
26 de publicații au primit Egida UZPR
Dec 12, 2024, 0 Comentarii
Luni, 9 decembrie a.c., s-a întrunit Comisia ad-hoc numită de Consiliul Director al UZPR, alcătuită din doamnele Lavinia Betea, Mădălina Corina Diaconu, Teodora Marin și domnii Dan Constantin, Adrian Suciu și Marian Nencescu, în vederea acordării calității de Publicație care apare sub Egida UZPR. Scopul re/evaluării acordării Egidelor a fost acela de a cunoaște mai bine potențialul publicistic actual al Uniunii, de a spori prestigiul publicațiilor proprii prin confirmarea de către UZPR a acestei calități. Evaluarea s-a făcut la cererea expresă a șefilor de Filiale, sau, după caz, a redactorilor-șefi/manageri de publicații, în deplină transparență, cu consultarea tuturor responsabililor de publicații în parte. Pentru publicațiile ce apăreau deja sub Egida Uniunii, evaluarea s-a făcut cu maximă empatie, pentru a nu creea eventuale prejudicii de imagine. Criteriile de evaluare a publicațiilor pentru acordarea/confirmarea calității de Publicație ce apare sub Egida UZPR s-au încadrat strict în litera și conținutul Statutului UZPR, singurele aspecte ce nu au fost tolerate fiind implicarea politică și promovarea polemicilor între gazetari. Principiul unic urmărit de Comisie cu consecvență a fost promovarea limbii române, scutul și arma noastră de luptă cu fenomenul degradării culturale.
Concret, s-au înscris în acțiunea de acordare a egidelor Uniunii un număr de 41 de publicații din țară și din străinătate, respectiv reviste (mai puțin ziare), site-uri culturale, emisiuni culturale ale unor posturi de radio etc. Teritorial, aceste publicații și site-uri au fost din București – 7, din județe, ori din centre culturale importante – 14 (Arad, Bistrița, Constanța, Sighișoara, Bacău, Oradea, Slatina, Turnu Severin, Râmnicu Sărat, Târgu Mureș), din diaspora – 5 (Viena, Madrid, Montreal,Toronto și New York), precum și un număr de 15 publicații diverse, venite pe filieră județeană, orășenescă ori comunală, constituind așadar publicații de nivel local. Dintre acestea, 36 apar sub formă tipărită, celelate exclusiv on-line. După forma de finațare, 31 de publicații sunt autofinanțate, alte 10 fiind susținute de instituții și entități locale (Arhive județene, biblioteci, Consilii populare comunale și orășenești, instituții de învățământ etc). După profil, 22 sunt publicații cu conținut generalist, 2 au profil academic, 5 sunt preponderent literare, 6 sunt de cenaclu, 4 sunt site-uri, iar 2 sunt specializate (sport, pensionari). Din cele 41 de publicații înscrise, 14 aveau deja egida UZPR, acordată de vechea conducere a Uniunii, fără însă a exista o decizie oficială în acest sens a Comitetului Director sau a Președintelui Uniunii, ci doar, în cele mai multe cazuri, simple aprobări verbale, alte 10 apăreau sub egida unor Filiale ale Uniunii, celelalte fiind fără egidă.
Având în vedere că de la început s-a anunțat că nu vor fi luate în considerare publicații implicate politic (explicit sau mascat), ori care promovează discriminarea, antisemitismul, polemicile sterile între jurnaliști, Comisia s-a asigurat că între publicațiile selectate în vederea acordării Egidei Uniunii nu sunt astfel de reviste ori site-uri culturale.
Publicațiilor selectate pentru acordarea Egidei UZPR și a dreptului de a tipări pe copertă sigla Uniunii sunt următoarele: din București, „Cronica Timpului”, „Muzeul Presei Românești”, „Astralis”, „Convorbiri literar-artistice”, „Eminesciana”, „Tribuna Pensionarului”, „Ultima Oră.ro”, din diaspora, „Condeierul diasporei” (Viena), „Cuvânt românesc” (Madrid), „Repere Literare” (Montreal), „Lumină Lină/Gracious Light” (New York), „Observatorul” (Toronto), din țară, „Arhivele Bistriței” (Bistrița-Năsăud), „Ateneu arădean”, „CoolArtis” (Slatina), „Creneluri sighișorene”, „Cadran. Jurnal mureșean” (Târgu Mureș), „Cronica metropolitană” (Constanța), „Glas râmnicean” (Râmnicu Sărat), „Logopaper” (Oradea), „Meridian Cultural Românesc” (Vaslui), „Metafora” (Constanța), „Sportul băcăuan”, „Bilete de papagal” (Slatina), „Caligraf” (Turnu Severin), „Hyperion” (Turnu Severin). Pentru Parteneriate media sunt propuse următoarele publicații: „Destine Literare” (Montreal), „Izvorul Someșului” (Bistrița-Năsăud), „Cuibul visurilor” (Maieru, Bistrița), „Caietele de la Țintești”, „Mangalia News” și „Litoral Press”, site-uri de știri (Mangalia), „Scurt circuit oltean”, Radio ProDiaspora, și „Fețele durerii. Apel la memorie”. Dacă pe viitor vor mai apărea și alte solicitări pentru acordarea Egidei UZPR, Comisia le va analiza în aceleași condiții și după aceleași criterii ca și până în prezent
Menționăm că că Atestatele obținute nu au un caracter de permanență, ele putând fi revizuite sau, după caz, revocate, în situația în care publicațiile respective se abat de la criteriile de evaluare enunțate, sau de la bunele practici jurnalistice unanim acceptate. După aprobarea de către Președintele Uniunii, domnul Sorin Stanciu, a acestor propuneri, vor fi emise Atestatele care vor ajunge în cel mai scurt timp la redacțiile respective.
Marian Nencescu, șef Filiala Presa Culturală
(preluat de pe site-ul UZPR)