi la IETI, în cadrul Universității din Oradea. Pasiunea mea a început în mediul virtual, prin recordurile realizate la jocurile video. Însă, dincolo de lumea virtuală, nepalpabilă, mi-am dorit să mă extind spre ceva concret, și de aici a apărut pasiunea mea pentru microelectronică. Spre deosebire de alte domenii, microelectronica are întotdeauna un rezultat controlabil și palpabil, care înglobează toată activitatea de dezvoltare. În anul 2018 am participat la acțiunea de recrutare Allengra iar ideea prezentată atunci, deși îndrăzneață, de crea propriul cip, mi-a captat cu adevărat interesul, ideea fiind una fără precedent în Romania. Într-adevăr, nici eu nu am putut estima, în acel moment, ce implică acest proiect. M-a impresionat faptul că, la baza întregului, proces stau operații logice extrem de simple, dar care, fiind puse în sute de mii de combinații, pot realiza circuite și formule care să rezolve diferite probleme ale societății din care facem parte.

Q: În momentul în care ai ajuns la Compania Allengra, având doar 19 de ani, aveai clar conturat conceptul referitor la ce anume intenționezi să faci în viitor?

A.P.: Înainte să ajung aici, am încercat să lucrez în mai multe domenii precum ca: programare, webdesign, content creation. Am realizat că nu găseam pasiune pentru nimic din aceste domenii. Îmi plăcea algoritmica bazată pe matematică simplă. Am văzut diferite layout-uri realizate de companii precum Intel, Nvidia etc., și mi se părea cu adevărat interesat să descopăr capacitatea de creare a unui layout de acest gen.

Q: : În cadrul companiei s-a auzit deseori vorba: „Alin e la noi de 3 ani, dar lucrează de abia 3 luni”. Despre ce e vorba?

A.P.: Se referă la faptul că o lungă perioadă de timp a fost alocată proceselor de documentare. În perioada respectivă am investit mult timp în a mă informa despre resursele de care avem nevoie, despre procesul efectiv de dezvoltare a unui cip, de arhitecturile pe care le implică, de procesul de creare a unui sistem unde urmează să fie integrat cipul, despre particularitățile de dezvoltare destinate unor aplicații specifice.

Q: Care au fost primii pași în acest proces de dezvoltare?

A.P.: În primul rând, am reușit să stabilesc diferite contacte cu persoane din această industrie. Am avut un contact cu Institutul de dezvoltare din domeniul de microelectronică din Tima-Grenoble. În 2019, am avut discuții cu Universitatea din Rappersville, Elveția, tot pe domeniul microelectronicii. Între timp am făcut parte din grupuri de dezvoltare de microprocesoare bazate pe un nou set de instrucțiuni, numit RISC-V dezvoltat de cei de la Universitatea Berkley, California. Am acumulat astfel niște cunoștințe pe care le-am completat cu diverse cursuri de la Universități precum MIT, Standford, în domeniul arhitecturii de calculatoare și de procesoare, m-am documentat din ce se compun sistemele și care sunt resursele necesare pentru a crea un cip. Am învățat să folosesc tool-urile, m-am documentat despre cunoștințele necesare pentru a folosi aceste tooluri, deoarece acestea implică discipline specifice, iar apoi am început să compun sisteme mici, pe care încet le-am extins până să le pot materializa într-un produs care, dacă ar fi pus pe siliciu, ar putea fi util într-o aplicație.

Q: Care este perspectiva de viitor pentru acest cip, care sunt următorii pași și desigur, ce va aduce acest cip?

A.P.: Proiectul de cip este structurat pe mai multe blocuri mici care sunt sub forma unor sub-sisteme, scopul fiecărui sub-sistem este să corespundă unor aplicații utile pentru produsele companiei noastre. Fiecare bloc e independent, ca un microsistem, care poate fi pus și independent pe siliciu, însă noi dorim integrarea tuturor blocurilor pentru a fi utile necesităților de măsurare ale senzorilor produși de compania noastră. Actualmente, avem 3, din 4 blocuri, deja dezvoltate.  Urmează să le unim și să avem prima mostră, în luna august a acestui an. Pentru varianta finală a cipului estimăm să mai fie nevoie de aproximativ 6 luni, până la un an. Impactul principal al acestui cip este unul economic. În momentul de față, cipurile de care e nevoie pentru a acoperi toate aplicațiile necesare în procesul de măsurare au un cost aproximativ de 6 euro. Prin dezvoltarea propriului nostru cip, acesta va avea un cost de 1 Euro, rezultând 5 Euro economisiți din start, pe bucată. Proiectul nu se oprește după finalizarea primului cip, fiindcă avem în vedere o dezvoltare continuă, dorim ca prin alăturarea unui procesor și a altor sisteme în jurul lui, să extindem aria de aplicație la domenii precum Inteligență Artificială, Automotive, etc.

Q: Ce înseamnă ca timp dezvoltarea de cip, de la concept la produsul final?

A.P.: Depinde de complexitatea proiectului și de resursele necesare. Durata minimă de dezvoltare este de 1 an jumătate, iar durata maximă, pentru un cip complex, este de 3-4 ani. Cu siguranță, dacă complexitatea cipului este deosebit de mare, durata de dezvoltare se poate extinde până la 7-8 ani.

Q: Câte ore aloci tu muncii tale?

 A.P.: Zilnic, de la 9 dimineața până la 11 seara, iar uneori până la 2-3 dimineața. Munca mea e și hobby-ul meu, de aceea locul meu de muncă este în firmă sau acasă, la orice oră în care inspirația mă împinge. Rezultatul principal nu este calculabil în timp, ci în provocări la care am răspuns cu succes și rezultate.

Q: Cum te descurci cu gestionarea timpului privind partea personală?

 A.P.: Eficiența este și trăsătura de bază pentru gestionarea timpului. Având flexibilitatea necesară, duc o viață socială echilibrată între firmă, familie și prieteni.

Q: Ce te ambiționează în procesul de dezvoltare?

A.P.: Provocarea de a învăța constant și de a-mi măsura cunoștințele cu specialiștii de top. Timpul pe care îl investesc este din pasiune și dorință de cunoaștere.

Microelectronică la Oradea? 

Allengra e o scenă pentru oameni ambițioși,  plini de elan care se află într-o provocare constantă, atât față de ei cât și față de lumea înconjurătoare”, spune Raul Junker, fondatorul Companiei.

Allengra se mândrește cu o echipă de specialiști care acoperă toate necesitățile de dezvoltare electronică și software, un departament de proiectare 3D și unul de prelucrare mecanică. Toate produsele proiectate de către echipa de ingineri orădeni sunt transpuse în producția de serie, tot la sediul din Oradea.

O premieră în România

Compania ALLENGRA SRL este o firmă cu capital privat 100% românesc, care activează de 5 ani în domeniul microelectronicii și are în dezvoltare chipuri de măsurare integrată a fluxului de lichide, temperaturii și presiunii. Tehnologiile folosite sunt de 180 nm, iar, din estimările noastre, prima mostră dezvoltată de către firma orădeană va fi produsă la finalul anului 2021.

În 2015, Compania a luat pentru prima dată în calcul posibilitatea dezvoltării propriului cip de măsurare (ASIC), realizare rară în domeniul microelectronicii, atât în România cât și în Europa. Scopul realizării departamentului nostru de dezvoltare este eficientizarea calității și prețului unui produs. Drept urmare, s-a format o echipă de ingineri de top, iar stadiul la care aceștia au ajuns în momentul de față este surprinzător. Echipa a reușit să privească dincolo de orice obstacol, întregul proces însemnând o muncă continuă și intensă pentru dezvoltarea unui design care conține blocuri analogice și digitale de o complexitate ridicată, efort ale căror roade vor fi culese deja în luna august a anului 2021, când vor fi fabricate primele cip-uri funcționale.

Putem reliefa aici impactul deosebit pe care îl va avea realizarea acestor cipuri din mai multe puncte de vedere și anume: impactul ecologic, avantajele aduse în industria automotive, prin extinderea și integrarea cip-ului în produse pentru accelerarea inteligenței artificiale.

Deoarece dezvoltarea de cip-uri în România, este aproape inexistentă la momentul actual, Allengra SRL, se numără printre foarte puținele companii din țară specializate pe această nișă a microelectronicii. Compania își propune să aducă în atenția publică importanța acestor realizări, atât noilor Ministere înființate, în urma OUG 31/2020 din 23 decembrie 2020 (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului) cât și Instituțiilor locale (Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor).

De asemenea, echipa Allengra își propune să comunice articole cu proiecte din domeniul microelectronicii, în revistele de specialitate din România și nu numai, având că scop evidențierea acestei nișe, pentru dezvoltare de viitori specialiști, aflați încă din mediul Universitar. Studenți ai Facultății de IMT sau de la Facultatea de Informatică și Științe a Universității din Oradea, au avut ocazia să desfășoare mai multe stagii în cadrul Allengra, unii dintre ei rămânând în companie ca angajați.

Allengra colaborează cu companii de vârf din Europa, în special, din Germania, Elveția și Franța.

Câteva dintre acestea ar fi:

  • Karcher
  • Viessmann
  • WMF

Actualmente Allengra livrează, anual, aproximativ 100.000 de dispozitive clienților săi.

Firma orădeană se poate mândri cu experiență internă în următoarele domenii:

o   Design mecanic, inclusiv prelucrări și injecție de mase plastice,

o   Design electronic, proiectare schematică și layout,

o   Embedded software development,

o   Producție de serie a produselor derivate din dezvoltarea proprie,

o   Microelectronică.

Raul Junker, fondatorul companiei orădene, e un om de afaceri cu o filosofie aparte. Datorită modului său de gândire, Allengra s-a bucurat de o ascensiune impresionantă, însă drumul ei nu se oprește aici. „În momentul de față se află în stadiu de dezvoltare o serie de produse revoluționare.

În ideea de progres, din toate punctele de vedere, și în ceea ce privește piață românească, Allengra își propune atât cooptarea tinerilor motivați de pasiune în domeniul microelectronicii și un numai, cât și proiecte noi, care să creeze oportunități multiple în România. Eu cred că limitele există doar la nivelul minții, iar primul pas spre reușită este dorința de a încerca. Acesta este motivul pentru care echipa Allengra alege mereu să gândească îndrăzneț. În anii următori, ne propunem extinderea proiectelor pe piața americană și chiar asiatică”.

 

Florin BUDEA

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *