Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Manuscrisele Fondului „Ion Mușlea” la Arhiva de Folclor a Academiei Române


Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, a organizat vineri, 23 septembrie 2022 conferința susținută de Prof. univ. dr. Ion CUCEU cu titlul Manuscrisele Fondului „ION MUȘLEA” la Arhiva de Folclor a Academiei Române, ce a avut loc în sala de conferințe a instituției muzeale din Str. Armatei Române nr. 1/A. În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Manager al Muzeului Țării Crișurilor și dr. Vasile Todinca Cercetător științific I în cadrul Secției de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal alături de Universitatea din Oradea prin Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și Centrul de Studii Interdisciplinare al Academiei Române, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca prin Facultatea de Studii Europene și Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române.

Prof. univ. dr. Ion CUCEU este o personalitate remarcabilă a etno-folcloristicii românești situându-se în galeria marilor specialiști români ai domeniului, parcursul academic fiind unul de excepție, atât din punct de vedere publicistic, cât și din punct de vedere al documentărilor și specializărilor realizate în antropologie culturală şi etnologie comparată la Université Victor Segalen – Bordeaux – Franţa, Academia Ungară de Ştiinţe- Budapesta, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Universitatea Ujgorod-Ukraina, Centrul de Antropologie Culturală şi Etnologie Europeană, din cadrul Institutului de Sociologie al Universităţii Libere din Bruxelles (Prof. dr. Marianne Mesnil), la Institutul de Etnografie al Academiei Maghiare de Ştiinţe, Budapesta – prof. dr.Agnes Kovács şi la Universitatea din Budapesta, prof. dr.Voight Vilmos, la Institutul de Etnografie și folclor al Academiei Române de la București sub îndrumarea profesorilor Mihai Pop, Ovidiu Bârlea și Alexandru Amzulescu, precum și la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară al Universităţii din Iaşi: prof. dr. Petru Caraman şi prof. dr. Gheorghe Ivănescu.

Între 1990 și 2011 a fost director al Institutului Arhiva de Folclor a Academiei Române, contribuind din plin la informatizarea și la digitalizarea acesteia.

Este autor și coordonator a 20 de volume, a 17 cărți, a peste 130 de articole și studii de specialitate, a susținut 195 de conferințe în țară și străinătate, a coordonat 13 programe de cercetare și 15 corpusuri de texte etnografice și folclorice, a participat la 172 de sesiuni și congrese științifice, a condus 43 de teze de doctorat. Totodată face parte din bordul a numeroase instituții și reviste de specialitate din țară și străinătate. Pentru aceste realizări a fost premiat de Academia Română și de către alte instituții culturale, civice, religioase și de specialitate din țară și străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *